Vlak buiten het groene Antalya aan de Turkse kust ligt de enorme botanische Expo 2016. Compleet met plantensculpturen en bijzondere gewassen. Ben je nog op zoek naar een groene vakantiebestemming vlakbij zee? Dit is een waar genoegen voor de natuurliefhebber en een geweldige vakantietip!
Noa was op bezoek bij Expo 2016, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2016 in de Turkse stad Antalya wordt gehouden en deelt hier uitgebreid haar ervaringen en de foto’s die ze gemaakt heeft. Dit is de 20ste wereldwijde tuinbouwtentoonstelling die door het Bureau International des Expositions wordt erkend, met meer dan 50 deelnemende landen!
De Expo 2016 Antalya is meer dan zomaar een tentoonstelling of expositie, het is een enorm terrein met spiksplinternieuwe gebouwen en honderden verschillende planten en bloemen van over de hele wereld. Je kunt je laten rondrijden door golfkarretjes en laten leiden door een gids. Of alles zelf uitzoeken want het terrein is overzichtelijk ingedeeld. Alhoewel je best even bezig bent als je alles lopend doet. Waar te beginnen?!
Ga je door de centrale ingang naar binnen, dan zie je midden op het terrein een blinkende, 107 meter hoge toren staan, die uitzicht biedt over de Expo en de uitgestrekte velden eromheen. Het is verleidelijk om meteen met de lift de toren te bestijgen, maar het is leuker om dit voor het einde van je bezoek te bewaren. Zodat je na je wandeling precies kunt zien waar je bent geweest en hoe je bent gelopen. En voor degenen die hun hoogtevrees onder controle hebben: sommige delen van de vloer zijn van glas, je kunt dus recht naar beneden kijken!
Verschillende werelden
De Wereldtuinbouwtentoonstelling, zoals de EXPO ook wel heet, doet zijn naam eer aan. Door het hele park liggen tuinen uit verschillende landen verspreid, opgesplitst in een Westerse en een Oosterse kant. Binnen een uur ben je in een Japanse, Nepalese, Nederlandse en Turkse tuin geweest. De ene tuin is mooier dan de ander; de Chinese tuin pronkt bijvoorbeeld met een vijver waarin kleurige vissen zwemmen, omringd door traditioneel uitziende houten huisjes met rode lampionnen bungelend in de wind.
De Nederlandse tuin is minder uitgebreid, mede omdat het niet mogelijk is om de hele tijd alleen maar tulpen te laten groeien. Daarom staan er uitvouwbare designstoelen in de vorm van tulpen en informatieborden met uitleg over duurzaamheid en ‘The Green City’. Dit is een project van landschapsarchitect Niek Roozen, die over de hele wereld tuinen en parken ontwerpt en ook de Nederlandse tuin in de Expo heeft verzorgd.
Rondom de verschillende wereldtuinen staan allerlei plantsculpturen verspreid die er werkelijk prachtig uitzien. De dieren lijken net echt haar te hebben, alleen als je dichterbij komt zie je dat de vachten bestaan uit gras en planten.
Musea
Maar niet alles is buiten onder de Turkse zon: er zijn ook overdekte onderdelen op het terrein. Waaronder een kas met tropische planten (Tropical Greenhouse), het Biodiversity Museum en het Science and Technology Centre. In de kas – de gids noemt dit ‘het glazen huis’ – groeien tropische planten die toevallig bijna allemaal uit Nederland zijn geïmporteerd. Behalve de orchideeën, die komen uit Oosterse landen. Het spectaculaire glazen gebouw loopt in een spiraal omhoog en heeft, zoals het hoort, een tropisch klimaat. Vochtig en klam, na een paar minuten staat het zweet je op het voorhoofd.
Vooral het Biodiversity Museum is zeer de moeite waard, zeker als je van licht en projecties houdt. In eerste instantie spreekt biodiversiteit misschien niet echt tot de verbeelding, maar de 5 verschillende zalen zorgen ervoor dat het onderwerp tot leven komt, juist op een visuele manier. De ruimtes zijn spierwit en schemerig – het heeft iets weg van het Eye Filmmuseum in Amsterdam – zodat films en lichtprojecties goed zichtbaar zijn. De films en projecties gaan over mens en natuur, over de geschiedenis van beide en hoe de toekomst er uit zal zien. ‘Cultivating the future’, zoals het motto van de tentoonstelling zegt.
Er is ook een avondprogramma en dat wordt groots aangepakt: met concerten en lichtshows trekt de Expo op een avond wel 12.000 bezoekers. In juni speelde Maroon5 en op het programma staan deze zomer nog de Turkse popzanger Tarkan, Sting en Deep Purple!
Kinderen en bloemen
Je kunt er de hele dag en avond zoet zijn, als volwassene en als kind. En dat is hoe de Expo het wil, kinderen spelen een grote rol in het programma. ‘Cultivating the future’ slaat niet alleen op hoe we met de natuur omgaan, ook hoe we met kinderen omgaan. De gids vertelde over een Turks gezegde dat een van de thema’s is geworden van de tentoonstelling: ‘Kinderen zijn als bloemen, we moeten voor ze zorgen.’ Daarom wordt de Expo dagelijks bezocht door schoolklassen met kinderen.
Antalya
Behalve de bijzondere (tropische) gewassen staan er door het hele park bomen die veel aan de Turkse kust voorkomen: bananenplanten, oleanders, palmbomen, sinaasappelbomen en olijfbomen. Bij de centrale ingang staat als een van de pronkstukken van de Expo een 945-jarige olijfboom. President Erdogan schepte symbolisch aarde over de wortels van de boom bij de grote opening van de tentoonstelling.
In het midden van de Expo ligt een kunstmatig meer, waarvan de rand dezelfde vorm heeft als de kust van Antalya. Erg mooi om dit van bovenaf (vanaf de toren) te zien en te vergelijken met de echte kustlijn! De gemeente Antalya werkt trouwens hard aan een ‘groene stad’ zijn: muren worden behangen met planten, overal groeien oleanders en bougainvillea en het wemelt er van de parkjes. Daarover meer in een volgend artikel!
Vrede
De organisatoren houden blijkbaar van thema’s want in veel tuinen zie je behalve bloemen, planten en kindervermaak, ook elementen terugkomen over vrede. ‘Zeker in deze tijd is in Turkije vrede natuurlijk een belangrijk onderwerp’, aldus de gids. Dieper gaat hij er niet op in en dat is ook niet nodig, de Expo is niet bedoeld als politiek standpunt.
Niet gericht op politiek maar wel op mens en plant. Maar liefst 3 jaar en ruim 580 miljoen euro heeft het gekost om dit park te bouwen. Met de bedoeling om geld te verdienen aan toerisme, maar ook om de omgeving van Antalya nog aantrekkelijker te maken voor jonge en oude mensen en voor inwoners en buitenlanders. Én om bezoekers te iets bij te leren over de natuur. Zoals de gids zei: ‘Het is belangrijk de natuur de respecteren en kinderen bij te brengen dat het leuk is om buiten te zijn.’
En het lijkt erop dat dit gelukt is. De Expo is weliswaar net geopend, er is nu al besloten om het park na 6 maanden ook gewoon open te houden. Sommige onderdelen zullen na oktober verdwijnen, maar het grootste deel blijft als park te bezichtigen voor iedereen die maar wil. Heb je nog geen idee waar je deze zomer heen wil gaan, dan is deze Wereldtuinbouwtentoonstelling aan de Turkse kust zeer de moeite waard!
Verslag en foto’s: Noa Lagerwerf.
Enes Malik Sula
Ik heb mezelf gezien. Wat ben ik blij :))