Met het weer van de afgelopen dagen is het soms moeilijk tuinieren: moet je nu nog wat extra water geven na een droge dag of kun je rekenen op een stevige bui de volgende dag? Best handig om te weten als je bijvoorbeeld een heel dakterras te bewateren hebt met een gietertje.. Een sproeisysteem kan dan een oplossing zijn, of uiteraard via automatische bewateringssystemen waar Olaf al vaker over schreef.
Heb je een grasveld en wil je zeker weten dat je gazonnetje de vakantie goed overleeft? Dan kan deze slimme sproeier met wifi een uitkomst zijn! Er zijn steeds meer huishoudelijke apparaten die via wifi verbonden zijn met data in de ” Cloud” (lekker toepasselijk in dit geval) of bijvoorbeeld je smartphone om op afstand te kunnen bedienen of een paraplu waarvan het handvat blauw oplicht als het bijna gaat regenen. Zo ook deze sproeier dus, Skydrop genaamd.
Hoe werkt deze slimme wifi-sproeier?
Het apparaat ziet er qua bediening en uiterlijk nogal high-tech uit vind ik, iets simpeler en gebruiksvriendelijker was denk ik beter geweest.Volgens de beschrijving, de technische specificaties en onderstaand filmpje maakt het echter wel op zeer geavanceerde wijze gebruik van hyper-lokale weerdata en meetsystemen die zelfs bijhouden hoe verzadigd je gazonnetje is.
Simpel gezegd geeft de sproeier dus extra water op zeer droge dagen en zal hij nooit aangaan als het regent of bijna gaat regenen en zorgt daardoor voor een constant ideaal klimaat voor je gras. Uiteraard kun je de boel ook op afstand bedienen via je telefoon, tablet of computer als je vindt dat hij toch al aan moet, of als je wilt zien hoe de vochtigheidsgraad van je grasveld op dat moment is. Ideaal dus voor de digitaal georiënteerde grasperfectionist die vaak op vakantie gaat :-)
Een belangrijk verschil met andere slimme sproeiers zoals die van Droplet bijvoorbeeld is trouwens dat Skydrop de weerdata haalt uit de “cloud”, de servers van Skydrop dus in dit geval, waar de weerdata wordt verwerkt en opgeslagen. Daardoor hoef je je sproeier niet alsnog te verbinden aan een eigen weerstation, zo melden de makers van Skydrop in dit artikel. Het is dus een oplossing die je kunt gebruiken met je bestaande sproeiinstallatie als het goed is, al wordt het ons nog niet exact duidelijk hoe het aansluiten daarop nu precies gaat werken.
Waar is het te koop en wat kost het?
De wifi-sproeier is nog niet te koop, maar vanaf half-augustus wel zeggen de makers. Hier is een wachtlijst, de prijs is aan de stevige kant: 299 dollar. Maar dan heb je ook wel een unieke sproeier en bespaar je als het goed is flink op je waterrekening! Als je iemand bent die ook al een robotstofzuiger heeft dan is dit vast een mooie aanvulling op je digitale huisraad. Bijkomend nadeel: wel oppassen dus dat je de sproeier niet onbewaakt in je voortuin laat staan..
Ons eindoordeel
Al met al een toffe gadget, maar wij denken dat het vooralsnog (zeker met deze prijs) vooral loont als je een hele grote tuin hebt in een droge omgeving. Wellicht komen alle wifi-sproeiers daarom ook uit Amerika :-)