Margriet stelde ons een vraag over haar geliefde Blauwe regen ofwel Wisteria. Haar Blauwe regen groeit niet, wat weer een heel ander probleem is dan deze eerdere tuinvraag over het niet bloeien van de Blauwe regen. Tuinman Philip weet raad.
Beste Tuinman,
Ik heb 5 jaar geleden een blauwe regen in mijn tuin gezet tegen de muur. Hij is ong. 50 cm gegroeid en heeft een aantal trosjes gehad. In het najaar kon ik de takken afbreken zo droog waren ze. Nu zit er bijna niets meer aan. En hij doet ook niets meer, er zitten nu 4 knopjes aan maar hij is heel rustig. Ik hoor dat deze plant 1 meter per jaar kan groeien, maar dat heeft deze nog nooit gedaan.
Ik heb hem vorig jaar opnieuw mest gegeven, mijn vraag is wat doe ik verkeerd? en wat kan ik er aan doen? Groeten, Margriet
Het antwoord van tuinman Philip:
Enige tijd geleden was ik bij een klant waar de blauwe regen (Wisteria) na jaren steeds minder bloemen gaf. Ik moest hem uitleggen dat de reden dat een Wisteria bloeit voornamelijk is met voortplanting als doel. Na verloop van tijd is de plant ‘voltooid’ en zal deze steeds minder bloei geven. Het doel is immers behaald. De manier om een Blauwe regen actief te houden is dus zorgen dat hij zich moet blijven ontwikkelen. Dit kan door de wortels (deels) door te steken, maar vooral door regelmatig flink terug snoeien.
De conclusie van de klant was dat het dan eigenlijk een SM-plant is: hoe meer je deze mishandeld, hoe beter hij het gaat doen.
Waarom groeit deze Blauwe regen niet?
Het is uiteraard een verhaal van variabelen. Een Wisteria is eigenlijk een heel makkelijke plant qua groei. Bloei kan wel eens lang wachten zijn, maar groei is eigenlijk zelden het probleem. Het enige wat de plant vraagt is een goede tuingrond die niet te droog wordt, en een plek in halfschaduw. Of nog liever helemaal in de zon.
Dat Margriet dorre takjes takjes heeft doet me denken dat de Blauwe regen vooral te droge grond heeft. Aangezien de plant bij haar tegen een muur staat, wordt wellicht het regenwater misschien tegengehouden door een regenpijp? Of de slagregen komt altijd tegen de muur, waardoor achter de muur een droge lijn ontstaan is? Het kan ook nog de combinatie zijn: dat er te weinig water komt om te ontwikkelen en teveel schaduw waardoor de plant de zon niet op kan zoeken.
kwaliteit van de grond
Ten slotte kan het ook nog alles met de grond te maken hebben. Staan er meerdere coniferen of Jeneverbessen bij? Deze geven tannine af aan de grond. Op deze manier onderdrukken ze concurrentie en zal de blauwe regen vooral bezig zijn met overleven. Maar het kan ook dat de grond te schraal is, of te zuur, of juist té voedzaam. “Goede tuingrond” is nogal relatief voor de plant of struik die er staat.
Conclusie
Om de juiste conclusie te trekken moet je dus vooral mogelijk oorzaken een voor een uitsluiten. Ergens tussen de antwoorden hierboven staat het juiste antwoord. Ga afstrepen welke zaken er nodig zijn, en wat er ontbreekt, dan kom je vanzelf tot de juiste conclusie. Maar mijn eerste gevoel is er hier sprake van watertekort.