De tuinvraag van deze week gaat over kattenpoep in de tuin. Moet je de kattenpoep verwijderen of niet? Tuinman Matthias geeft antwoord.
TUINVRAAG:
Hallo, ik kwam tot de ontdekking dat er veel kattenpoep in mijn tuingrond zit. Ik wil groenten kweken, kan dat zo maar of moet er een laag aarde weggehaald worden? met vriendelijke groet, Dhr. Las van Bennekom
——
ANTWOORD OP DE TUINVRAAG:
Ik zou de laag waar kattenpoep in zit absoluut verwijderen. Verwijder bij voorkeur alle grond die in contact met de kattenpoep is geweest. De grond is door de kattenpoep en urine waarschijnlijk erg zuur. Daarnaast kan het schade aan je gezondheid toebrengen omdat in kattenpoep parasieten zitten die zeer lang in de grond kunnen overleven. Het kan de infectieziekte toxoplasmose veroorzaken met name bij mensen met een zwakke weerstand. Hierdoor kun je ontstekingen krijgen in de hersenen, de ogen, de longen, het hart en de lever.
Voor de kweek van planten en zeker groente, fruit en kruiden is de grond het hart van je kweek. Zorg dus voor goede gezonde grond zonder kattenpoep.
Het is aan te raden om katten en poezen zoveel mogelijk af te schrikken en te verjagen uit je tuin. En zeker uit je moestuin. Er zijn enkele zeer effectieve manieren om katten te verjagen waar je hier verder over kunt lezen.
QHoe kun je het beste kattenpoep verwijderen uit de tuin om gezondheidsrisico’s te minimaliseren?
Draag handschoenen en gebruik een schepje om de poep te verwijderen. Zorg ervoor dat je de omringende aarde ook wegneemt en was daarna grondig je handen.
Hoe kan ik mijn tuin minder aantrekkelijk maken voor katten om hun behoefte te doen?
Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen zoals citrusvruchten of planten die katten niet prettig vinden, zoals lavendel, om ze weg te houden van bepaalde gebieden.
Wat zijn de gezondheidsrisico’s van kattenpoep in de tuin, vooral in groentebedden?
Kattenpoep kan parasieten bevatten die toxoplasmose veroorzaken, wat vooral gevaarlijk is voor mensen met een zwak immuunsysteem, zwangere vrouwen, en kleine kinderen.
Catlover
Beste,
Toxoplasmose krijgt vrijwel iedereen die een huisdier bezit zoals een kat & is niet zoals hij zegt zeer schadelijk, je kan er een beetje ziek van worden maar nadien krijg je levenslange immuniteit.
Iets wat belangrijk is om te weten & vergeten te zeggen is in dit artikel.
eppo
Zijn gewoon smerige pokken beesten.
Liefst 220 op de tuinmuur…
Nel
????????
Bea Leduc
Het is niet altijd kommer en kwel. Ik ben een kattenmens en hou ook van tuinvogels. Ik heb mijn kat geleerd dat ze niet achter vogels aan kan gaan, En met succes. Ook komt mijn kat naar binnen om haar behoefte te doen in haar kattenbak. Niet dat ik groenten kweek, maar ik wou niet dat ze met de buren haar behoefte ging doen. Ja ik weet dat ik een kat uit de duizenden heb, en ja het heeft veel moeite gekost, maar waar een wil is, is een weg. Ik vind het dan ook jammer dat de kat in het algemeen hier wordt afgeschilderd als het grote kwaad. De mens is een veel groter kwaad, met het besproeien van de tuinen of bomen.
Harry
Ik houd mijn kattenbak enorm goed schoon,kat doet nooit iets bij de buren. Ze komt altijd binnen als ze moet.
Dannick Bastin
Daar heeft u absoluut gelijk in. Ik ben ook een kattenmens, en het inderdaad zo dat die dieren door een bepaalde bevolkingsgroep zwart geschilderd worden. Katten(zelf gedomesticeerde) zijn in weze dieren die gewoon hun ding doen, als ze Tenminste de mogelijkheid hebben om buiten te kunnen. Ik leer mijn katten niet af om achter een vogeltje aan te gaan(ik leer het hun ook niet aan)dat is nu eenmaal een activiteit dat bij hun morfoligie hoort. De meeste (Tuin)vogels zijn prooidieren en moeten op hun hoede zijn. Dat is hen instinctief aangeleerd. Als mijn kat een mus dood, voor het spel of ter aanvulling van het dieet dan is dat zo. Als vogelbescherming hierdoor katten in een slecht daglicht plaatst, heeft die geen realistische kijk op de natuur. (Bekrompen mening).
Wat urine of poep van katten betekent voor het milieu zal absoluut niet zo schadelijk zijn, dan pakweg enkele bomen omleggen die onherroepelijk schade aanrichten op langere termijn. Om inderdaad nog maar te zwijgen van pesticiden en producten ter bestrijding voor vanalles en nog wat. Wandel maar is in de gangen met bestrijdingsmiddelen van een doe het zelf zaak. Daar vind je een heel gamma aan insecticiden, muizen en ratten verdedigers,… NOEM MAAR OP. Het zou niet de eerste keer zijn dat een ekster sterft door het eten van een vergiftigd muisje of zelf een rat. Zwijg mij aub over bescherming & natuur. Misschien moeten die kattenhaters hun uitwerpselen zelf is laten analyseren door een erkend laboratorium. Ze zouden misschien zelf versteld staan wat ze aanrichten op het milieu.
Vriendelijke groeten,
K. Dierenvriend