Gooi jij altijd de resten van je groente weg na het snijden? Zonde! Wist je dat je veel groenteafval opnieuw kunt opkweken? Je bespaart dus geld en geniet van het zelf kweken van recycle groenten, een gouden combinatie. Lees hier hoe dit werkt.
Recycle groenten voor een nieuwe plant
Wat mij betreft is dit de meest eenvoudige manier van groenten kweken in pot of volle grond. Bij veel groenten is het namelijk zo dat je het onderste stronkje (welke je normaal weggooit) opnieuw kan planten. Er groeit dan heel wonderlijk een nieuwe plant uit. Die je gewoon weer kan opeten! Ik las het in een oude Groei&Bloei (maart 2011) in een artikel van Peter Bauwens.
Zelf heb ik het ‘recyclen’ met een prei uitgeprobeerd. Meestal gebruik je met het koken niet het onderste stronkje. In plaats van deze weg te gooien kan je deze planten om er een nieuw preiplantje uit te laten groeien. Op de foto zie je het resultaat na 1 week:
Bij het kopen van de prei heb ik er wel op gelet of er nog wat (minuscule) worteltjes aanzaten.
Welke groenten kun je gebruiken?
– het onderste stronkje met nog een paar blaadjes in het hard van sla of andijvie
– de harde onderkant met worteltjes van de prei
– het bovenste deel van de rode biet waar de bladeren uit de knol te voorschijn komen
– het binnenste witte harde hart van de witte kool
– het onderste stronkje met wortels van de boerenkool, snijbiet en knolvenkel
Hoe ga je te werk?
Zoek wat potten of bakjes om de groenten in te planten. Als je gebruikt verpakkingsmateriaal neemt, ben je helemaal aan het ‘recyclen’! Een paar (bijv. 5) cm groot of diep is al voldoende. Vul de potjes of bakjes met potgrond (of vocht vasthoudende aarde) en plant ongeveer de helft ondergronds. Druk de aarde goed aan, geef alles grondig water en zet de verzameling op een lichte plaats binnen of buiten. Vaak zie je al na een week resultaat! Er wordt gezegd dat je dit daarna nog één keer kan herhalen.
Uiteraard kan je dit systeem ook toepassen in de groentetuin. Je oogst de groenten dan niet met wortel en al, maar snijdt ze een stukje boven de grond af.
Waarom gaat de recycle groente weer groeien?
Dat de plant weer uit kan groeien heeft te maken met het plantenhormoon auxine. Dit stofje wordt aangemaakt in de jonge hoogste delen van planten en wordt van daaruit naar beneden gestuurd. De auxine hoopt zich op in het laagste gedeelte van de plant. Auxine is bij tuincentra gewoon te koop als ‘stekpoeder’. In wezen zijn we met het ‘recyclen’ ook stekjes aan het maken van de groenten. Maar mijn preitje deed het prima zonder deze ‘doping’.
Femke de Jong zegt
Wat een goed idee Carolien! Ga het meteen uitproberen met een prei die ik nog heb liggen. Vraag me alleen wel af hoe lang het duurt voordat je een volgroeid exemplaar hebt…
van der Nat zegt
Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat een positief en duurzaam groen artikel zoals bovenstaand beschreven wordt afgesloten wordt met een reclame van de allesvernietigende herbicide Roundup van Monsanto?
Mathieu zegt
Ha, omdat Google vrij random reclames inschiet, daarom. Zullen eens kijken of we e.e.a. kunnen filteren, dank voor de tip.
Jantien zegt
Alle reclames zijn persoonsgebonden. Heb je ooit op Monsanto gegoogled of op roundup, waarschijnlijk om jezelf te informeren,, dan onthouden zoekmachines dat. De zoekdata van iedereen wordt verkocht aan bedrijven die daarop hun reclames en advertenties heel specifiek op de personen afstemmen. Veel en vaak ‘cookies’ verwijderen van je PC.
Mathieu zegt
helemaal waar Jantien! Hoewel wij dus ook proberen bepaalde reclame te blocken, maar dat werkt niet 100%. Dank voor je aanvulling!