In februari kan je zeker al zaaien. Sterker nog, ik begin altijd in januari met het binnen voorzaaien van pepers, paprika en aubergine. In dit artikel meer tips voor de moestuin in februari.
Stadslandbouw
5 makkelijke groenten in de moestuin
Als beginner in de moestuin kan je het beste starten met makkelijke groenten. Voor mij zijn dit courgette, sperziebonen, pluksla, rucola en bieten. Ze zijn eenvoudig te telen, groeien meestal goed en kennen weinig ziekten. Ik geef je mijn tips voor het telen van makkelijke groenten in de moestuin of groentetuin.
Bloemen tegen bladluis en andere plagen in de moestuin
Tips voor nuttige bloemen in de moestuin, die plagen en ongedierte bestrijden maar bijen en andere insecten aantrekken.
2 manieren om het bodemleven in je tuin te verbeteren
De basis voor alles in de tuin is uiteraard een goede bodem! Maar die bodem is niet vanzelfsprekend goed. In het verleden was de tuinliefhebber dagen bezig met de boel omspitten maar nieuwe inzichten hebben ons geleerd dat de bodem daar helemaal niet zo blij mee is. Hier zijn 2 tips om het bodemleven in… Lees verder »
Waarom robots nog geen aardbeien kunnen plukken
Het kan haast niet anders dat je weleens leest dat in de toekomst robots veel van ons werk gaan overnemen. Chauffeurs, makelaars, accountants, maar ook tuinmannen en boeren moeten rekening houden dat veel van hun werkzaamheden op termijn vervangbaar zijn door robots. Zie ook dit artikel over robotisering in de landbouw.
Rumoer in de stad bij Gemeentemuseum Den Haag
Voor ons is het heel gewoon dat we in de stad ook een beetje groen om ons heen willen. Daarom tuinieren we, hebben we kamerplanten en volgen we www.tuinenbalkon.nl. Niks nieuws onder de zon, zou je zeggen. Toch is dat natuurlijk ooit wel anders geweest.
De toekomst van landbouw: smart farming en precisielandbouw
Het jaar is bijna om, altijd een mooie tijd om terug maar zeker ook vooruit te kijken! Ik las de afgelopen tijd veel over nieuwe ontwikkelingen in landbouw en voedingsindustrie, namelijk over smart farming en precisielandbouw. Ik vond bijvoorbeeld dit artikel van BBC. Toevallig zag ik gisteren dat ook het FD er aandacht aan besteedt met… Lees verder »
Welke rol spelen buurttuinen bij sociale cohesie?
Tuinieren in de stad is hip, dat hoef ik de lezers van deze site waarschijnlijk niet te vertellen. Niet alleen in de praktijk, ook in de wetenschap is er veel aandacht voor dit fenomeen. Ik ben er zelfs op gepromoveerd, met mijn proefschrift ‘Community gardens in urban areas. A critical reflection on the extent to… Lees verder »
- 1
- 2
- 3
- …
- 10
- Volgende »
Stadslandbouw - nieuwe dakakkers voorzien de stad van duurzaam voedsel
Stadslandbouw is een opkomend fenomeen en Nederland, Belgie en daarbuiten. Steeds vaker verschijnen er dakakkers, groentetuinen en fruitkwekers op anders ongebruikte stadse plekken. Het verbouwen van groente en fruit in de stad zit dus in de lift! Een bekende misvatting is dat Co2 slecht zou zijn voor groente en fruit, nu is dat slechts tot op zekere hoogte waar: planten hebben Co2 juist nodig om te groeien. Wel moet je uiteraard goed oppassen met eventueel verontreinigde grond, en je oogst altijd extra goed wassen voor je het opeet in verband met roetdeeltjes. Wij vinden stadslandbouw fantastisch: het werkt educatief, betrekt mensen bij waar hun voedsel vandaan komt en maakt elke stad een stukje groener.