
Eerlijk gezegd had ik het een beetje gemist, maar het blijkt al een paar jaar hip te zijn om zelf kweekbakjes te maken van papier of karton.
Het is behoorlijk simpel, en als je een paar kinderen van een jaar of zeven weet te rekruteren heb je in no time genoeg bakjes om alles te zaaien wat je maar kan wensen. Eén, twee, drie, vier: hoedje van papier.
Kweekbakjes van papier?
Het mooie van papier is dat het plantaardig is, en dat je kweekbakjes dus ook gewoon verteren. Je hoeft je zaailingen dus niet uit een plastic potje te wurmen als het tijd is om te verplanten. Dat voordeel heb je ook met turfpotjes, maar het gebruik van turf staat de laatste jaren om ecologische redenen steeds meer onder druk. Een ander voordeel is dat papier (een overschot aan) water gewoon doorlaat.

Niet elk papier is geschikt
Niet elk soort papier is geschikt. De vuistregel is zo’n beetje “hoe laagwaardiger, hoe beter”. Glossy’s zijn niet geschikt: die laten geen water door en de inkt is giftig. Kleuren-inkt is weer minder gunstig dan zwarte inkt. Kranten zijn prima. Vroeger bevatte drukinkt vieze zware metalen, maar dat is al lang verleden tijd. Als je alleen digitaal kranten leest dan moet je dus hopen op huis-aan-huis krantjes.
Hoe moeilijk is dat om te maken?
Het is heel simpel. Iedere tuinier met twee linkerhanden kan het. Het meest basic model kweekbakjes dat ik tegen kwam is gebaseerd op een closetrol. Aan een kant maak je een paar knipjes, zodat hij dichtgevouwen kan worden. Dat wordt dus de onderkant.
Als het karton een beetje vochtig wordt, veert het niet meer terug. Vullen met grond, zaaien maar. Zet ze wel op een bord, in een bak of iets dergelijks, ivm lekkage.
Op Youtube kun je veel filmpjes vinden over hoe je allerlei vormen bakjes kan maken. Bijvoorbeeld vierkante potjes met een soort handvatjes. Als dat te veel origami voor jou is, ga dan voor deze ronde potjes, met als bonus een heel gezellig achtergrondmuziekje. Een kind kan de was doen.
Lees hier nog even onze test over welke soorten potgrond wel en niet werken om te zaaien.
Er is één mits
Als je je planten straks met kweekbakje en al in de grond wilt zetten, en dat wil je, zorg dan dat alles verteerbaar is. Dus geen nietjes, plakband of chemische lijm. Wil je toch lijmen? Gebruik dan behanglijm, op basis van (aardappel)zetmeel.
Hulpmiddelen voor potjesmaken
Na de filmpjes te hebben gezien, kwam ik ook nog dit speciale papieren-potjes-maker apparaat tegen. Hiermee kun ook je papieren potjes maken. Ik was een tikje verbaasd. Bol.com vraagt er toch nog meer dan 10 euro voor. Het kan het waard zijn, maar voor hetzelfde geld kun ook zaad kopen om circa 30 m2 in een bloemenzee te veranderen. Kwestie van keuzes.
Gastblogster Astrid is laatst in de wereld van potjesmakers gedoken en kwam met deze mooie analyse. Het is blijkbaar kiezen tussen persen of rollen!
Marjan zegt
Waar je die zaaipotjes dan weer heel goed in kan zetten zijn die plastic bakjes waar bijvoorbeeld tomaten, aardbeien of druiven in worden verkocht. Een minikweekkasje met een plastic dekseltje, en gaatjes onderin zodat overtollig water weg kan.
Olaf Verheij zegt
dag Marjan,
Klopt, dat soort doorzichtige bakjes werken uitstekend als mini-broeikas. Let wel op dat er voldoende frisse lucht in komt, anders kweek je vooral schimmel. Ook kan het, als de zon flink schijnt, erg warm in een kasje worden. Dan kunnen je frisse zaailingen ineens gestoofd worden.
succes!
Olaf
Eline zegt
Hallo leuk bedacht
Olaf Verheij zegt
Dag Eline,
Dankjewel. Heb je zelf bakjes gemaakt? En zo ja, hoe bevalt dat?
Olaf
Gloria zegt
Het materiaal van de bakjes op de eerste foto doen mij erg denken aan eierdozen. Zou je die ook kunnen gebruiken?
Olaf zegt
Beste Gloria,
Dat kan zeker, mn voor de eerste groei, wanneer je plantjes nog weinig ruimte nodig hebben. Hoe laagwaardiger het papier of karton, hoe betere. Als er een mooi glanzend etiket op geplakt is, zou ik dat er af scheuren.
Ik ben benieuwd naar je ervaringen.
groet,
Olaf
Gloria zegt
Dank je wel voor je reactie. Ik ga het zeker proberen.