Tuin en Balkon - Tips voor tuinieren in de stad

  • Tuinontwerp
    • 3D ontwerpen met SketchUp
    • Offerte aanvragen
  • Vragen & Advies
  • Shoppen
    • Design
    • Workshops
    • Abonnement op bloemen
  • Moestuin & Recepten
    • Recepten
    • De eetbare tuin
  • Over ons
    • Mathieu & Olaf
    • Adverteren
    • Contact
    • In de pers
    • Nieuwsbrief

Tuinboon: nu al buiten zaaien

Carolien | 5 februari 2019

De tuinboon is één van de eerste zaailingen die je nu al (februari) in de volle grond kan zaaien. Helemaal als je ze eerst al binnen kort hebt opgekweekt. Het goede nieuws is dat ze het ook goed doen in een pot op je balkon! In maart komen ze al boven de grond en in mei kan je al genieten van de eerste geurende bloemen. Rond juni valt de oogst en daarna is er dus nog ruim kans om andere planten te zaaien/planten in de potten. Verder zijn ze makkelijk, veelzijdig en boordevol met voedingswaarde.

Tuinbonen telenTuinboon_in_bloei_1

De tuinboon doet het goed in verschillende grondsoorten. Ook armere gronden zijn geschikt. Voor in een pot gebruik je het beste potgrond vermengd met zandgrond. Van medio februari tot april begin je met zaaien. Later kan ook, maar houd er rekening mee dat tuinbonen koelte verkiezen voor een vlotte groei en probleemloze oogst. Zaai op ongeveer 10 cm van elkaar zo’n 3 cm diep. In een grote pot kan je wel 10 bonen zaaien. Na 2 weken komen de eerste plantjes al boven de grond. Er is een keuze tussen lage en hoge rassen. De hoge rassen hebben steun nodig van bijvoorbeeld een bamboestok. En wees gerust; de jonge planten kunnen goed tegen de vorst. Het kan zijn dat ze dan slap vallen, maar de kans is groot dat ze na een paar uur weer vier overeind staan.

Het enige nadeel van tuinbonen kweken in een pot is dat deze meer bevattelijk zijn voor de zwarte luis. Om aantasting te voorkomen haal je de jonge toppen uit de planten wanneer ze volledig bloeien (zowel bloemen als toppen eetbaar). Dit zorgt tegelijk voor een snellere en betere vruchtbezetting. Ook is het belangrijk ervoor te zorgen dat de planten niet te nat blijven.

Oogsten van tuinbonentuinboonpeul

De ‘klassieke’ oogst is wanneer de peulen dik aanvoelen en dan dop je de jonge, verse bonen binnenin. Je kookt ze 10 minuten en verwerkt de bonen in roerbakgerechten, soepen of bonenschotels. Minder bekend is de oogst van de jonge, sappige toppen en blad. In Italië vormen deze tuinboontoppen een populaire voorjaarsgroente. Even roerbakken met een beetje knoflook en olijfolie en je hebt een bijzonder gerecht. De Fransen eten de jonge peultjes als ze 5 tot 7 cm groot zijn (mangetout-boontjes). Deze kook je in zijn geheel en zitten vol intens tuinbonenaroma.
Wil je het hele jaar van de bonen kunnen genieten, laat de peulen dan volledig uitgroeien en drogen aan de plant tot in augustus. Het doppen vraagt een beetje geduld, maar de oogst is jarenlang houdbaar.

Hoe dan ook; mooi groen, (eetbare)bloemen met zoete geur, lekkere gezonde oogst!

Balkon, De eetbare tuin, Tuin moestuin, recepten, tuinbonen

Carolien

Avatar

Carolien Schleper's huis heeft 3 balkons. Daarnaast heeft ze ook al 10 jaar een volkstuin. Ze vind het leuk om te experimenteren en de eetbare en natuurvriendelijke (balkon-) tuin is helemaal haar ding. Afgelopen jaar heeft ze geholpen "Tebuiten" op te richten, een reizende tuinwinkel uit Arnhem die verschillende activiteiten organiseert.

Reacties

  1. Pieter

    20 juni 2017

    Mijn tuinbonen waren voor 50% leeg hoe kan dit

    Beantwoorden

Reactie annuleren

Onderwerpen

Balkon Bijen Dakterras De eetbare tuin Geveltuin Guerrilla gardening Kamerplanten Kerst Mobiele tuinen Raamtuin Recepten Snoeien Stadslandbouw Tuin Tuinboeken Tuinontwerp Tuinvraag Verticale tuin Workshops en cursussen
  • Cookies
  • Disclaimer
  • In de Pers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact

Copyright © 2023 · Tuin en Balkon; Alle rechten voorbehouden

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren OK, prima, ik snap het

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN