Tuin en Balkon - Tips voor tuinieren in de stad

  • Tuinontwerp
    • 3D ontwerpen met SketchUp
    • Offerte aanvragen
  • Vragen & Advies
  • Shoppen
    • Design
    • Workshops
    • Abonnement op bloemen
  • Moestuin & Recepten
    • Recepten
    • De eetbare tuin
  • Over ons
    • Mathieu & Olaf
    • Adverteren
    • Contact
    • In de pers
    • Nieuwsbrief

Utrecht Biennale: Het nieuwe (groene) werklandschap

Mathieu | 27 juni 2012

Net ten zuiden van het centrum van Utrecht ligt de wijk Hoograven, waar het gebied Rotsoord zich bevindt. De ruimte daar is sterk in ontwikkeling, en er is ook veel aandacht voor nieuwe groene plekken. Sinds afgelopen december is in Rotsoord de 4e biënnale voor Social design gaande, genaamd Utrecht Manifest. Een van de projecten die op de biënnale gaande is heet “Hoe smaakt Rotsoord?” van een collectief rondom ontwerpster Ester van der Wiel.  Ze zijn aan het onderzoeken wat het potentieel is voor voedselproductie in het gebied Rotsoord en rondom het project is een geweldig arsenaal aan activiteiten en tentoonstellingen gecreëerd: interessant! Er staan veel leuke dingen op de agenda, zoals o.a. een workshop Pesto maken, maar ook een biotopische wandeling door gebied Rotsoord (project: Utrecht Kiemt). Lees verder voor details…

Twee projecten van “Hoe smaakt Rotsoord” willen we graag even uitlichten omdat we zo zo leuk vinden, mocht je in de buurt van of in Utrecht wonen ga ze dan zeker even bekijken! Bekijk hier de agenda voor alle projecten.

1. Biotopische wandeling door Utrecht

Een wandeling op zoek naar mogelijkheden voor stadslandbouw in Utrecht, klinkt erg leuk:

“Tijdens deze wandeling bekijk je samen met De wandeling vertrekt vanaf Kwekerij zonder Land op het Vicona-terrein en vindt plaats op Zondag 13 en 27 mei 14.00 tot 15.00 uur en van 15.00 tot 16.00 uur.

Marcel Blekendaal, in de rest van het jaar Polderwachter, is in de maand mei de Wachter van Rotsoord. Hij neemt je mee op een wandeling langs de voor- en achterkanten van Rotsoord. De wandeling is een onderzoek dat dezelfde vraag stelt als die ten grondslag ligt aan de kaart van Utrecht Kiemt! Zie om je heen de stad Utrecht; zie om je heen Rotsoord en vraag je af welke concrete mogelijkheden voor stadslandbouw er zijn. Wie kan er hier voedsel telen? Wanneer? Hoe? Voor wie?”

 

2. Desktoop in het Vijfde Seizoen
ontwerper: Nienke Sybrandy

Een ander tof project dat we tegenkwamen als onderdeel van Hoe smaakt Rotsoord is “Desktoop in het Vijfde Seizoen”. Hierbij is een werkplek uitgebreid met o.a. een kas als bureaulade, tof! Het gaat dus over voedsel verbouwen op de werkplek, dat spreekt mij als beheerder van onze verticale kruidentuin op kantoor wel aan :). Lees hier de projectomschrijving zoals die op de website Werklandschap-eet.nl staat:

“In haar onderzoek richtte Nienke Sybrandy zich op de vraag of er op de werkplek voedsel verbouwd kan worden. Naast de vier seizoenen buiten biedt het kantoorlandschap een vijfde seizoen. Dit kunstmatige seizoen, waar het altijd licht, droog, onbewolkt en 20 graden is, biedt de mogelijkheid gewassen te telen die aansluiten bij de lunch. Hier vermengt de kantooragenda zich met de kweekkalender. De Desktoop biedt de werknemer een plek waar werken en kweken samenkomen. Werkend aan de Desktoop wordt de werknemer door zijn gewassen omringt die hij terloops verzorgt. Het ladenblok onder het bureau, overbodig geworden doordat er minder gebruik wordt gemaakt van papier, is omgebouwd tot kas. De bureaulamp doet dienst als groeilamp. Welke nieuwe gebruiken en tradities zullen er ontstaan in het vijfde seizoen als de kantoorgrond in gebruik genomen wordt?”

Waar en Wanneer:
Toonzaal van Pastoe, Rotsoord 3.
Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Koopzondag 6 mei van 12.00 tot 17.00 uur.

De eetbare tuin, Stadslandbouw, Tuin eetbare tuin, kunst

Mathieu

Mathieu specialiseerde zich in zijn stadstuin en geveltuin in Utrecht en volgt ontwikkelingen rondom stadslandbouw. Hij kookt graag met zelfgeboerde groenten uit eigen (verticale) tuin en hoopt ooit nog eens de perfecte espresso te maken van koffie uit eigen tuin. Tegenwoordig tuiniert hij met plezier in een wat grotere stadstuin in Stockholm.

Reactie annuleren

Onderwerpen

Balkon Bijen Dakterras De eetbare tuin Geveltuin Guerrilla gardening Kamerplanten Kerst Mobiele tuinen Raamtuin Recepten Snoeien Stadslandbouw Tuin Tuinboeken Tuinontwerp Tuinvraag Verticale tuin Workshops en cursussen
  • Cookies
  • Disclaimer
  • In de Pers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact

Copyright © 2023 · Tuin en Balkon; Alle rechten voorbehouden

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren OK, prima, ik snap het

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN