Is jouw tuin of balkon al winterklaar? Het gaat erom om alles op orde te brengen zodat je komend voorjaar weer heerlijk van je fijne tuin kunt genieten. “Hmmm, dat klinkt eigenlijk wel noodzakelijk”, hoor ik je denken.. en ja, daar gaat mis….
Het helpt vast mee dat ik ben opgegroeid bij Den Haag en er ook naar school ging. Ik denk bij “winterklaar” namenlijk meteen aan tuinadviseurs Jacobse en Van Es uit Den Haag. Voor de mensen (twinitigers?) onder ons die geen idee hebben wie dat zijn: hier is de uitleg
“Winterklaar” werd bekend toen deze ‘vrije jongens’ werden gefilmd toen ze aanbelden bij een groot huis en in onvervalst Haags de oude dame toespraken die de deur opende: “Wij zijn namelijk van tuinadviseurderscentrum Jacobse en Van Es en wij wouden u vragen of de tuin al winterklaar is gemaakt.” De oude vrouw antwoordt verbaasd: “Winterklaar? Dat klinkt eigenlijk wel noodzakelijk.”
Jacobse en van Es gaan aan de slag en constateren direct een groot probleem. “Oh, oh oh, oh, oh!”, … Met zijn ervaring als tuinadviseur constateert Jacobse direct scheurgras, waartegen Van Es neutronenkorrels (basterdsuiker) strooit. Vervolgens verwijderen ze struiken met bavianenschurft die ze verderop in de straat weer proberen te verkopen.
En met die achtergrond nam ik de term “winterklaar” eigenlijk nooit meer serieus. Niet meer voor de auto, totdat winterbanden zo’n hype werden dan althans, en niet meer voor mijn plantjes. En dat terwijl er best een paar goede tips zijn om goed voorbereid de winter in te gaan.
De beste tips die ik heb kunnen vinden zijn:
- Heb je een buitenkraan? Tap dan de leiding af tegen de tijd dat het gaat vriezen en pak de kraan goed in in bijvoorbeeld bubbeltjesplastic.
- Wees bedacht op herfststormen. Heb je een dakterras, ruim dan losliggende potten en stoelen op en zet ze op en plek waar zelfs windkracht 11 er geen vat op kan krijgen.
- als het niet vriest en wel lang droog is, vergeet dan niet om je planten indien nodig water te geven. Vooral bij veel wind kunnen groenblijvende planten ook nog steeds veel vocht verdampen
- Ruim aan het einde van de herfst afgevallen bladeren op op je terras en daar waar ze niet de functioneel de grond bedekken tussen je andere planten. Gevallen blad is een goede bescherming tegen vorst en een schuilplaats voor egels, insecten en wormen waar vogels zoals merels dan weer blij mee zijn.
- Check of eventuele dakgoten en waterafvoeren vrij zijn van bladeren en takken
- Overweeg als het heel koud wordt om een ademend vleisdoek over je kostbare planten of struikjes te spannen. Gebruik geen noppenfolie of ander niet ademend materiaal, behalve bij kortstondige en extreme kou.
- Bescherm je planten niet TE vroeg tegen de kou. Daardoor worden ze sterker en gaan ze dus langer mee.
- Check of al je potten en bakken nog goed kunnen afwateren, en zo niet, maak dan die afwatering weer vrij. Hoe droger de grond, hoe beter de planten tegen de kou en vorst kunnen
Heb jij nog andere hele goede tips om je tuin winterklaar te maken? Laat ze dan voor ons achter als reactie onder dit artikel.
sanne
Goeie tips. Daar kan ik wat mee. Ik mis altijd wel heer erg de kleur op ons balkon in de winter. Wij hebben nu tegels op ons balkon liggen. die zijn echt ideaal. Dan word je balkon dus ook niet glad. En ze zijn in veel verschillende kleuren dus kan je je balkon ook nog eens kleurrijk maken.