Waterworks is design bedruppelaar waarmee je je planten goed nat houdt terwijl je bijvoorbeeld een weekendje (of weekje) van huis bent. Het was hoog tijd om dit product zelf te gaan testen.
Daarnaast mogen we er ook nog eens 2x een Waterworks cadeau geven van makers House of Thol. Supertof! Deze actie is helaas voorbij, gelukkig kun je Waterworks hier nog kopen
De verpakking
Aangezien het hier gaat om een designproduct is de verpakking natuurlijk van belang. Dat begint al goed, het is een mooi (te recyclen want zonder plastic) doosje, met daarin het de Waterworks en gelijk wat redenen over waarom planten toch echt de moeite waard zijn, mocht je nog twijfelen :-). In de doos zitten verder de glazen bol, de terra-cotta “cone” en een mooie kurk.
Ervaringen tijdens het gebruik
De Waterworks zelf ziet er ook gewoon goed uit: met de hand geblazen glas, een mooie kurk en een terra-cotta voet (de cone) waar het water op natuurlijke wijze door kan druppelen. In gebruik is de Waterworks vrij simpel: je steekt de voet in de aarde (oppassen met de wortels van je plant!), vul je glazen bol via de opening aan de onderkant en je zet de bol vol water in een snelle kantelbeweging weer op de cone.
De eerste keer ging dit bij mij vrij probleemloos, beginnersgeluk wellicht. De tweede keer bijvullen (na ongeveer een week in mijn geval) ging iets minder lekker. Daarvoor heeft Waterworks inmiddels ook dit stappenplan geschreven, ik was blijkbaar niet de enige bij wie het bijvullen niet meteen soepel ging. Belangrijk is vooral dat de bol ook vacuüm trekt zodra je ‘m op de terra-cotta cone plaatst.
Volgens House of Thol is de Waterworks geschikt voor allerlei soorten planten, al is het wel van belang welke cone je gebruikt. Er zijn 3 soorten: small, medium en large. Het verschil zit ‘m met name in de hoeveelheid water die wordt doorgelaten, op basis van de dichtheid van de cone. Ik heb de medium getest, maar als je een plant hebt die heel veel water nodig heeft dan kun je beter een large nemen die meer water per dag laat doordruppelen. Het verschil zie je aan de punt: hoe langer het lichte materiaal is hoe meer water er wordt doorgelaten. De large heeft simpelweg minder glazuur op de punt en laat daardoor dus meer water door:
Conclusie
Al met al was ik erg tevreden over het resultaat, ondanks dat bijvullen soms onhandig ging. Mijn Aglaonema Maria (Een fantastische schaduwplant voor in je woonkamer trouwens!) blijft er mooi groen bij, na ongeveer een week moet ik de Waterworks weer bijvullen. Ideaal voor als je dus even weg bent! Moet je natuurlijk wel een aantal Waterworks hebben.
De Waterworks direct bestellen kan gelukkig nog wel
Stella zegt
Het is natuurlijk handwerk en zo, maar € 35 om één pot te bewateren en niet eens een *handige* inschenkopening? Telkens uit de pot moeten halen om bij te vullen? Hoe kan je dat nou speciaal zo bedenken.
Water aanvullen kan toch niet zo moeilijk zijn. Gieter met lange tuit; tuit door de opening en simpel gieten. Of een trechter als hulpmiddel gebruiken bij het volgieten.
Ik denk dat ik maar eens ga experimenteren met een lege fles, ruim gat in de bodem knippen, paar gaatjes in de dop prikken en omkeerd plaatsen achteraan in de verzamelpot die in een hoek staat. Vullen met de gieter, gewoon recht omlaag schenken.
Bij bakker kan je voor € 16,95 een set van 4 druppelregelaars voor een pet-fles kopen.
Jana zegt
Hi Stella,
Wat goed dat je reageert.
Je hebt helemaal gelijk: er zijn meerdere systemen op de markt om het bewateren van planten makkelijker te maken, en deels werken die systemen ook prima.
Het systeem Waterworks is specifiek ontworpen voor sierplanten in de (binnen-)leefomgeving. Wat wij misten was een systeem dat is gemaakt van ‘echte materialen’: geen plastic gedoe in onze mooie kamerplant.
In die zin is het vooral een designobject, dat we in eigen beheer (en met behulp van crowdfunding) op de markt hebben gebracht. Een systeem van materialen als glas, terracotta en kurk is nu eenmaal kostbaarder dan iets van plastic dat met 10.000-den tegelijk uit de spuitgietmachine komt in China.
Dan is er de werking: een plant krijgt (zeker in de winter) al snel te veel water. Door een circuit dat deels gebaseerd is op een vacuum in het reservoir wordt het water in dit systeem niet te snel doorgegeven, maar gaat het heel geleidelijk.
Helaas betekent dit wel dat het hele reservoir bij het hervullen uit de staak gepakt moet worden om het via de hals te vullen: als je de kurk uit het reservoir haalt wordt het vacuum opgeheven en loopt het glas (langs de randen van het terracotta) leeg. Ook als je dit alleen tijdens het vullen zou doen.
De reden dat we toch een extra gat met kurk hebben toegevoegd is omdat we graag iets wilden ontwerpen dat ook lang mooi blijft. Zoals je misschien weet zal glas (of plastic) dat met water en grond in aanraking komt, na een tijdje altijd kalk- of groene aanslag krijgen. Door het extra gat met de kurk is het heel makkelijk om het glazen reservoir weer schoon te maken als dat is gebeurd.
Zo zetten wij ca om het half jaar de reservoirs een keer in de afwasmachine en ze zijn weer zo goed als nieuw!
Groeten,
Jana
HOUSE OF THOL
Stella zegt
Ok, bedankt voor je uitleg.
Ik kon niet eerder reageren doordat de pc steeds kuren heeft. Ik kon een hele tijd geen reacties zien en op sommige sites kan ik niet reageren |-(