“De vijand van mijn vijand is mijn vriend”. Zoals we eerder al schreven, kan je van alles doen aan een (dreigende) slakkenplaag in je tuin. Maar makkelijker is het om een ander het werk te laten doen en zo slakken te bestrijden.
Zoals bijna alles in het dierenrijk hebben ook slakken natuurlijke vijanden. Tijd dus om van je tuin een McDrive te maken voor al die dieren die wel een slakje lusten en je zo van je vraag af te helpen “Hoe verwijder ik die slakken uit mijn tuin?”
Vogels
Sommige vogels zijn dol op slakken. Lijsters zijn bijzonder bedreven in het verorberen van huisjesslakken. Zij gebruiken vaak een vaste plek, bijvoorbeeld een grote steen als “smidse” om de huisjes stuk te slaan. Daar liggen dan ook vaak massa’s lege huisjes. Merels en ook eksters halen hun neus niet op voor een dikke naaktslak.
Vogelbescherming geeft veel informatie over vogels in de tuin. In principe is het allemaal heel simpel. Het draait om schuilplaats, voedsel, drinken en nestgelegenheid. Uiteraard is deze informatie allemaal op vogels in het algemeen gericht. Mijn ervaring is dat vooral merels en eksters bepaald niet tot de moeilijk te lokken tuinvogels horen. Het strooien van wat brood is al een prima uitnodiging.
Zoogdieren
Egels hebben geen voorkeur voor huisjes- of naaktslakken. Als je het geluk hebt een egel in de tuin te hebben, kan je hem ’s avonds horen eten. Ze smakken hard en kraken de huisjes. Egels laten zich moeilijk lokken, kattenbrokjes of kattenmelk (geen koemelk!) kan helpen. Ook kan je ze het leven makkelijker maken. Bijvoorbeeld door doorgangen in de schutting te maken, of een egelhuisje neer te zetten voor een winterslaap. Ook in een takkenhoop of composthoop vinden egels een slaapplaats. Veel informatie is te vinden op de site van de egelopvang.
Spitsmuizen (niet te verwarren met huismuizen) slapen ook graag in een composthoop. Ze zijn carnivoren en eten naast slakken ook spinnen, pissebedden, wormen en insecten. Zo’n beetje alles wat aan klein grut in je tuin loopt dus. Vanwege hun dieet zal je ze niet snel in je voorraadkast aantreffen. Spitsmuizen hebben een snelle spijsvertering. Daarom eten ze dagelijks ongeveer hun eigen gewicht aan prooidieren. Nou moet je je daar niet te veel van voorstellen, deze muisjes wegen maar een paar gram. Alle beetjes helpen.
Koudbloedigen
Verschillende koudbloedigen smikkelen van een slak: kikkers, padden en hazelwormen. De kans dat je laatstgenoemde in je tuin ziet, is bijna nihil. Dit ondanks dat ze in delen van Nederland min of meer algemeen zijn. Om het extra gecompliceerd te maken, staan hazelwormen weer op het menu van de bovengenoemde spitsmuis.
Kikkers en padden zijn een stuk zichtbaarder, zeker als je in de buurt van water woont. De makkelijkste manier om deze amfibieën in je tuin uit te nodigen, is een vijver(tje) aanleggen. Let wel op dat de oevers niet te hoog zijn.
Hoewel kikkers goed kunnen springen, lukt dat niet vanuit water. Een tak of zo die deels in het water, deels op de kant ligt, kan goed als nooduitgang dienen. Denk er ook aan dat veel vijvervissen graag kikkerdril en of de jongen eten.
Net als voor egels zijn doorgangen onder schuttingen en “trapjes” om hoogteverschillen te overwinnen, handige hulpmiddelen voor kikkers en padden.
Koi karpers
Deze modieuze vijvervissen lezen in plaats van slak ´snack’. Een beetje dyslectisch dus. Een klein puntje van aandacht is dat ze in de evolutie de afslag hebben gemist richting landbewoning. Ze zijn dus vooral een oplossing voor de vraag wat je met gevangen (naakt)slakken moet doen.
Het is wel zaak op te letten of de karpers echt toehappen, naaktslakken kruipen zonder veel moeite het water weer uit om de aanval op jouw hosta’s voort te zetten.
Aaltjes: onzichtbare huurlingen
De meest intrigerende van de natuurlijke vijanden vind ik aaltjes, in vaktermen nematoden. Je kan ze bij verschillende leveranciers via internet bestellen, zoals Biocontrole.nl of Tuinkenner.nl. Met miljoenen tegelijk: 30 miljoen voor 100 m2. Je mengt ze door water en gietert de aaltjes tussen je planten.
Verder gaat alles vanzelf. De aaltjes zoeken de naaktslakken op, dingen het lichaam binnen en doden de slak. Vervolgens gaan de aaltjes op zoek naar een nieuw slachtoffer. Je hebt dus een legertje terminators. Eigenlijk zijn er maar twee nadelen. De aaltjes zijn vrij prijzig, €45-€52 voor 30 miljoen stuks. Daarnaast zijn ze niet vorstbestendig. Na de winter moet je dus nieuwe huurlingen recruteren.
De kracht van de combinatie
Bijna geen enkele methode lijkt 100% garantie op een slakkenvrije tuin te bieden. Het ligt voor de hand om verschillende strategieën te combineren. Het spreekt voor zich dat je gif niet moet combineren met natuurlijke vijanden. Dan hou je de egelopvang maar bezig.
appelsao zegt
ik hou van appelsap
Tjeerd zegt
Ik heb schoenmaat 43 :)
J.Vos zegt
Bier
Mathias Vanduffel zegt
Dag Olaf,
Mooi artikel! Ik had er graag mijn eigen zaak (leverancier) aan toegevoegd: http://www.biogroei.be.
Biogroei verkoopt al 25 jaar deze natuurlijke bestrijder en waren dus ook de pioniers hier in. Vandaar denk ik dat we zeker niet mogen ontbreken.
Ook wil ik er aan toevoegen dat voor de kleine tuinen ook kleinere verpakkingen bestaan zoals 12 miljoen aaltjes voor 40m².
Met vriendelijke groeten,
Mathias
Tineke zegt
Slakken hebben ook een hekel aan de doppen van de tamme kastanje. Ik leg die in een rondje om mijn planten
Leemans zegt
Alles dat grof is. gebroken schelpen, gebroken eierschaal of koffie gruis.