Gistermiddag was ik bij een workshop geveltuinieren in mijn eigen buurtje in Utrecht. We hadden dit vanuit een bewonersgroep en met behulp van wijkbudget (leefbaarheidsbudget genaamd in Utrecht) georganiseerd. Ook al heb ik zelf al een tijdje een geveltuin heb ik er zeker veel van geleerd, een paar tips wil ik jullie niet onthouden!
Mariken Heitman gaf de workshop en richtte zich daarbij met name op de eetbare geveltuin. Dat vond ik een verfrissende invalshoek, want wie bedenkt er nou om bonen of komkommers in zijn geveltuin te gaan verbouwen? Toch kan dat prima en heb je er ook nog eens sierlijke planten aan! Een paar andere goede tips die mij zijn bijgebleven:
- Meet de zuurgraad van je grond. Mariken liet ons een testje zien met deze Ph-meter, hier te koop voor slechts €7,95. Zo ben ik bijvoorbeeld van plan om Blauwe Bes te gaan kweken, daarvoor heb je goed zure grond nodig.
- Ze gaf veel tips om op ecologisch verantwoorde wijze insecten, maar ook katten en slakken te bestrijden in je geveltuin. Knoflook planten tegen katten was er een van. Lees hier overigens onze eigen tips tegen slakken en katten in de (gevel)tuin.
- Ze vertelde ons een over hoe je gemakkelijk aardappels kunt kweken in oude autobanden, of een oude prullenbak. Niet geschikt voor iedere geveltuin (waar we stonden was er nauwelijks nog 1,20m over op de stoep), maar zeker een tof idee! Lees hier meer over aardappels in autobanden.
- Mariken gaf erg veel tips over welke groenten en andere eetbare planten je ook goed in je geveltuin kunt kweken. Zo denk ik nu dus aan bonen, naast de vele kruiden die ik al heb. Bonen klimmen mooi tegen je muur en geven je dus ook nog eens iets te eten als beloning! Meer tips over handige planten en bloemen in je geveltuin vind je o.a. hier. De eetbare tips staan ook goed beschreven in dit mooie boek dat we laatst recenseerden.
- Gebruik sowieso alleen maar biologische potgrond. Veel beter qua bodemleven en voor je planten ook stukken voedzamer. Lees hier een informatief artikel over verschillende soorten biologische potgrond en compost.
- Maak zelf een wormenbak (beter in je achtertuin :-)) en gebruik daar de compost van.
Het was een erg leuke en leerzame workshop, ik verwacht een hoop meer gevelgroen in de buurt de komende weken!
Lees ook onze eerdere artikelen met veel meer tips over geveltuinieren, bijvoorbeeld welke planten in een geveltuin goed werken:
- Zelf een geveltuin aanleggen in 6 simpele stappen
- De beste planten voor in een geveltuin
- Subsidie voor geveltuinen: gratis aanleg mogelijk
- Geveltuinen in Utrecht in beeld