Altijd gedacht dat je een akker nodig hebt om aardappelen te kunnen kweken? Dat is onterecht. Dit kan namelijk gewoon op je balkon of in je tuin. Afgelopen voorjaar ben ik voor het eerst begonnen met aardappelen in zak kweken. Dit is heel eenvoudig, het neemt beperkt ruimte in beslag en het oogsten ervan is leuk om te doen. Voordat ik een aantal tips met jullie deel, vertel ik in het kort hoe ik mijn aardappelen in zak heb gekweekt.
Kweek je eigen aardappelen in zak in een paar stappen
Ik heb de kweekzak voorzien van een laag potgrond van 10 cm. Hier heb ik drie voorgekiemde pootaardappelen op gelegd en deze vervolgens met aarde afgedekt. Daarna heb ik ze water gegeven. Toen het loof ongeveer 10-15 cm boven de grond stond, heb ik aarde toegevoegd (door de vakmensen ook wel aanaarden genoemd). Dit heb ik een paar keer herhaald, tot de zak nagenoeg vol was.
Aangezien het loof door de hoogte erg breed werd, heb ik het met touw een beetje vastgezet aan de schutting. Dit is niet nodig, maar hierdoor neemt de plant minder ruimte in beslag.
Tips die het verschil maken
Nu je zelf aan de slag kunt met het kweken van aardappelen in zak, heb ik nog een paar tips. Met deze in je achterzak, kan succes haast niet uitblijven:
- Kies voor een vroege aardappel. Deze hebben de kortste groeiperiode van ongeveer 100 dagen en daardoor de minste kans op ziektes.
- Voorkiemen van je aardappelen doe je op een lichte en redelijk koele plaats, zonder direct zonlicht. Hierdoor win je tijd in de groeiperiode. Je kunt de aardappelen bijvoorbeeld in een kistje in de schuur voorkiemen of in een lege eierdoos. Plaats de aardappelen in de grond wanneer er een korte, stevige scheut is gevormd.
- Een goede zak is het halve werk. Koop een grote, stevige kweekzak zoals deze. Wanneer je een lege potgrondzak gebruikt om aardappelen in te kweken, keer deze dan binnenstebuiten (met de zwarte kant naar buiten). Hierdoor warmen ze in de zon nog sneller op.
- Zorg voor afwatering in de kweekzak. Gaatjes kun je aan de onderkant of zijkant van de zak maken.
- Houd de bladeren van de aardappel droog. Geef water aan de voet en plaats de aardappelen niet te dicht op elkaar zodat de wind de bladeren na een regenbui kan droogblazen. Hierdoor krijgen schimmels minder kans.
- Vergeet niet regelmatig water te geven. Geef na het ‘aanaarden’ sowieso direct water om uitdroging te voorkomen. Voorkom dat ze te nat worden. Wees dus extra alert bij langdurige regen.
- Oogst de aardappelen als het loof geel en dor wordt.
- Aardappelen zijn het lekkerst wanneer je ze net geoogst hebt. Met een zak met een hersluitbare flap aan de voorkant, kun je precies oogsten wat je nodig hebt.
Andere, min of meer veelgestelde vragen:
Wat voor zakken gebruik je het beste voor aardappelkweek en waarom?
Gebruik stevige, ademende zakken met goede afwatering, zoals speciale kweekzakken. Zwarte zakken kunnen de aarde sneller opwarmen, wat de groei bevordert.
Hoe bescherm je aardappelen in zakken tegen ziektes?
Begin met het voorkiemen van de aardappelen voor een sterke start, zorg voor ruimte tussen de planten voor lucht en houd de bladeren droog om schimmel te voorkomen. Kies ook voor resistente rassen.
Wanneer en hoe oogst je aardappelen uit zakken?
Oogst de aardappelen als het loof geel wordt, meestal aan het einde van de zomer of begin herfst. Kiep de zak om of open deze voor een eenvoudige oogst.
Hebben jullie nog ervaringen die het succes kunnen vergroten?
'm(i)e'
ik deed het net zo ( en schreef er vorig jaar ook eenblogpostje over ) . Ik kreeg van mijn groentenkeweker nog de tip om koperdraadjes door de steel te steken omdat dat ook de kans op de aardappelziekte zou verkleinen.
Ik heb nu een paar keer aardappelen gekweekt in zakken en vond het elke keer een feest.
Toch ga ik het dit jaar eens een keertje overslaan, ik heb een erg kleine tuin en ga dit jaar de zakken voor andere groenten gebruiken.
Rianne van der Sar
Je eigen aardappelen kweken is inderdaad een feestje M(i)E. Bedankt voor je tip. Ik ga hem dit jaar zeker toepassen. Veel kweekplezier met je andere groenten!
Isolde
Super leuk Rianne! Ga ik zeker uitproberen. Beetje stomme vraag… waar haal ik de pootaardappelen vandaan?
Rianne van der Sar
Leuk om te horen Isolde :-) En het is helemaal geen stomme vraag! Ik koop mijn pootaardappelen online, omdat ik dan meer keuze heb. Bijvoorbeeld bij Carel Bouma (waren vorig top!). Maar je kunt ze ook vaak bij je tuincentrum in de buurt kopen. Laat het weten mocht je er niet uitkomen! Veel kweekplezier en eet smakelijk :-)
Isolde
Dank je! Die Carel Bouma woont nog bij mij om de hoek ook, dus komt vast goed ;-)
Rianne van der Sar
:-)
Astrid
Ik zag laatst een vraag op Facebook over groenten kweken op een balkon. Ik heb je berichtje gedeeld in de groep Moestuinen. Is men vast erg blij met deze tips.
Rianne van der Sar
Dank je Astrid!
Astrid
Ik zag laatst een vraag op Facebook over groenten kweken op een balkon. Ik heb je berichtje gedeeld in de groep Moestuinen. Is men vast erg blij met deze tips.
Anne Claire
Ik heb ook net een zak gekocht om aardappelen te poten en heb een vraag. Je schrijft dat je 3 aardappelen in de zak legt. Als je er later aarde op doet doe je er dan weer nieuwe aardappelen bij of blijft het bij die eerste 3?
Rianne van der Sar
Wat leuk dat je aardappelen gaat poten Anne Claire! Ze zijn zoveel lekkerder :-) Er komen nieuwe aardappelen bij. Wij kunnen meerdere dagen eten van de oogst van 1 zak. Ik ben benieuwd naar hoe het jou vergaat. Laat het gerust weten mocht je nog vragen hebben!
E
Hoeveel aardappels doe je totaal in een zak?
Rianne van der Sar
Het hangt een beetje af van de maat van de zak, maar ik doe meestal 3 pootaardappelen per zak. Bij mij staan de eerste zakken al in bloei :-)
Michel F. van den Brun
Waarde Rianne, Geachte lezer,
Dit jaar (2016) was een jaar met langdurige regen en een leger van slakken.
Deze hebben al het loof opgegeten.
Er was niets meer over.
En er is ook geen nieuw loof ontsproten.
Het is nu 25 juli, en ik kijk al weken tegen een lege zak aan.
Wat raadt u mij aan?
Leeghalen, en kijken wat er in zit?
Of wachten?
Met vriendelijke groet,
Michel.
Rianne van der Sar
Beste Michel, ik heb mijn vroege aardappelen inmiddels allemaal geoogst. Als je niet onderin de zak kunt komen om te voelen (bijvoorbeeld door een luikje), dan zou ik inderdaad de zak leeghalen.
Ik hoop in ieder geval dat je een paar smakelijke aardappels tussen de aarde vindt! :-)
kathleen
Ik heb een hele hoop mooie jute zakken. Mijn grote moestuinbak wil ik voor groenten bewaren. Ik kocht corne de gatte plantgoed . Kan ik de jute zakken gebruiken als plantzakken? Of zet ik een plastiek zak met gaatjes onderaan in de jute zakken?
Rianne van der Sar
Hallo Kathleen, ik weet niet hoe je jutezak er precies uitziet (blijft de aarde in de zak? kan overtollig water weglopen? blijven de wortel in de zak of kunnen ze ook door de zak heen? is de zak beneden en boven even breed? etc.), maar in principe zou het ook moeten werken. Mocht je twijfelen dan kun je altijd een lege zak potgrond (met een paar watergaten onderaan) in de jutezak plaatsen. Dan weet je zeker dat het goed komt. Hoe dan ook is het belangrijk om de zak af te rollen, zodat de plantjes genoeg zonlicht krijgen. Als je gaat aanaarden kun je de rand langzaam weer naar boven afrollen. Veel plezier! :-)
Django
Ik ga dit ook in jute zakken op het balkon proberen =) Ik had pootaardappelen besteld en die zijn vandaag binnen gekomen, en ik had gehoopt dat deze al enigszins uitlopers zouden hebben, maar dat hebben ze nog niet… Aangezien het al bijna april is en ze dus nu zo’n beetje de grond in moeten als ik het goed begrepen heb is mijn vraag: moet ik de aardappelen nu eerst (half) voorkiemen, of zonder uitlopers poten? Ik heb twee vroege rassen (Frieslander en Tiamo) en een halfvroeg ras (Blauwe Borgers). Alvast bedankt!
Rianne van der Sar
Hallo Django, leuk dat je het dit jaar ook gaat proberen! :-) Ik zou ze altijd met uitlopers gebruiken ipv zonder.
Millie
Goedemorgen. Ik heb vorig jaar aardappels in zakken gekweekt en heb nu nog flink wat oude aarde in de kweekzakken zitten. Niet geschikt om weer aardappels te telen , maar kan ik dit nog gebruiken voor andere plantjes ? En is potgrond opnieuw de juiste keuze of bemeste tuinaarde?
Hcallens
Wat na het oogsten, kan ik de aarde nog gebruiken voor andere groenten ? En moet ik elk jaar verse aarde gebruiken