Tuin en Balkon - Tips voor tuinieren in de stad

  • Tuinontwerp
    • 3D ontwerpen met SketchUp
    • Offerte aanvragen
  • Vragen & Advies
  • Shoppen
    • Design
    • Workshops
    • Abonnement op bloemen
  • Moestuin & Recepten
    • Recepten
    • De eetbare tuin
  • Over ons
    • Mathieu & Olaf
    • Adverteren
    • Contact
    • In de pers
    • Nieuwsbrief

Tips voor het ophangen van vogelhuisjes en nestkasten

Mathieu | 15 maart 2020

kat in vogelhuisje

Een vogelhuisje ophangen doe je niet elke dag.  Je vraagt je daarom waarschijnlijk af wat de beste plek is, welke geschikt zijn voor mus, mees of spreeuw? Wij geven je de beste tips hoe, waar en wanneer je een vogelhuisjes het beste kan ophangen.

Ook al doe je nog zo je best om vogels te trekken naar je balkon of tuin, er is geen garantie dat ze ook bij je blijven logeren in een vogelhuisje. En er is niks zo triest als een leeg nestkastje de hele lente.

Met de tips in dit artikel kan het echter niet meer misgaan. Voorkom beginnersfouten en zorg ervoor een vogelfamilie jouw vogelhuisje de lente betrekt.

In de stad zul je niet snel een torenvalk of steenuil tegenkomen. We richten ons daarom op de vijf vogels die veel geteld worden tijdens de Nationale Tuinvogelvogeltelling en de vogelhuisjes die zij nodig hebben.

Het begint met een geschikt vogelhuisje

Een hip design vogelhuisje in felle kleuren oogt leuk, maar je zult er waarschijnlijk geen broedend mezenpaar mee trekken. Felle kleuren vallen op bij katten en andere roofdieren en is dus af te raden. Neutrale kleuren zoals groen, grijs bruin of houtkleur zijn een betere keuze. Dit vinden wij het ideale vogelhuisje, dat er ook nog eens supermooi uitziet.

De houten plankjes waarvan het vogelhuisje is gemaakt moeten minimaal anderhalve centimeter dik zijn.  Veel dikker of dunner geeft problemen, want dan wordt het binnen te koud of te warm.

Je moet een vogelhuisje makkelijk open kunnen maken om hem schoon te maken. Wij zien nog steeds vogelhuisjes en nestkastjes in de winkel waar dat niet het geval is, dus check dat voor je er een koopt.

Check als je dan toch bezig bent ook de grootte van de invliegopening van je nestkastje met de maten verderop in dit artikel. Het gat mag niet te groot of te klein zijn. Meestal is het iets van 3 à 5 centimeter en dat is OK.

Zoek een goede plek om je vogelhuisje op te hangen

Bescherm je vogeltjes tegen het weer. Zorg ervoor dat het vogelhuisje niet de hele dag in de volle zon hangt en dat het niet kan inregenen. De windrichting waar de invliegopening naartoe wijst is daarom heel belangrijk. Richt de opening niet naar het westen, maar richting het noordoosten of zuidoosten.

Verwijder belemmeringen in de directe aanvliegroute waar vogels last van kunnen hebben. Het is best lastig vliegen, navigeren en landen als er veel  dikke takken en veel bladeren te dichtbij de invliegopening van een vogelkastje hangen.

En wellicht een open deur, maar ik zeg het toch maar: voorkom een drama en zoek een plek voor je vogelhuis zodat je eigen kat of die van de buren er niet bijkan. Ophangen van een nestkastje aan een boom is een optie, maar let erop dat ie dan niet naast een tak hangt waar een roofdier zoals een kat makkelijk kan  op kan klimmen om bij het huisje te komen.

Aan de slag: schoonmaken en ophangen

Het ideale moment om het nestkastje op te hangen is in het najaar of anders eind februari. Dan kunnen de vogels er alvast aan wennen en de kast gebruiken als winterverblijf tot ze gaan broeden in het voorjaar. Heb je deze periode gemist dan kun je uiteraard ook in andere maanden gewoon een vogelhuisje ophangen. Het duurt dan misschien alleen want langer voordat je bewoners hebt.

Zorg ervoor dat het vogelhuisje goed leeg en schoon is. Had je hem vorig jaar al hangen, maak hem dan elk najaar helemaal leeg.  Spoel hem ook goed om met heet of gekookt water als er dat seizoen in gebroed is.

Zorg voor een degelijke constructie met stevige ophanghaak. Je moet een vogelhuisje dus aan het einde van het seizoen makkelijk leeg en schoon kunnen maken. Hou dat in gedachten voordat je hem met 10 dikke schroeven aan een muur denkt te bevestigen.

De ideale vogelhuisjes voor de meest voorkomende tuinvogels

Elke vogel heeft andere wensen. Wil je specifiek een bepaald soort vogel trekken, zorg dan dat je zo goed mogelijk aan hun eisen voldoet.

Huismus

Hang de nestkastjes voor mussen bij voorkeur tegen een gebouw, en altijd hoger dan 2 meter boven de grond. Mussen broeden graag samen en een grote mussennestkast met meerdere compartimenten is daarom een goed idee. Zorg bij een grote kast voor 2 invlieggaten. De afmetingen van een standaard nestkast:  21 cm hoog achter, 19 cm hoog voor. Het heeft een schuin dak dus.  Bodem: 11 bij 12 cm per compartiment. Invlieggat  3,5 cm

Koolmees

Ook koolmezen zitten liever niet de dicht bij de grond. Zorg dat de mezenkast op 2 à 3 meter hoog hangt. Hang je twee vogelhuisjes voor koolmezen op, hang ze dan minimaal 10 meter uit elkaar. De afmetingen van een standaard nestkast: 26cm hoog, een bodem van 12 bij 12 cm  en een  invlieggat van 3,2 cm

Pimpelmees

Net als koolmezen hang je een vogelhuisje voor de pimpelmees op 2 à 3 meter hoogte. Heb je meerdere vogelhuisjes hangen, let dan op dat dit huisje minimaal 3 meter afstand heeft tot een koolmeeskast

De afmetingen van een standaard pimpelmezenkast zijn: 26 cm hoog, een bodem van 12 bij 12 cm en een invlieggat van 2,8 cm

Spreeuw

Traditioneel broeden spreeuwen onder dakpannen, maar bij nieuwbouwhuizen lukt dat meestal niet. Spreeuwen hebben niks tegen houten huisjes, maar bekender is de spreeuwenpot. Er zijn mooie spreeuwenpotten van aardewerk die je tegen de gevel kunt hangen.

Hang een nestkast voor een spreeuw op 2 tot 5 meter hoog. Een standaard vogelhuisje is 30 cm hoog, heeft een bodem van 16 bij 16 centimeter en heeft een invlieggat van 4,5 cm.

Roodborst

Roodborstjes houden van veel privacy. Hang hun huisje daarom bij voorkeur op in dichte begroeiing van een heg of muurklimmer zoals klimop op ca 1,5 meter hoog of onder de dakrand.

Dit kleine vogeltje heeft ook voldoende aan een klein vogelhuisje: 15 cm hoog, een bodem van 10 bij 10 centimeter en een grote opening als  invlieggat van minimaal 5 centimeter.

Mijn favoriete vogelhuisje is dit Zweedse vogelhuisje

Ik heb verschillende vogelhuisjes geprobeerd in mijn tuintje, meestal vrij simpele exemplaren met zo min mogelijk poespas. Dat is op zich ook aan te raden, te felle kleuren kunnen vogels afschrikken. Het mooiste en meest praktische huisje is echter het Zweedse vogelhuisje dat ik nu heb, de Multiholk. Mezen zijn er dol op. Het is een stijlvol vogelhuisje dat ook simpel als voederkast kan dienen. Lees hier mijn recensie en tips waar je hem goedkoop kan bestellen.

Bouw je eigen vogelhuisje

Zelf een nestkast bouwen kan ook heel makkelijk. Leuk om te maken of om weg te geven als cadeau. We vonden op deze website veel goede tips en nog meer afmetingen van vogelhuizen voor andere vogelsoorten en bouwtekeningen van nestkasten. Een andere site met veel tips is die van de Vogelbescherming.  Bekijk bijvoorbeeld hier een volledige handleiding van de Vogelbescherming met meer afmetingen voor andere vogelsoorten. 

Met deze tips voor het ophangen van vogelhuisjes kan het bijna niet meer mis, veel succes en plezier van alle mooie vogels in je tuin! Vergeet niet om in de winter ook zelf vetbollen te maken en de vogels goed bij te voeren bij kou en als het bijvoorbeeld sneeuwt. Dat kan ook met een vogelhuisje waar simpelweg een pot (zoutarme) pindakaas inpast. Daar zij ze dol op!

In dit artikel hebben we gebruik gemaakt van informatie van het boekje “genieten van vogels in de tuin” van de Vogelbescherming. Dat boekje is inmiddels niet meer te bestellen, wel in plaats daarvan is er de fantastische Online Vogelgids.

Foto’s credit:  gemeente Achtkarspelen.

undefined

Balkon, Tuin nestkasten, tips, vogelhuisje, vogels, winter

Mathieu

Mathieu

Mathieu specialiseerde zich in zijn stadstuin en geveltuin in Utrecht en volgt ontwikkelingen rondom stadslandbouw. Hij kookt graag met zelfgeboerde groenten uit eigen (verticale) tuin en hoopt ooit nog eens de perfecte espresso te maken van koffie uit eigen tuin. Tegenwoordig tuiniert hij met plezier in een wat grotere stadstuin in Stockholm.

Reacties

  1. Sandra

    14 juni 2012

    wat een handige tips allemaal !! nooit geweten dat er toch het een en ander bij komt kijken om iets geschikts op te hangen waar de vogels ook echt iets aan hebben. Vooral met die windrichting-tip !

    dus dank voor deze post

    Beantwoorden
    • Mathieu

      14 juni 2012

      Leuk om te horen! En ik kan je vertellen dat de tips echt werken, wij hebben nu al voor het 2e jaar een familie pimpelmezen in ons tuintje gehad: net twee weken geleden allemaal uitgevlogen! Het nest op tijd voor het voorjaar weer schoonmaken en ophangen is cruciaal als je een keer een nest hebt gehad, door beestjes en schimmels kunnen de babyvogels doodgaan en dan wordt het nest door de ouders verlaten..

    • Leny

      22 april 2018

      Ik heb vandaag een koolmeesje in ons vogelhuisje zien in en uit vliegen. Wat is ongeveer d periode dat de jongen uitvliegen?

  2. gert

    22 februari 2014

    Welke richting kan het kastje voor koolmezen het beste hangen?
    ik bedoel noord of noord oost
    zuid oost!

    Beantwoorden
    • Mathieu

      24 februari 2014

      Dat hangt af van hoe beschut hij hangt, maar de meest voorkomende windrichting in Nederland is zuidwest dus idealiter niet op Zuidwest en dus beter op Noordoost met de ingang.

  3. Marjolijn

    1 oktober 2014

    Voor het eerst dit jaar een vogellhuis opgehangen en nu heb ik al pimpelmezen gehad in mijn vogelhuis! Leuk! Maar ik heb ‘m nog niet schoongemaakt want naar mijn idee waren ze nog niet weg. Nu lees ik dat je die in het najaar weer op moet hangen, maar nu vliegen er dus al weer pimpelmezen af en aan in het vogelhuis, volgens een vriendin op zoek naar spinnen en insecten die in het vogelhuisje zitten. Moet ik het vogelhuis alsnog schoonmaken?

    Beantwoorden
    • Mathieu

      1 oktober 2014

      Ik zou het nog even zo laten tot ze zijn uitgegeten en zeker nog wel schoonmaken voor de winter begint. Veel vogelplezier!

  4. dakdekker Eindhoven

    31 oktober 2014

    bedankt voor de informatie!

    Beantwoorden
  5. Thea Kastelein-Voerman

    11 maart 2015

    Ik heb gisteren een mussenflat gekocht met drie compartimenten, tevens geschikt voor kool en pimpelmees, er zit dan geen drie meter afstand tussen, heb ik een kat in de zak gekocht?
    Overigens een leuke side, bedankt voor de tips.

    Beantwoorden
  6. Robert Nijhuis

    14 april 2015

    Ik wil graag het vogelhuisje op de afbeelding met de poes er in maken. Kunt u mij hiervan een bouwtekening? Ik hoop dat u mij van dienst kunt zijn!
    In ieder geval bedankt voor de door u geïnvesteerde moeite en een vriendelijke groet, Robert Nijhuis.

    Beantwoorden
  7. Robert Nijhuis

    14 april 2015

    Ik wil graag het vogelhuisje op de afbeelding met de poes er in maken. Kunt u mij hiervan een bouwtekening toesturen? Ik hoop dat u mij van dienst kunt zijn!
    In ieder geval bedankt voor de door u geïnvesteerde moeite en een vriendelijke groet, Robert Nijhuis.

    Beantwoorden
    • Mathieu

      14 april 2015

      Beste Robert, die hebben we helaas niet voor je. In dit bericht vind je wel links naar andere tekeningen voor vogelhuisjes!

  8. Vera

    14 april 2015

    Mag je 2 houten nestjes ophangen in één zelfde boom?

    Beantwoorden
    • Mathieu

      14 april 2015

      Zoals Rembo&Rembo ooit al zeiden: Ja dat mag :-)
      Zonder gekheid: zorg er wel voor dat ze voldoende uit elkaar hangen als je wilt dat er meerdere vogelfamilies gaan nesten. Er blijft dan niet veel ruimte over, want veel vogels willen alleen een nestkastje dat 1,5 meter boven de grond hangt. Dan blijft er dus weinig over, tenzij je een hele dikke boom hebt of 2 hele verschillende soorten vogels probeert aan te trekken (een die hoog nest en een die lager nest).

  9. Hermi

    17 mei 2015

    Ik heb voor het eerst een vogelhuisje, gaan we in het najaar ophangen maar moet er nog wat in? Stro of zoiets?

    Beantwoorden
    • Mathieu

      29 mei 2015

      Nee hoor, de vogels zullen zelf een lekker nestje bouwen en nemen de materialen mee :-)

  10. Marielle

    25 mei 2015

    Ons dakje van het vogelhuisje was een beetje opgelicht. De koolmeesjes zitten er niet meer in. De dag ervoor nog wel. Nu zijn er natuurlijk altijd wel katten ergens. Maar er is niets te zien (geen veren van gevecht of iets anders) en vragen ons af of het ook nog mogelijk is dat de vogels uitgevlogen zijn en misschien tegen het dakje aan gekomen zijn en daardoor dit opgetild hebben. voor ons gevoel zou dat natuurlijk veel fijner zijn. dus onze vraag kan dat überhaupt. alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Mathieu

      29 mei 2015

      Dat zou goed kunnen, bij het uitvliegen kan het er best wild aan toe gaan want de vogeltjes verdringen elkaar om als eerste naar buiten te komen. Ik heb het zelf 1x gezien en dat was erg leuk. Hoe lang waren de ouders al aan het voeren? Dan weet je ook of het al tijd was om uit te vliegen, bij koolmezen duurt dat ongeveer 3 weken.

  11. Trijnie

    26 juni 2015

    Hallo, een vraagje mag je koolmeesjes ook te koop aanbieden op marktplaats??
    Groetjes Trijnie.

    Beantwoorden
  12. Ameland huis

    19 juli 2015

    Mathieu,

    Allereerst me complimenten voor de site en je advies fijn dat je het zo we zeggen in Jip en Janneke taal doet. Heb mijn vraag nog niet gezien ik woon in het centrum van Leeuwarden en zie hier weinig tot geen vogelhuisjes, hoe dit kan geen idee. Wij hebben een wand van 9 m2 op het zzo kan ik hier huisjes ophangen zo ja wat voor , vogelhuisjes ? BVD

    Beantwoorden
  13. jonas

    30 augustus 2015

    in welke windrichting moet het kastje hangen

    Beantwoorden
  14. sebastian

    13 september 2015

    Mooi vogelhuis, http://www.rietenvogelhuisje.nl/

    Beantwoorden
  15. Mathieu

    13 september 2015

    @Jonas: dat staat ook beschreven in het artikel ;-)
    Zorg ervoor dat de volle zon niet de hele dag in het kastje schijnt en dat het niet kan inregenen. Richt de opening daarom niet naar het westen, maar naar het noordoosten of zuidoosten

    Beantwoorden
  16. Esje Lylo

    9 november 2015

    Beste Mathieu,
    Hoe zorgen we ervoor dat de kauwtjes de kleine vogeltjes de ruimte geven om te eten in een vogelhuisje? Ze komen met grote families alle voer opeten voor de kleine vogels de gelegenheid krijgen. Leuke vogels de kauwtjes en ekster, maar zo dominant!
    Vriendelijke groet,
    Esje.

    Beantwoorden
  17. Martine

    8 april 2016

    Beste Mathieu,
    De afbeelding van de kat in het vogelhuisje vind ik zo leuk, dat ik hem gebruikt heb als inspiratiebron voor een krijttekening.
    Ik hoop dat je daar geen bezwaar tegen hebt? Hij is niet voor commerciele doeleinden, gewoon omdat ik graag teken..

    Beantwoorden
    • Mathieu

      8 april 2016

      Leuk Martine! Stuur je ons een foto? :-)

  18. mark scholberg

    17 januari 2017

    Hallo vogelvrienden; ik heb een vraag: mag je een voedersilo met bv. zaden in de buurt of bv. onderaan een nestkast (mezen) hangen of moet er een aantal meters tussen zitten?
    Graag een reactie, Mark

    Beantwoorden
    • Mathieu

      17 januari 2017

      Beste Mark, goede vraag! Hier zijn geen exacte regels voor, maar beter hang je hem niet direct aan de nestkast. Dit vergroot de kans dat ongewenste indringers zoals Eksters of andere grote vogels de rust in een nestkast komen verstoren of erger… Ik zou aanraden een aparte voederplek in te richten, twee of meer meter vanaf de nestkast. Succes!

  19. Ilona

    18 januari 2017

    Ik heb bij de Action een (zelfknutsel-) nestkastje gekocht om in de tuin te hangen. Nadat ik het geverfd en wel wilde ophangen, viel me op dat de invliegopening wel érg klein is, diameter van maar 2,5 cm! Op internet heb ik gevonden dat zelfs pimpelmeesjes toch wel een opening van 2,8 cm nodig hebben!
    Heeft het wel zin om dit vogelhuisje op te hangen of hangt het er dan alleen maar mooi te wezen en hebben de vogeltjes er helemaal niets aan? Misschien een stomme vraag (ik ben dan ook maar een beginnend “tuinvogelaar”): kan een vogel klem komen te zitten in de invliegopening?

    Beantwoorden
    • Mathieu

      18 januari 2017

      Beste Ilona, zoals je in dit artikel kunt lezen heeft een pimpelmees in ieder geval 2.8cm nodig ja. Het is niet per se gevaarlijk. Een pimpelmees kan zelf perfect beoordelen of het gat groot genoeg is (dat doen ze namelijk ook bij ‘natuurlijke’ nestplekken bijv. in bomen), maar zal er simpelweg niet in gaan. Het valt altijd te proberen, wie weet trek jij er wel een speciale soort dwergmezen mee aan ;-)

  20. Hanneke

    6 maart 2017

    Wij hebben elke dag, zodra het begint te schemeren, bezoek van een koolmees die in onze caravan (vogelhuisje ) overnacht. Al een paar weken komen ze met zijn drieën en gaan de 2 anderen weg en gaat de ene het huisje in.. Gister werd hij ” gebracht” door 1 en vandaag was hij alleen… Zou het kunnen dat het een jong van de 2 anderen is ?? Het beestje is wel iets kleiner dan de anderen.. Moet ik voor het broedseizoen de caravan nog schoonmaken??

    Weg hebben ook nog een ander vogelhuisje met camera geplaatst , een meter er vanaf.. Maar daar komt niets in, wel is er even in gekeken.. Moeten we deze nu weghalen???

    Beantwoorden
  21. edwine

    9 maart 2017

    leuke opmerkingen en reacties!!
    ik kocht recent 9 uitgeholde berknestkastjes,heb ze vandaag boven-en onderaan ingesmeerd
    met kleurloze houtbeschermer.Ik heb een grote tuin van 17OO m en veel bomen,MAAR het is
    niet zo makkelijk die berkstukken aan een boom vast te maken
    Ik wil geen spijkers gebruiken,momenteel zie ik een snelbinder (van fiets) wel zitten
    Iemand nog een ander idee??

    Beantwoorden
    • Mathieu

      10 maart 2017

      Origineel idee om de kast met snelbinders vast te maken! Lijkt me prima werken, zolang ze niet te opvallend gekleurd zijn. Een oude binnenband van een fiets zou ook kunnen werken. Succes Edwine!

  22. Hilde Casteleyn

    5 april 2017

    Goede info en veel zaken die ik nog niet wist,
    Thanks….
    Groet,
    Hilde

    Beantwoorden
  23. Berry

    27 oktober 2017

    Mijn vraag is;
    ik wil een vogelhuisje op hangen op m’n balkon 6 hoog.
    welke vogels kan ik daarmee aan trekken

    Bedankt.

    Beantwoorden
  24. Florie den Arend

    7 november 2017

    Wij hebben het nestkastje waar we van de zomer 2x een koolmezen nest in hebben gehad schoon en tot onze verbazing lag er een dode volgroeide jonge koolmees in. Wat zou daar de doodsoorzaak van kunnen zijn? En zullen ze volgende zomer nog terug komen om te broeden?

    Beantwoorden
    • Mathieu

      7 november 2017

      Vogels komen meestal terug naar het nestkastje waar ze geboren zijn om zelf te gaan broeden. Maar de nestkastjes worden ook gebruikt om te schuilen bij slecht weer en kou. Wellicht was dit vogeltje al ziek en zocht het een rustig plekje.

  25. Lenie

    18 mei 2019

    Sinds lange tijd geen bezoek gehad, tot gisteren, druk bezocht en in en uit gevlogen, vandaag niks gezien, is dat normaal?

    Beantwoorden
    • Mathieu

      18 mei 2019

      Als de vogels aan het broeden zijn zie je ze nauwelijks, alleen ‘s ochtends vroeg en in de schering in de avond om te voeden. Als de eitjes uitgekomen zijn en tijdens het bouwen van het nest is het een drukte van jewelste.

  26. Julia Bos

    5 oktober 2019

    Ik wil op mijn balkon voor de winter, een grotere ‘kooi’ maken, zodat alleen de kleine vogels bij het voer kunnen komen. Tot nu toe, werden mijn voerdingen met afscherming toch door de kauwtjes leeg gegeten. Ik bedacht echter, dat als de kleine vogeltjes eenmaal hun voer pikken, de kauw als ‘boze buurman’ zich vastklampt aan het buitenste gaas. Is dat niet bedreigend?

    Beantwoorden
  27. nel denissen

    9 oktober 2019

    ik heb n balkon op het westen. wil graag n koolmees kooitje ophangen.
    weet echter niet aan welke kant van het balkon?
    de avondzon staat recht op mijn balkon.
    hang ik t kooitje links aan muur/balkon of rechts aan muur/balkon?
    graag reactie.
    groet

    Beantwoorden
  28. Mariëtte Gigengack-Janssen

    2 april 2020

    Hallo Mathieu, ik heb een zelfgemaakt vogelhuisje van mijn vader geërfd, zou zo mooi zijn, als er koolmeesjes in kwamen. Echter heb ik een vraag, het huisje is destijds door mijn vader donkerbruin gebeitst, ik wil het een andere kleur beits geven (buitenzijde), waar moet ik op letten?
    Groetjes uit Deventer XXX

    Beantwoorden
    • Mathieu

      6 april 2020

      Beste Mariëtte, wat mooi dat je het vogelhuisje van je vader gaat opknappen en opnieuw gebruiken! Ik zou zeggen dat het belangrijkste is dat je hem goed opschuurt, en een buitenlak if -beits gebruikt die lang meegaat (bij elke bouwmarkt te koop). Qua kleur is het vooral belangrijk om niet te fel te kiezen, je hebt doorgaans meer succes met meer sobere natuurtinten zoals bruin. En als je het huisje op een plek hangt waar hij iets meer zon krijgt, kies dan geen zwart. Succes!

  29. Jolanda Hiddink

    20 april 2020

    Goedemorgen, we hebben een tuin van ca. 8 bij 10 meter. We hebben al zo’n Zweeds vogelhuisje als op het voorbeeld hangen. Hoe zit het met twee vogelhuisjes? Waar kun je die het beste ophangen t.o.v. elkaar?

    Beantwoorden
    • Mathieu

      20 april 2020

      Ha Jolanda, wat leuk dat je hetzelfde Zweedse vogelhuisje hebt! Ik heb de mijne inmiddels net opnieuw opgehangen op ons nieuwe huis. Zolang je de richtlijnen qua windrichting aanhoudt en onze andere tips, maakt het niet zo gek veel uit. Maar hang ze niet te dicht bij elkaar, een paar meter (2 of 3 minimaal) tussen twee vogelhuisjes vergroot de kans dat ze allebei tegelijk gebruikt zullen worden. Meer afstand is nog beter, 1,5m is in dit geval te weinig 😃. Veel succes!

  30. Gems

    25 november 2020

    Goedemiddag,

    Ik kan nergens vinden wat de gewenste afstand is tussen een vogelhuis en een insectenhotel? Ik wil ze graag beide helpen, maar aangezien de één de ander opeet… ?

    Gems

    Beantwoorden

Antwoord annuleren

nieuwsbrief icoon

MELD JE HIER AAN voor onze gratis nieuwsbrief

Onderwerpen

Balkon Bijen Dakterras De eetbare tuin Geveltuin Guerrilla gardening Kamerplanten Kerst Mobiele tuinen Raamtuin Recepten Snoeien Stadslandbouw Tuin Tuinboeken Tuinontwerp Tuinvraag Verticale tuin Workshops en cursussen
  • Cookies
  • Disclaimer
  • In de Pers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact

Copyright © 2021 · Tuin en Balkon; Alle rechten voorbehouden

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren OK, prima, ik snap het

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT