Het is zondag 15 juni. Dag twee van de Verborgen Tuinen in Rotterdam. Ik sta voor een herenhuis uit 1909. 62 traptreden verder en ik word omringd door mediterrane planten in potten en een weelderige bloemenweide. Groente, fruitboompjes en kruiden bloeien hier uitbundig met prachtig uitzicht over de skyline van Rotterdam.
Ik praat met Astrid Hölzer, de eigenaresse van de daktuin terwijl de bijen om mijn hoofd gonzen. “In 2005 zijn we begonnen met de aanleg van de daktuin. ‘Lavendelweide’ is de naam voor het groendak systeem met drainagemat en planten, dat is toegepast. Er groeien lavendelstruiken en veel kruiden zoals wilde marjolein. Dit alles op een grondpakket van daktuinsubstraat van gemiddeld 12 cm hoog. Ik experimenteer graag met planten. Het beste voorbeeld is de pioenroos die het al 7 jaar heel erg goed doet op het dak. En dat terwijl een pioenroos volgens de boeken het écht niet mag doen op zo’n dunne laag grond”.
Wat eerst een kaal grijs dak was is nu uitgegroeid naar een groene oase waarin ook bijen, luizen, spinnen, lieveheersbeestjes, vogels en nog veel meer andere bewoners hun plek gevonden. Voor de citroenboompjes is er in de winter een serre. Ook hier is het bij minder mooi weer prettig zitten met uitzicht op Rotterdam, de planten en de buurtdaken. Het is bijzonder om op het dak te staan. Tussen al het groen, de schoorstenen en het uitzicht over Rotterdam!
Een groen dak heeft veel voordelen. Groene daken zijn energiebesparend, geluiddempend, geven de stad een groener aanzien en zorgen dat je dak 2x langer meegaat. Zowel platte als hellende daken kunnen worden voorzien van een groene dakbedekking. In veel steden krijg je subsidie als je een groen dak wilt realiseren. In Rotterdam krijg je bijvoorbeeld 25 euro subsidie per gerealiseerd groen dak.
Het aanleggen van het dak heeft Astrid vooral met eigen handen gedaan. “Dit heeft heel wat inspanning gekost, maar het resultaat maakt definitief blij!” Op de foto zie je hoe het groendaksytseem is samengesteld.
De dakconstructie bestaat uit een wortelwerende laag, een beschermdoek, drainage (kuipjes), filterdoek en substraat (grond/voedingsbodem).
Meer informatie over het groene dak van Astrid van vind je op www.astridholzer.com.