Zelf een geveltuin maken? Dat kan heel simpel! Een tijdje terug deed ik het zelf. Ik zal in 6 stappen uitleggen hoe ik het heb aangepakt.
Je kunt je geveltuin natuurlijk ook gratis laten aanleggen door je gemeente, maar ik heb er voor gekozen om mijn geveltuin zelf aan te leggen. Omdat het leuk is om te doen en omdat ik graag een houten borderrand wilde in plaats van een stenen rand die de gemeente vaak plaatst.
Stap 1 – Maak een plan en kies je planten
Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te bedenken hoeveel zon er op je gevel staat, dat bepaalt mede wat voor bloemen en planten je het beste kunt kiezen. Denk ook na over de beluchting van je kruipruimte en houd je ventilatieroosters zo goed mogelijk vrij van zand en dichte beplanting. Kies in ieder geval voor met name stevige vaste planten zodat je ze niet ieder jaar hoeft te vervangen.
De set planten die ik uiteindelijk gekozen heb is een mix van kruiden, bloemen en vaste planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.
- Sleutelbloem (Primula denticulata)
- Klimroos (Director Benschop)
- Kleine Thijm (Thymus serpyllum)
- Echte Marjolein (Origanum majorana)
- Citroentijm (Thymus citriodorus)
- Steenanjer (Dianthus deltoides)
- Salie (Salvia nemorosa)
- Kussenaster (Aster, Schneekissen)
- Hoornbloem (Cerastium tomentosum)
- Salie (Salvia officinolis)
- Lavendel (Lavandula Intermedia)
Lees hier nog meer tips over welke planten het goed doen in een geveltuin.
Stap 2 – Verwijder de tegels uit je tegeltuin (en bewaar ze!)
Er zijn per gemeente verschillende regels voor hoeveel tegels je geveltuin mag beslaan (in Utrecht is het bijvoorbeeld 2 tegels, 60cm), maar doorgaans is dat 1,5 tegel wat ongeveer 45cm is. Dat is ruim voldoende voor wat leuke plantjes voor je deur! De tegels die je verwijdert blijven eigendom van de gemeente, dus bewaar ze goed. tip: leg ze in je kruipruimte om ruimte te besparen, waarschijnlijk blijven ze daar gewoon liggen :-). Je kunt de tegels ook goed gebruiken om de rand mee te maken.
Stap 3 – Graaf de geveltuin af
Als je zelf een geveltuin gaat maken dan zul je toch enig graafwerk moeten verrichten. Mijn geveltuintje is ongeveer 3 meter breed bij 30cm diep. Daar kwamen zo’n 10 vuilniszakken met zand uit, die je uiteraard netjes naar de vuilstort brengt. Graaf tot op de hoogte van ongeveer de plantenpotjes, plus 10 centimeter voor de wortels. Voor de klimroos die ik had gekocht moest ik dus bijvoorbeeld een wat dieper gat graven.
Stap 4 – Bouw een border en vul de bak met tuinaarde
Om trottoir en geveltuin goed gescheiden te houden plaats je een omlijsting van hout of steen. Ik heb gekozen voor (fsc) hardhout, dat gaat lang mee in weer en wind en vind ik een stuk mooier dan steen. Maar als voordeligere optie kun je natuurlijk ook de tegels gebruiken die je eruit hebt gehaald als rand, of een paar dakpannen, die ook goed vocht vasthouden voor de planten. Nog een bonustip: Gebruik de tegels als zaagbankje, dat scheelt weer wat sjouwen en werkt minstens zo goed.
Vul na het plaatsen van de latten je geveltuin met tuinaarde. Bij voorkeur is het biologische tuinaarde want daar doen je planten het stukken beter in. In mijn geval heb ik ook nog wat potgrond gebruikt en tuinaarde die ik nog over had zodat ik maar 1 zak van 25 liter nodig had.
In totaal zul je voor dit formaat geveltuin wel zo’n 100 liter tuinaarde nodig hebben. Leg eventueel nog een laag strooisel boven op, bijvoorbeeld cacaodopjes om katten weg te houden.
Stap 5 – Plaats de plantjes alvast op proef
Bijna klaar alweer! Om een beetje uit te proberen hoe je geveltuin er nu uit gaat zien kun je het beste de plantjes nog in het bakje alvast even neerzetten voordat je de laatste laag tuinaarde erin stort. Wij hebben gekozen voor lage beplanting direct onder de ramen en wat hogere planten en klimmers tegen de gevel op plekken waar geen ramen zijn.
Oh ja, maak natuurlijk ook foto’s van de kaartjes zodat je een makkelijk lijstje in een Google Doc kunt zetten over onderhoud en om te onthouden welke planten je precies hebt neergezet.
Stap 6 – Geef je verse geveltuintje water!
De laatste stap is natuurlijk het leukste, na een middagje graven, zagen en puzzelen met plantjes kun je je kersverse tuintje lekker veel water geven. Zelf een geveltuin maken is dus vrij gemakkelijk en het geeft erg veel voldoening! Bovendien helpt het tegen de toenemende droogte in Nederlandse steden.
Veel plezier met de aanleg, we zien uiteraard graag jullie zelfgemaakte geveltuintjes voor een foto op www.tuinenbalkon.nl, stuur ze op via deze link en wij plaatsen ze!
Update: bekijk hier hoe mijn geveltuintje er na 6 weken al uit zag, mooi in bloei!
Niki zegt
Hi Mathieu,
Ik ben een geveltuin aan het maken en wil ook graag een houten omlijsting. Wat voor planken heb je gebruikt en hoe heb je die geplaatst?