In 2010 stierf naar schatting 40 procent van alle bijenvolken in Nederland en zelfs 50 procent wereldwijd. Imkers noemen het de verdwijnziekte. De oorzaak is nog steeds onbekend en wordt druk onderzocht.
Om bijen te helpen is 2012 uitgeroepen tot “jaar van de bij“. Naast de honingbij komen in Nederland ruim 300 soorten wilde bijen voor en al die bijen zijn cruciaal voor ons voedsel vanwege hun rol bij de bestuiving van planten, bloemen, groenten en fruit.
Ook JIJ kunt bijen enorm helpen met een paar hele simpele dingen en planten op je balkon of in je tuin.
Er zullen dit jaar allerlei activiteiten worden georganiseerd zoals Open Imker dagen in juli, een heuse bijentelling in mei en er is uiteraard een bijenwebsite, een twitter en een facebookpagina. Er is geen ontsnappen aan: wij zullen in 2012 regelmatig verslag doen van leuke activiteiten en zet alvast 12 en 13 mei maar in je agenda voor de bijentelling.
Bijen hebben plezier van een paar hele simpele dingen die je voor ze kunt doen. Lees de onderstaande vijf tips help mee!
Tip 1: Plant en zaai planten en bloemen die voor bijen lekker vinden. Er staat een lange lijst op de site met drachtplanten, zoals de campernula, pinksterbloem, stokrozen en zonnebloemen (1 mei = zonnebloemdag!). Deze bloemen leveren honingbijen en andere bijen het stuifmeel waar ze van leven en is dus cruciaal. Als je houd van gemak, en check, dat is bij mij van toepassing, dan kun je ook voorgemixt bijenvriendelijk bloemenzaad kopen zoals het “Fleur de Bij Bloemenzaad”. Sommige bijensoorten vliegen specifiek op bepaalde bloemen
Tip 2: Om wilde bijen een plek te geven om te nestelen kun je zelf een ‘bijenhotel’ maken of koop een kant-en-klaar exemplaar. Een bijenhotel is een plek waar sommige soorten bijen eitjes leggen en dus het jaar erop de soort in stand houden. Je herkent ze vaak als verzameling van kleine, holle stokjes zoals een pakket bamboe stokjes. Vroeger waren er genoeg van dit soort holle stengels voor bijvoorbeeld metselbijen, maar in de stad van
vandaag is er veel beton en steen zonder de holletjes die bijen nodig hebben. Een handvol bijenhotels zet geen zoden aan de dijk, maar een paar honderd bijenhotels in een stad zullen wel substantieel bijdragen aan de verbetering van de wilde bijenstand.
Bijenhotels zijn inmiddels zo hip dat er zelfs folders te krijgen zoals deze van Stichting Natuur en Milieu zijn en versies met bedrijfsnamen erop voor sponsoring.
Tip 3: Gebruik vooral geen bestrijdingsmiddelen die giftig zijn voor bijen. Het vermoeden bestaat dat veel bijen juist hierdoor doodgaan. Afgelopen jaar werden er door de Tweede Kamer al wat veel gebruikte bestrijdingsmiddelen op de lijst met verdachte stoffen gezet, dus gebruik die vooral niet. En het is trouwens altijd beter om natuurlijke oplossingen te gebruiken tegen luizen, schimmels en plagen. Daar is genoeg over te vinden op het internet, maar wij zullen er ook nog wel wat artikelen aan wijden later dit jaar.
Tip 4: Na ‘adopteer een kip’ en ‘adopteer een appelboom’ is er nu ook ‘Adopteer een bijenvolk‘. Een geweldig kado voor iemand die alles al eens voor zijn of haar verjaardag heeft gehad. Je krijgt als adoptieouder een certificaat, twee potten honing, een bezoek aan je bijenvolk en als je de cursus bijenhouden gaat doen dan krijg je zelfs je eerst eigen bijenvolk!
Tip 5: Doe een imkercursus of een kennismakingscursus. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging publiceert hier de cursuskalender met het totaaloverzicht.
Heb jij nog meer tips of ideeen hoe we de bijen kunnen helpen? Laat ze dan hieronder achter als reactie.
linda
De link naar de cursussen bijenteelt verwijst alleen naar de pagina van de introductiecurssen en niet naar het overzicht van de cursussen die in het land gegeven worden.
Ik zou dat wijzigen als ik jullie was.
Verder complimenten voor dit artikel.
Groetjes,
Linda
Olaf
Hoi Linda, Dank je wel voor je compliment en je goede aanvulling. Ik heb de link aangepast zodat je nu de hele cursuskalender voor 2012 ziet.
En een compliment terug: mooie site! Er gaat de laatste tijd een wereld voor me open nu ik me wat meer in bijenhouden en alles eromheen hebt verdiept en sta versteld van het enthousiastme en georganiseerdheid van (hobby)bijenhouders in Nederland.
Magdeleen
Goeie tips! Ik zou eraan toe willen voegen dat mensen met alleen een balkonnetje ook makkelijk wat lavendelstruikjes kunnen plaatsen. Daarnaast is “guerillazaaien” (buiten de eigen tuin, op braakliggende stukken en stukjes grond in/om de stad) ook een hele leuke optie. Let er wel op dat de zaadjes echt in de grond zitten, schop of schoffel er wat aarde overheen, anders eten de vogels ze op.
Arie Koster
Er is een hoofdstuk tuinen toegevoegd
met vr.gr.
Arie Koster