Nog even en de winter staat weer voor de deur. Hoe zorg je ervoor dat je planten ook daarna, in het voorjaar weer tot bloei komen? Extra winterhardheid is te beïnvloeden!
Winterhardheid van planten
De mate waarin planten de winter door kunnen komen, heet “winterhardheid”. Vaak wordt aangeduid tot welke temperatuur de planten kunnen overleven, bijvoorbeeld tot -20 voor planten die goed winterhard zijn of -5 voor matig winterharde planten.
Hoewel je het misschien niet zou verwachten, is de aanduiding van winterhardheid geen wet van Meden en Perzen. Wind en vocht kunnen de winterhardheid flink beïnvloeden. Een plant die in de wind staat, vriest veel sneller dood dan eentje die in de luwte staat. Hetzelfde geldt voor nattigheid: in vochtige grond komt de vorst veel harder aan.
Gek genoeg hebben sommige planten het ook moeilijker als ze op een lekker zonnig plekje staan. Daardoor warmen ze tussendoor steeds op, waardoor ze “denken” dat het voorjaar al begonnen is. Sapstromen komen op gang, waardoor ze extra makkelijk bevriezen als het ’s nachts weer afkoelt.
De winterhardheid van planten verbeteren
Gelukkig kan je een paar trucs toepassen om je tuintje de winter beter te laten overleven.
Vocht: In de eerste plaats kan je zorgen voor een goede vochtafvoer. Hier voor helpt het als je planten niet in een kuil staan en er ook genoeg zand in de grond zit. Daar moet je een beetje geluk bij hebben: als je tuin uit 100% klei bestaat loopt water niet zomaar weg.
Beschutting: zorg dat je je planten op een gunstige plek zet. Erg vorstgevoelige planten zet je in de luwte, liefst uit de directe ochtendzon en eventueel tegen een muur.
Bescherming: net als mensen kunnen planten en struiken zich lekkerder voelen met een jas of deken. Dit kan je doen door afgevallen blad tussen de planten te strooien. Dat blad verteert in het voorjaar, waardoor de grond meteen weer wat bemest wordt. Gevoelige stuiken of bomen kan je bij dreigend gevaar inpakken in jute doeken. Liever niet langer dan strikt noodzakelijk, dan ontstaat de kans op schimmel.
Zo behandel je je gazon het beste in de winter
Een beetje apart verhaal geldt voor het gazon. Gras houdt er niet van als er blad op blijft liggen. Dat hark je dus weg (en strooi je tussen de planten). Als “deken” laat je het gras wat langer dan normaal groeien (circa 10 cm). Verder is het van belang zo min mogelijk op je gazon te lopen. Gras groeit niet bij temperaturen lager dan 15 graden, dus het herstelt zich ook niet.
Potten op het terras beschermen
Winter en potten zijn sowieso een moeilijke combinatie. De grond in de pot koelt veel sneller af dan de “volle” grond, waardoor je plantje sneller bevriest. Ook de pot zelf is gevoelig voor vorst, doordat het water er in bij bevriezing uitzet, kan hij makkelijk breken. Dit kan je voorkomen door de pot goed te laten ontwateren, eigenlijk moet dat sowieso. Bij verwachte vorst onder (ongeveer) -10 kan je de potten beschermen door ze in te pakken in bubbeltjesplastic of doeken. Binnen zetten kan natuurlijk ook, liefst koel en donker. Er zijn zelfs ondernemingen waar je je potten ’s winters kan onderbrengen. Volgens mij loont dat alleen als je hele dure en heel gevoelige planten in die potten hebt staan.
Zijn bloembak geraniums ook winterhard?
Wij kregen toevallig ook net een tuinvraag binnen, namelijk of Bloembak geraniums ook winterhard zijn als je ze in de volle grond zet nu. Dat hebben we even nagevraagd bij onze vaste tuinman Matthias, hij zegt het volgende: “Bloembak geraniums zijn vrijwel niet winterhard, kortom bij vorst overleven ze het in de volle grond niet maar als er een winter komt zoals afgelopen jaar weer wel. In de volle grond zetten kan dus wel maar is een gok, afhankelijk van de komende winter.”
Uithuilen
En als er toch iets kapot vriest? Uithuilen en opnieuw beginnen. Of juichen dat je nu eindelijk een plekje vrij hebt, zodat je plek hebt voor wat vernieuwing in je tuin.