Net ten zuiden van het centrum van Utrecht ligt de wijk Hoograven, waar het gebied Rotsoord zich bevindt. De ruimte daar is sterk in ontwikkeling, en er is ook veel aandacht voor nieuwe groene plekken. Sinds afgelopen december is in Rotsoord de 4e biënnale voor Social design gaande, genaamd Utrecht Manifest. Een van de projecten die op de biënnale gaande is heet “Hoe smaakt Rotsoord?” van een collectief rondom ontwerpster Ester van der Wiel. Ze zijn aan het onderzoeken wat het potentieel is voor voedselproductie in het gebied Rotsoord en rondom het project is een geweldig arsenaal aan activiteiten en tentoonstellingen gecreëerd: interessant! Er staan veel leuke dingen op de agenda, zoals o.a. een workshop Pesto maken, maar ook een biotopische wandeling door gebied Rotsoord (project: Utrecht Kiemt). Lees verder voor details…
Twee projecten van “Hoe smaakt Rotsoord” willen we graag even uitlichten omdat we zo zo leuk vinden, mocht je in de buurt van of in Utrecht wonen ga ze dan zeker even bekijken! Bekijk hier de agenda voor alle projecten.
1. Biotopische wandeling door Utrecht
Een wandeling op zoek naar mogelijkheden voor stadslandbouw in Utrecht, klinkt erg leuk:
“Tijdens deze wandeling bekijk je samen met De wandeling vertrekt vanaf Kwekerij zonder Land op het Vicona-terrein en vindt plaats op Zondag 13 en 27 mei 14.00 tot 15.00 uur en van 15.00 tot 16.00 uur.
Marcel Blekendaal, in de rest van het jaar Polderwachter, is in de maand mei de Wachter van Rotsoord. Hij neemt je mee op een wandeling langs de voor- en achterkanten van Rotsoord. De wandeling is een onderzoek dat dezelfde vraag stelt als die ten grondslag ligt aan de kaart van Utrecht Kiemt! Zie om je heen de stad Utrecht; zie om je heen Rotsoord en vraag je af welke concrete mogelijkheden voor stadslandbouw er zijn. Wie kan er hier voedsel telen? Wanneer? Hoe? Voor wie?”
2. Desktoop in het Vijfde Seizoen
ontwerper: Nienke Sybrandy
Een ander tof project dat we tegenkwamen als onderdeel van Hoe smaakt Rotsoord is “Desktoop in het Vijfde Seizoen”. Hierbij is een werkplek uitgebreid met o.a. een kas als bureaulade, tof! Het gaat dus over voedsel verbouwen op de werkplek, dat spreekt mij als beheerder van onze verticale kruidentuin op kantoor wel aan :). Lees hier de projectomschrijving zoals die op de website Werklandschap-eet.nl staat:
“In haar onderzoek richtte Nienke Sybrandy zich op de vraag of er op de werkplek voedsel verbouwd kan worden. Naast de vier seizoenen buiten biedt het kantoorlandschap een vijfde seizoen. Dit kunstmatige seizoen, waar het altijd licht, droog, onbewolkt en 20 graden is, biedt de mogelijkheid gewassen te telen die aansluiten bij de lunch. Hier vermengt de kantooragenda zich met de kweekkalender. De Desktoop biedt de werknemer een plek waar werken en kweken samenkomen. Werkend aan de Desktoop wordt de werknemer door zijn gewassen omringt die hij terloops verzorgt. Het ladenblok onder het bureau, overbodig geworden doordat er minder gebruik wordt gemaakt van papier, is omgebouwd tot kas. De bureaulamp doet dienst als groeilamp. Welke nieuwe gebruiken en tradities zullen er ontstaan in het vijfde seizoen als de kantoorgrond in gebruik genomen wordt?”
Waar en Wanneer:
Toonzaal van Pastoe, Rotsoord 3.
Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Koopzondag 6 mei van 12.00 tot 17.00 uur.