In een tijd waarin we heel veel thuis zijn, is het logisch te investeren in kwaliteit. Dat doe je met het aanleggen van je tuin of terras, maar natuurlijk ook met hoe je er gebruik van maakt. Daarom helpen wij je een handje in je zoektocht naar de beste pizza oven voor thuis op balkon of terras.
De beste pizza oven volgens de experts van Tek.no
Want wat is nu lekkerder dan een vers gemaakte Napolitaanse houtoven pizza, door jouzelf! Dat kun je uiteraard doen op een pizzasteen in een barbecue (over barbecues voor op het balkon en meer kijk je hier), maar dat is toch net even iets anders dan een oven die bijna 500 graden celcius bereikt..
We zijn hierbij geholpen door onze vrienden van de Noorse review-website www.tek.no, zij hebben vier verschillende pizza ovens voor thuis op de proef gesteld. Wij hebben toestemming om hun conclusies hier voor jullie op een rijtje te zetten. De zeer smakelijke pizza’s op de foto’s zijn trouwens gemaakt door de echtgenote van de journalist, die toevallig bakker is.
Als beste gestest: Ooni Koda en Gozney Roccbox
- De Ooni Koda (hier te koop of hier, €279)
- Gozney Roccbox (hier te koop, €490)
- Flying Culinary Circus BBQ (niet leverbaar in NL)
- Austin en Barbecue pizza-inzet voor een gewone barbecue (niet leverbaar in NL)
De beste elektrische pizza oven voor thuis volgens T&G
Update: Zit je liever binnen of wil je sowieso graag een elektrische pizza oven? We hebben ‘m zelf niet getest, maar via de populaire podcast van Teun van de Keuken en Gijs Groenteman (Teun & Gijs vertellen alles) vernamen wij dat Teun elke vrijdag binnen zijn pizza’s bakt met deze ‘Ferrari onder de pizza ovens’. Met een temperatuur van 400 graden, het ontwerp en zijn multi-inzetbaarheid lijkt dit inderdaad wel op de beste elektrische pizzaoven die wij zagen! De ‘G3 Ferrari Delizia Rosso’ is voor jou voor nog geen €130, de prijs van nog geen 10x pizza’s halen bij de betere houtoven pizzaria.
Ooni Koda, de beste pizza oven? Gozney Roccbox Austin and Barbecue Pizza-inzet Flying Culinary Circus BBQ
Terug naar de beste pizza ovens volgens Tek.no: Na het lezen van de review in het Noors wordt het me duidelijk dat ook alleen de Ooni Koda en de Gozney Roccbox serieuze kandidaten zijn als je echt iets moois wilt. Als je een pizzasteen voor op je barbecue, of een eenvoudige inzet voor op je barbecue zoekt kun je bijvoorbeeld hier op Bol.com goed terecht.
Deze pizzabox voor barbecues bijvoorbeeld lijkt erg op wat Tek ook heeft getest, maar dan nog iets mooier qua design:
Over design gesproken: de Ooni Koda vind ik wel iets weghebben van een Tesla, behalve dan dat hij op gas werkt… De Gozney Roccbox werkt op gas of hout. Beide ovens halen een temperatuur van bijna 500 graden, waardoor je een verse pizza in slechts 2 a 3 minuten afbakt. Volgens de test is het smaakverschil tussen houtgestookt en gasgestookt zeer minimaal. Vooraliets om op te letten voor de absolute puristen dus die vinden dat je een vleugje houtskool/rook moet proeven in een pizza..
De Ooni Koda samengevat, misschien wel de beste pizza oven voor thuis?
voordelen | nadelen |
Zeer gemakkelijk in gebruik | Buitenkant wordt loeiheet |
Voordelig | Is niet heel groot, vlammen komen dichtbij pizzasteen (max. 30cm diameter pizza) |
Gemakkelijk te verwijderen steen voor schoonmaak | Geen temperatuurmeting aan de buitenkant zichtbaar |
Blijft 20 minuten warm | |
Haalt bijna 500 graden celcius |
De Gozney Roccbox samengevat:
voordelen | nadelen |
Goede hitte, ook rond de 500 graden celcius | Zwaarder! (20kg) |
Betere warmteverdeling door dat vlam | Vrij duur vergeleken met de Ooni Koda |
Geschikt voor stoken met gas of hout | Blijft warm aan de buitenkant, ondanks siliconendeksel |
Pizzaschep inbegrepen | verhitten met hout vergt behoorlijk wat inspanning vergeleken met gas |
Temperatuurmeting aan de buitenkant zichtbaar | Lastiger te verwijderen pizzasteen |
Helaas zijn deze pizza ovens momenteel niet altijd leverbaar, maar er zijn gelukkig nog meer alternatieven voor goede pizza ovens voor buiten te vinden. Van pizzasteen voor de barbecue, tot echte houtoven van 1m2 bij 1m2 (iets te groot voor mijn tuintje). Echter zo snel warm en makkelijk in het gebruik als de Ooni Koda lijkt moeilijk te vinden, dus dit is denken wij misschien wel de beste pizza oven. Maar wellicht ken jij een betere? Heel benieuwd, vul graag aan via de comments!
Beste recept voor vers pizzadeeg
Het beste recept voor vers pizzadeeg is wat mij betreft trouwens een combinatie van deze twee recepten. Maar dan met een vleugje eigen interpretatie – na wat experimenteren – en ik heb hem geoptimaliseerd om te kunnen maken binnen een middag. Ik heb mijn versie voor 4 pizza’s net opgeschreven voor vrienden. In het Engels, maar doe er je voordeel mee:
Ingredients:
- 1kg flour, tipo ‘00’
- 25gr fresh yeast (more if you want it to rise faster, less if you have more patience. I use this, with around 3 to 4 hours rising time)
- 20gr salt
- Around 550 ml of lukewarm / warm water
- 4 spoons of olive oil
Steps:
- Get a big ass bowl
- First mix most of the water and the salt until it dissolves
- Throw in around 10% of the dough and mix well
- Put the yeast in small pieces and mix well
- Shake in the rest of the dough and the olive oil and mould it all to a nice dough. If it stays to sticky, keep working the dough but also add some extra flour. For good result keep mixing at least 10mins but best longer
- When it’s a solid, shiny non-sticky doughball: let it rest under a wet tea towel for 15mins. Put it on a surface which is slightly covered in dough, or a plate rubbed in with some olive oil.
- After the 15min: divide the dough into 4 pieces, and make 4 “panetti” out of it. “Bowl up” the dough a bit while doing that.
- Let the 4 panetti rest on a large plate / surface which has some olive oil rubbed on it for at least 3 hours to rise.
- Make a big pizza out of each of them, working the dough from the middle and not pressing out the air from the edges if you want that thick crust.
- Put on good tomato sauce (make yourself!) and buffalo mozzarella and not too much more ingredients.
- Bake in a crazy hot pizza oven, at least 250 degrees but best 400 ????
Eet smakelijk ????!