Zevenblad is een gevreesd onkruid. Het laat zich moeilijk bestrijden doordat er makkelijk nieuwe planten groeien uit stukjes wortel die in de grond achterblijven. Stukken zevenblad uit de grond trekken is dus niet zo effectief. Hoe kom je er toch vanaf?
Zevenblad is doelbewust door de Romeinen (rare jongens…) meegenomen. Zij gebruikten het als medicijn, het schijnt pijnstillend te werken en in de keuken. Daar ligt dan ook de sleutel voor een bestrijdingsstrategie: opeten. Het blad laat zich vergelijken met spinazie, waarbij jonge bladeren lekkerder schijnen te zijn dan oude, grotere blaadjes. Neus wat rond op smulweb en ga oogsten in plaats van schoffelen. Zowel qua smaak als qua benodigde hoeveelheden is er voor ieder wat wils.
Om het helemaal op te leuken versier je je schotel met eetbare bloemen. Het mooie is: het is ook nog eens ontzettend gezond, zevenblad zit vol vezels, vitaminen en mineralen. En geen plant, ook zevenblad niet, is er tegen bestand als consequent alle blaadjes afgeplukt worden. Essentieel is natuurlijk wel dat je je groente niet eerst met roundup of ander gif bewerkt hebt.
Mocht je toch niet zo’n trek hebben om je onkruid op te eten, dan kan je dat natuurlijk uitbesteden. Konijnen blijken dol op zevenblad, al schijnen de bloemen nogal ongezond voor ze te zijn. Maar als je fanatiek genoeg plukt, bloeit zevenblad niet zo snel. Nog mooier is natuurlijk om iemand in de buurt te vinden die in het bezit is van een konijn en die gratis voer uit jouw tuin wil komen halen J Uiteraard moet je hierbij wel even opletten dat je goede instructies geeft, voor je het weet verdwijnen je geraniums ook in het konijnenmaagje. Overigens: waar in deze alinea ‘konijn’ staat, kan je ook cavia lezen.
Natuurlijk kan je het ook wat traditioneler aanpakken en het zevenblad “gewoon” het leven zuur maken. Beplant de plekken waar zevenblad opduikt met een dichte, bodembedekkende plant, bijvoorbeeld elfenbloem. Het idee is dat er een bladerdek ontstaat dat zo dicht is dat het zevenblad niet genoeg licht kan vangen om te groeien. De ranken van het zevenblad die er tóch doorheen groeien, trek je gewoon weg. Een variant hierop die ik wel eens gehoord heb is de ‘besmette’ grond, plus een ruime marge er omheen, langdurig afdekken met zwart landbouwplastic. Het is maar wat je mooi vindt.
Het moge duidelijk zijn dat deze strategieën een lange adem vereisen. Het is niet anders, tuinieren is zelden een kwestie van een ‘quick fix’.
linda
Ik ga er altijd met de grasmaaier in de borders overheen waar mogelijk. Met de grasschaar regelmatig afknippen beperkt het groeien ook. Verder groeien ze niet waar er gras is. Een alternatief is de bovenste laag aarde afhalen en andere woekerplanten plaatsen zoals winterharde geraniums.