Tuin en Balkon - Tips voor tuinieren in de stad

  • Tuinontwerp
    • 3D ontwerpen met SketchUp
    • Offerte aanvragen
  • Vragen & Advies
  • Shoppen
    • Design
    • Workshops
    • Abonnement op bloemen
  • Moestuin & Recepten
    • Recepten
    • De eetbare tuin
  • Over ons
    • Mathieu & Olaf
    • Adverteren
    • Contact
    • In de pers
    • Nieuwsbrief

Verticale kruidentuin op kantoor: deel 2

Mathieu | 20 mei 2012

Begin april schreef ik over de verticale kruidentuin die ik test op kantoor, ik vond het inmiddels tijd voor een korte update op basis van de eerste ervaringen. Zoals beschreven testen we een prototype, met als doel om te kijken hoe je een zelfvoorzienende kruidenwand goed in een kantooromgeving kunt laten floreren. Het gaat op een paar plantjes na erg goed met de kruidenwand, getuige ook de foto’s. In dit artikel een update over hoe de wand praktisch (of soms nog niet praktisch) is in het gebruik, met als bonus nog een aantal smaakvolle combinaties die we ontdekten tijdens het lunchen met verse kruiden van de wand!

Het is pompen of uitdrogen
De kruidentuin wordt nu 1x per dag automatisch bewaterd via een computergestuurde pomp, die door Klaas Jan van Cultiwall (waarmee we de kruidentuin testen) is ingeregeld. In het begin was dit  1x per 2 dagen, maar dat bleek al snel te weinig voor de kruiden die erg veel water nodig blijken te hebben. Het water loopt van bovenin de wand naar beneden, in het begin ontdekten we dat de onderste panelen niet genoeg water kregen omdat de plantjes bovenin alles opdronken. Snel aangepast dus, nu zijn de onderste panelen ook voldoende nat. Een praktisch gevolg is dat de kruidentuin vaker bijgevuld moet worden, belangrijk dus om bij gebruik op kantoor iemand aan te wijzen die dit consequent doet. Om de 3-4 dagen moet de wand even worden bijgevuld, hij gaat vanzelf piepen als dit nodig is (nu ook nog iets te hard en ononderbroken, maar dat gaat veranderen). Een andere ervaring die we hadden met het pompen is dat het nog best een lawaai maakt. Geen probleem in de lunchruimte, maar die gebruiken we ook vaak als vergaderruimte. Een pauze-knop is dan wel wenselijk, zodat je het pompen kunt uitstellen tot na je vergadering.


Het groeit als kool

Mooi om te zien hoe hard de kruiden zijn gegroeid, vooral plantjes zoals peterselie en citroenmelisse schieten de wand uit: lekker omhoog richting de zon die door het glazen dak van de ruimte komt. Je merkt nu waarom de teler de plantjes zo had opgekweekt dat ze in het begin even hoog waren, inmiddels zijn sommige kleinere plantjes zoals de Tijm wat verdrukt geraakt door de woekerende planten. Iets om rekening mee te houden bij het inrichten van de kruidenwand, sommige kleinere plantjes kunnen denk ik beter bovenin geplaatst worden.

Verder is het leuk om te zien wat de populairste kruiden zijn voor de lunch: de basilicum heeft bijna geen tijd om aan te groeien, net als de rucola. De Salie is echter nog vrijwel ongerept :-). Wellicht heeft dit ook iets te maken met de luizen die we laatst helaas ontdekten… die zijn meegekomen vanaf de kweker. Wederom een goede les: voordat je de kruidenwand op kantoor zet dus eerst de plantjes even behandelen en luizenvrij maken, de kans dat ze vervolgens op de planten komen is dan nihil. Gek genoeg zijn er inmiddels weer een stuk minder luizen, en dat terwijl er geen natuurlijke vijanden zoals slakken te vinden zijn op ons kantoor!

Wat is lekker?
Uiteraard hebben we de afgelopen tijd flink wat geëxperimenteerd met onze kruiden bij de lunch, een paar favoriete sandwiches zijn inmiddels:

– Zalm met dille
– Makreel met citroenmelisse
– Jonge kaas met tomaat en peterselie
– Paté met tijm
– Rucola, met alles :-)

Tot zover de update over de kruidenwand, wij zijn er nog steeds erg blij mee en ik kan het iedereen aanraden! Het staat erg leuk op kantoor, de kruiden zijn lekker en vers, het maakt je bewust over waar je voedsel vandaan komt en het verbindt de mensen die er voor zorgen!

De eetbare tuin, Verticale tuin kruiden, kruidenwand, verticaal

Mathieu

Mathieu specialiseerde zich in zijn stadstuin en geveltuin in Utrecht en volgt ontwikkelingen rondom stadslandbouw. Hij kookt graag met zelfgeboerde groenten uit eigen (verticale) tuin en hoopt ooit nog eens de perfecte espresso te maken van koffie uit eigen tuin. Tegenwoordig tuiniert hij met plezier in een wat grotere stadstuin in Stockholm.

Reactie annuleren

Onderwerpen

Balkon Bijen Dakterras De eetbare tuin Geveltuin Guerrilla gardening Kamerplanten Kerst Mobiele tuinen Raamtuin Recepten Snoeien Stadslandbouw Tuin Tuinboeken Tuinontwerp Tuinvraag Verticale tuin Workshops en cursussen
  • Cookies
  • Disclaimer
  • In de Pers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact

Copyright © 2023 · Tuin en Balkon; Alle rechten voorbehouden

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren OK, prima, ik snap het

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN