Onlangs lieten we jullie de video van lezer Berto Aussems en zijn bouwtekening al zien. Dat was deel 1 van hoe je een tafeltuin zelf maakt. Inmiddels heeft Berto deel 2 en 3 ook af en heeft hij gelijk alles in een filmpje gemonteerd. Je ziet daarin dus het hele proces van begin tot einde inclusief beplanting. Voor de bewatering gebruikt Berto het Tropf Blumat systeem, wat een duurzaam systeem lijkt omdat het geen stroom nodig heeft. Berto zal wellicht zijn ervaringen ermee nog delen met ons.
We hebben genoten van de video’s, en verwijzen je voor meer bijzondere klusprojecten van Berto naar zijn website. Voor nu veel kijkplezier, wellicht een leuk klusproject voor dit paasweekend!
Mocht je geen tijd of energie hebben om zelf een tafeltuin te bouwen zoals Berto, bekijk dan eens deze tafeltuin waar we over schreven.
M. de Valk zegt
Jammer dat er qua vulling nogal afgeweken wordt van Square Foot Gardening.Of in ieder geval wordt er weinig aandacht aan besteed. Deze mix van 1/3 turfmolm, 1/3 compost en 1/3 vermiculiet is zo’n beetje de basis of essentie van square foot gardening. Deze mix is de reden dat je op een klein oppervlak met zo’n goed resultaat kunt tuinieren. De planten groeien geweldig goed en worden groter en steviger dan in welke andere grond. Je kunt eerder beginnen met tuinieren, en sneller oogsten, je hebt geen aanvullende meststoffen nodig en je gebruikt minder water. Ik zag ergens zelfs voor een schooltuin met SQG dat ze tuingrond en kunstmest (!!!) gebruikten. De eerste aanschaf van deze mix is misschien duur, maar deze mix gaat jaren mee, minstens zo lang als je tuintafel,7 tot 10 jaar, en dat scheelt heel wat aarde en gesjouw met zakken. Iedere keer als je nieuwe planten in je vierkantje zaait, meng je er een paar schepjes compost bij, en in het voorjaar doe je er voor je met zaaien begint ook comost bij. Deze mix heeft alles wat je planten nodig hebben, houdt goed water vast, zonder ooit nat te worden,is heel makkelijk in onderhoud, en ik heb al heel wat mensen meegemaakt die teleurgesteld waren en geen goede resultaten behaalden omdat ze gewone tuingrond of potgrond gebruikten. Dat is toch heel jammer!
Waarom een basis concept zomaar veranderen? Mensen willen soms vasthouden aan wat ze kennen, maar geloof me, hier is over nagedacht en mee gexperimenteerd door Mel Bartholomew, de ontwikkelaar van Square Foot Gardening, tot hij de beste mix vond. Het wordt nu bv toegepast in landen waar arme mensen door SFG voor het eerst genoeg te eten hebben, dus waarom daaraan geen aandacht besteden?
Ik ben er enthousiast over, zals u merkt, en vind het jammer dat ermee gerommeld wordt, of op zijn minst de vulling met deze speciale mix niet goed tot zijn recht komt.
Groet
Maria de Valk