Nu muntthee niet meer weg te denken is, zijn we misschien wel toe aan wat meer variatie in de verse thee melanges. Want niets is leuker en lekkerder om uit je tuin of balkonbakken je eigen gekweekte en seizoensgebonden thee samen te stellen! De meeste inspiratie voor dit artikel heb ik uit het boek “Thee uit eigen tuin” van Peter Bauwens. Echt een aanrader! Hij schreef ook het boek soep uit eigen tuin, daarover wellicht later nog een artikel.
Veel kruiden, planten en bloemen die hier onder aan de orde komen hebben ook een medicinale werking. Drink daarom niet teveel van één soort plant en varieer.
Bergamot: (Monarda) zowel bloem als blad, wordt ook wel “earl grey” onder de groene theeën genoemd. Lekker om thee te maken van de gewone- en de citroenbergamot + bloemen.
Brandnetel: Vooral in het voorjaar en alleen de toppen, werkt ook vochtafdrijvend.
Citroenmelisse: Vooral vers lekker. Rustgevend. Combineert goed met andere planten zoals munt, kamille, vlierbloesem, maar ook lekker alleen. Na de bloei terugsnoeien.
Goudsbloem: Alleen de bloem is geschikt, geeft vooral kleur aan de thee.
Kamille: Alleen de bloem (zonder steeltjes) gebruiken.
Lavendel: Een paar korreltjes per kopje geeft al veel smaak.
Lindebloesem: Alleen de bloempjes gebruiken. Goed te combineren. Goed bij inslapen.
Munt: Hiervan zijn er vele soorten zoals gembermunt, citroenmunt, chocolademunt en sinaasappelmunt.
Roos: Alleen de bloemblaadjes en bottels. Vooral de geurende ‘wildere’soorten zijn geschikt. Heerlijk!
Rozemarijn: Blaadjes en bloemen zijn geschikt. Je hoeft niet veel te gebruiken.
Salie: Er zijn een aantal smakelijke soorten zoals: honingmeloensalie en de muskaatsalie. Zowel blad als bloem met mate gebruiken vanwege de sterke smaak.
Stevia (suiker- of honingblad): Scheur en kneus de blaadjes voordat je er heet water over schenkt.
Tijm: Zijn er in vele soorten zoals citroentijm en sinaasappeltijm. Zowel blaadjes als bloem.
Verveine (citroen verbena): Dit is een kleine heester die binnen moet overwinteren. Heerlijke theeplant, die ook zonder andere toevoegingen heerlijk is!
Vlierbloesem: alleen de bloemblaadjes (steeltjes zijn bitter) door boven doek de bloesem uit te schudden.
Leuke combinaties/recepten
Terwijl ik dit artikel schrijf drink ik een heerlijke kop met verveine (mijn favoriet), marokaanse munt en een paar bolletjes lavendel; heerlijk!
Andere muntvariaties: Verse takjes munt met kaneelstokje en kruidnagel, of munt met een stukje verse gember, of munt met citroenmelisse.
Ontspannend: Vlierbloesem met blaadjes van citroenmelisse.
Rustgevend: Blaadjes van citroenmelisse en kamillebloempjes (rustgevend en kalmerend).
Pittig: Takje rozemarijn met citroen- of sinaasappeltijm. Appels, druiven of rozijnen vormen goed gezelschap.
Fruitig: Varieer ook eens met (gedroogde) schillen van biologisch fruit zoals sinasappel, appel en mandarijn.
Zoetmakers: De thee kan je zoet maken met een schepje honing, blaadjes van de stevia, rozijnen, druiven en vijgen.
Voor de beginner: begin eens met door in je reguliere thee een blaadje of bloempje toe te voegen. Zoals bij de rooibos thee een paar korreltjes lavendel.
Gedroogde thee
Vers is altijd het best en het lekkerst. Maar soms komt het beter uit om ze te drogen zoals voor de winter. Je kunt de stelen van de plant als een ‘bos bloem’ op de kop laten drogen in een donkere ruimte en dan later de blaadjes en/of de bloemen plukken. Ook kan je de blaadjes en de bloemen meteen plukken en op bijv. op een vel papier of theedoek laten drogen in een donkere ruimte. Bewaar de thee daarna in een gesloten verpakking of pot op een donkere en koele plaats.
Thee als compost
Om de cirkel weer rond te maken kun je na het drinken van de thee uit eigen tuin de thee ook weer als compost gebruiken, Olaf schreef hier een nuttig artikel over.