Een kleine tuin aanleggen in de stad, en het tuintje veranderen in een stadsoase terwijl het volledig bedekt is met grind? Dat was mijn uitdaging toen we er twee jaar geleden een huis kochten in de stad. Het heeft even geduurd voor we zijn begonnen met het (laten) aanleggen van de tuin, maar dit voorjaar hebben we van 12 m2 grind toch echt een paradijsje met veel groen gemaakt! Inmiddels lig ik op mooie dagen lekker in mijn hangmatje te relaxen en te genieten van al het groen. In een serie artikelen op www.tuinenbalkon.nl schrijf ik een verslag van hoe we het hebben aangepakt als voorbeeld voor hoe je zelf een kleine stadstuin kunt ontwerpen en aanleggen. Vandaag het eerste deel.
Stap 1: Bezint eer ge begint: maak eerst een tuinontwerp
Voordat we ook maar iets zijn gaan doen, zijn we afgelopen winter een beetje gaan nadenken en schetsen. We weten precies waar de zon komt op welke tijdstippen, daar moesten dus het terras en ook de plantenzetting op worden ingericht. Ons idee was al snel om twee kleine terrasjes te maken: een bij de openslaande tuindeuren (schaduw) en een achterin de tuin, waar in het voorjaar en in de zomer altijd zon is. Verder was het een voorwaarde om zoveel mogelijk groen te hebben, maar wilden we geen gazon. We kozen voor bodembedekkende plantjes met daartussen stapstenen. Na een beetje schetsen en overleg met onze hoveniers is dit het resultaat geworden.
Wij maakten onze schetsen gewoon op ruitjespapier, maar als je een iets grotere tuin hebt of je wilt je ontwerp in 3D bekijken, is het handig om gratis tuinontwerp software te gebruiken. Daar schreven we eerder een artikel over dat je hier kunt lezen. Vind hier ook nog een nuttig artikel over de 10 meest gemaakte fouten bij tuinontwerp.
Stap 2: Voorbereiden…
Als je huidige tuin helemaal verwilderd en overwoekerd is, of er ligt zoals in ons geval grind, moet je eerst een berg werk verzetten voor je met aanleggen kunt beginnen. Let er op dat je bij het verwijderen van planten alle wortels meeneemt, want hardnekkige planten, zoals bijvoorbeeld bamboe, kunnen anders altijd weer de kop opsteken. Je moet dus een flink eind afgraven, minstens een halve meter, en verse aarde storten voor je nieuwe tuin. Bij stadstuintjes als de onze is het heel normaal om veel puin in de bodem aan te treffen. Bij ons werden er 3 volle aanhangers met puin afgevoerd, en de hoveniers waren daar niet verbaasd over. Ook op de plekken waar je een terras wilt aanleggen moet je zorgen voor wat diepte, want om te zorgen dat de bestrating goed blijft liggen gaat er een flinke laag zand onder.
Tip: wij verzamelden ons grind in puinzakken en boden ze gratis aan op Marktplaats. Er melden zich snel meerdere belangstellenden, en binnen een dag waren alle zakken opgehaald!
Na dit slopende werk kan het leuke gedeelte beginnen, lees hier deel 2 over de beplanting!
Madelon Oostwoud
Ontzettend leuk dat jullie zoveel aandacht schenken aan de kleine tuin. Wat zou ik het fantastisch vinden als jullie nog een keer mijn boek ” Een kleine eetbare tuin met vaste planten” willen noemen! Jullie recensie was geweldig leuk. Jullie schreven ” Pas verschenen en nu al een klassieker. Handzaam tuinboek voor de stadsmens. Wel done, Madelon ” Die zin- met weglating van het mijn voornaam- prijkt nu op de achterkant van het boek, met Tuin&Balkon erachter. Van de 2de druk, wel te verstaan, dat vond ik een gepast bedankje, haha.
Deze maand (maart 2017) is het boek fors in de aanbieding, van € 21,95 naar € 14,95. Zouden jullie vermelding nog een keer willen overwegen?
Hartelijke groet,
Madelon Oostwoud
Mathieu
Wat leuk om te horen Madelon! Bij deze heb je het boek zelf genoemd als reactie ;-)