We hadden deze maand een erg leuke winactie, waarbij maar liefst 3 mensen het boek Zelfgeboerd konden winnen. We hebben inmiddels alle inzendingen via e-mail, Facebook en het contactformulier in een grote pet gedaan en flink gehusseld en zijn zo op 3 winnaars gestuit! Je leest hieronder de namen, de winnaars hebben inmiddels bericht gehad. Verder willen we hier graag de recepten delen die zijn ingezonden, allemaal te maken met ingredienten uit eigen tuin. Dank iedereen voor het enthousiasme en de heerlijke recepten, wij gaan ze zeker uitproberen dit voorjaar. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor leuke nieuwe winacties!
De drie Winnaars:
- Frans van Gennep uit Swifterbant
- Petra van Heijningen uit Zelhem
- Paul van Lakerveld
De lekkerste recepten met ingrediënten uit eigen tuin:
——
Tebuiten (via Facebook) – Pannenkoekjes met vlierbloesem
De bloesem komt uit het bos. Het kan ook oranje, wit en blauw met de bloemen van komkommerkruid en calendula uit de schooltuin. Wel voorzaaien om ze op 30 april te kunnen bakken. Lijkt me lekker!
—–
Suzanne van der Wielen – Falafel van peterselie
Beste mensen,
Natuurlijk stuur ik graag mijn favoriete recept met ingrediënten van mijn eigen balkon. Ik heb dit hele najaar heel veel peterselie gehad. Daarmee heb ik heerlijke falafel gemaakt:
Anderhalf kopje kikkererwten in 10 kopjes water een nacht weken. Dan fijnmaken met de staafmixer samen met 5 tenen knoflook, een flinke handvol peterselie, 1/2 theelepel bakpoeder, 1 eetlepel bloem, wat gemalen komijn, zout en peper.
Maak balletjes van dit mengsel en frituur ze in hete olie.
—–
Petra van Heijningen – Nonchalante moestuinsalade
Ingrediënten
• Pluksla
• Eventueel wat groene kruiden, zoals bieslook en basilicum.
• Een handje eetbare bloemen, zoals Oost-Indische kers, blaadjes van de goudsbloem, kleinbloemig viooltje, komkommerkruid en bieslook (pittig)
• Olijfolie, frambozenazijn, mosterd, honing, peper en zout.
Was voorzichtig de sla, kruiden en zo nodig de bloemen (kijk de Oost-Indische kers in ieder geval even na op insecten die er weleens in willen kruipen). Meng de sla en fijngeknipte kruiden met een eenvoudige dressing van goede olijfolie, frambozenazijn, mosterd, honing, peper en zout. Strooi de bloemen er nonchalant overheen. Ziet er geweldig uit. En je proeft de zomer!
Zie ook mijn blog van vorig jaar zomer: http://tuinwaarts.blogspot.nl/2012/07/lekker-bloemig.html
——
Frans van Gennep – Rabarbertaart
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix voor de bodem 250 gr. bloem, 100gr. boter, 100 gr. suiker en 1 ei goed door elkaar en druk alles goed aan in een grote springvorm. Snij 1 kg rabarber in stukjes en vul er de de springvorm mee. Maak een mengsel van 6 eieren en 250 gr. suiker en giet dit over de stukjes rabarber. Kruimel hier weer stukjes deeg over gemaakt van 150 gr. bloem, 100 gr. suiker en 100 gr. boter.
70-80 minuten in de oven, even laten afkoelen en smullen maar!
——
Anita Diepeveen – Capucijners met karnemelksaus
– 3 grote uien
– 250 gram magere spekblokjes
– Maizena
– 500 ml karnemelk
– klontje boter
Bereidingswijze:
Maak 3 grote uien schoon, halveer deze, snijd ze in ringen en bak deze in een klontje margarine (of boter) goudgeel tot bruin.
Bak in een andere pan ongeveer 200- 250 gr. magere spekblokjes krokant en bruin.
Meng de met een beetje koud water tot een glad, klontvrij, papje, Meng het daarna door een 1/2 ltr. koude karnemelk.
Breng dit karnemelk-maizenamengsel al roerende op een niet al te hoog vuur aan de kook.
Goed blijven roeren als de massa bijna aan de kook is anders gaat de saus beslist schiften.
Zet het vuur laag als de saus kookt en schenk het hete vet met de spekjes erbij.
Dat gaat lekker bruisen.
Goed doorroeren.
Doe de uien erbij en klaar is de saus.
Je kunt er een handjevol gesnipperde bieslook bij doen voor de smaak.
Heerlijk over gekookte aardappelen met kapucijners.
Maar het smaakt ook heerlijk met bruine bonen, tuinbonen, sperziebonen, bietjes, sla of heel fijn gesneden rauwe witte kool of fijngesneden rauwe andijvie.
Als variatietip kun je er mosterd doorheen doen als de saus klaar is.