De plannen zijn uitgewerkt, wellicht zijn er mooie visuals gemaakt en de aannemer gaat beginnen. Je nieuwe huis wordt gebouwd. En die aannemer gaat doen waar hij goed in is: bouwen. Maar hoe zit het met de nieuwbouwtuin? In dit artikel een paar tips voor het aanleggen van een tuin bij je nieuwbouwhuis.
Als tuinontwerper vind ik het keer op keer doodzonde dat ik pas ingevlogen wordt tegen de tijd dat het huis gereed is. En niet alleen omdat die aannemer tegen een kleine meerprijs het terras direct tegen de achterdeur gerealiseerd heeft. Hoewel dat vaak zonde van het geld is kan die ‘fout’ vaak eenvoudig verholpen worden. Tenminste… eenvoudig? De kosten daarvan zijn vaak al hoger dan een compleet tuinontwerp. Maar goed, het zij zo.
Communiceer vooraf met je aannemer
Wat ik veel erger vind is dat ze vaak met zware machines door de tuin hebben gereden waardoor de hele bodemstructuur stuk is. Hier in de Limburgse zandgronden is dat al lastig maar elders in Nederland waar men op kleigrond woont kan dit een proces van jaren zijn om de structuur weer goed te krijgen.
Soms merk je het ook na een regenbui. Het water blijft gewoon op de grond staan, en wordt niet opgenomen doordat de structuur te gesloten is. Vaak is dat met een stukje communicatie richting aannemer al te voorkomen. Wie betaalt bepaalt ten slotte.
Bodemleven heeft het zwaar in het eerste jaar
Een tweede veel voorkomend ´probleem´. Nadat de nieuwbouw gereed is, laat de aannemer een laag van 30-100 cm teelaarde komen en wordt de tuin opgevuld tot gewenst niveau.
Sowieso kun je dan het eerste jaar vergeten om ergens bestrating te leggen. De ondergrond is dan nog zo los dat enorme verzakkingen bijna gegarandeerd zijn. Er bestaan grondverdichtende stampers, maar die slaan de verse ondergrond weer zo ver dicht dat je eigenlijk een ondergrondse dijk maakt waar bodemleven amper doorheen kan komen.
Voorkom een verzakkende oprit
Voor de oprit geldt vaak hetzelfde. De bouwput wordt uiteindelijk dichtgegooid en je kunt alleen maar hopen dat ze deze weer goed opbouwen ter voorkoming van enorme verzakkingen in je oprit. En deze ligt per slot van rekening meestal tegen het huis aan.
Regenwormen en andere oplossingen
Uiteraard is er voor elk probleem een oplossing. Dat terras wat uiteindelijk toch niet zo fijn blijkt te liggen kan eenvoudigweg uitgenomen worden en elders gerealiseerd worden. De bodemstructuur kun je aanpakken. Zelf heb ik heel goede ervaringen met een Grelinette ofwel woelvork. Het is even zweten, maar binnen no time is je tuin belucht in de toplaag. Planten kunnen beter groeien en het bodemleven krijgt versneld een kans.
Om het bodemleven verder te stimuleren kun je kant en klare pakketten regenwormen kopen. Zorg wel voor voldoende voedsel voor de wormen, door een laagje uitgewerkte compost te strooien. En die oprit waar je zonder moeite een ijzeren stang van een halve meter de grond in duwt? Laat een laag gebroken puin aanvoeren van minimaal 15 cm en werk deze af met een mooie kiezel of halfverharding. Na een jaar is deze grond stabiel, en kun je alsnog je verharding aanbrengen.
Voorkomen van problemen is beter, maak een tuinplan voor je nieuwbouwtuin
Maar zoals met veel dingen: voorkomen is beter dan genezen! Als je de zaken zelf wilt begeleiden, maak dan een tuinplan voordat de aannemer begint. Lees je goed in, en begin bijvoorbeeld door al deze artikelen te lezen. Het is qua tijd een flinke investering, maar niet voor niets duurt een opleiding tot tuinontwerper enkele jaren.
Besluit je toch dit deel uit te besteden? Ga dan op zoek naar een hovenier of tuinontwerper die je wensen goed aanvoelt. Merk je in het begin al dat jullie van standpunt verschillen, zoek dan verder naar iemand die je wel begrijpt. Je kunt het tenslotte maar een keer goed doen.
Heb je zelf nog vragen of opmerkingen over je tuin bij een nieuwbouw? Twijfel dan niet om te reageren op deze blog of neem direct contact op met mij!
Conny
Goeie tips! Onze nieuwbouwtuin kunnen we hopelijke ergens in juli ‘betrekken’. Ik sta te popelen maar zie er ook erg tegenop.
Conny
papillon60.blogspot.nl
philip
Dankjewel Conny!
Waarom er tegenop zien? Niets is zo mooi dan een blanco tuin, waarin je jezelf helemaal kunt verliezen met het maken van plannen, schetsen, scrapbooks maken enz.
Voel je je niet zeker (genoeg) schakel dan een tuinontwerper in, deze doen ten slotte niets anders dan tuinen ontwerpen! En mocht je vragen hebben, kun je ons uiteraard altijd mailen!
Mick
Mocht je een mooie grasmat in de tuin willen hebben, kun je er voor kiezen om graszoden aan te leggen. Op deze manier heb je direct een prachtige grasmat in de tuin liggen.
Philip
Klopt, echter mijn ervaring is wel dat je met zaaien uiteindelijk een mooiere en sterkere grasmat krijgt voor veel minder geld. Maar graszoden zijn inderdaad zeer geschikt om a la minuut groen te krijgen!