Vandaag was de tweede editie van de nationale dag van de stadslandbouw, na vorig jaar in Almere dit keer in De Doelen in Rotterdam. Er is een behoorlijk programma behandeld, met internationale sprekers en workshops in de middag: een echt congres dus! Dit allemaal mede mogelijk gemaakt door de Rabobank en nog een bonte mix van sponsoren wat met name (semi-)overheden en instellingen zijn: gemeente Rotterdam, Ministerie van Economische zaken, Universiteit Wageningen, ZLTO maar ook de stichting Slow food en -vreemde eend in de bijt- de Canadese Ambassade. Wij waren er niet bij, maar gezien het programma was het best een interessante dag met zeer veel verschillende sessies.
Door de sponsoring van o.a. Rabobank ligt er echter wel een duidelijke focus bij wat stadslandbouw voor ondernemers aan economische kansen biedt. Er wordt aan het programma en de workshops te zien minder/niet stilgestaan bij aspecten zoals duurzaamheid, schaalbaarheid, logistiek en andere uitdagingen. Een beetje een gemiste kans als je het ons vraagt, al is het natuurlijk wel prijzenswaardig dat dit evenement wordt georganiseerd en is aandacht voor economische haalbaarheid van stadslandbouw initiatieven zeker belangrijk.
Aanstaande zaterdag 27 april is er ook een lokale editie van de dag van de stadslandbouw, namelijk de dag van de stadslandbouw in Utrecht genaamd Proef Eetbaar Utrecht. Het programma daarvan vinden wij eerlijk gezegd een stuk diverser en daardoor interessanter! Update: in 2014 op zaterdag 17 mei. Dit jaar met o.a. een bezoekje aan een moestuin op het dak van Hoog Catherijne! Deze dag wordt georganiseerd door platform Eetbaar Utrecht, een kenniscentrum en platform voor voedselproductie in de stad Utrecht:
” Eetbaar Utrecht wil bijdragen aan meer voedselproductie en sociale cohesie in de stad Utrecht. De stad zou veel meer z’n eigen boontjes kunnen doppen door voedsel te verbouwen op locaties waar weinig of niets mee gedaan wordt. Op deze manier ontstaan meer plekken, waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar samenwerken.
Eetbaar Utrecht is ontstaan op een drukbezochte Startbijeenkomst over buurtmoestuinen en stadslandbouw op 1 december 2009. De deelnemers werden enthousiast om nieuwe projecten te beginnen en richtten een stedelijk platform op. In dat platform zitten onder andere bewoners, woningcorporaties, ambtenaren, groenontwerpers, architecten, volkstuinders, belangenorganisaties en verschillende stadslandbouwinitiatieven.”
Eetbaar Utrecht werkte eerder ook mee aan een kaart voor stadslandbouw waar we over schreven, toen de gemeente Utrecht onlangs bekend maakte €140.000 subsidie vrij te geven voor stadslandbouw projecten. Nu heeft Eetbaar Utrecht overigens indirect ook weer steun van de Rabobank, samen met Gemeente Utrecht. Daarnaast werken de Stichting Stadslandbouw Utrecht, Milieucentrum Utrecht en Stichting Aarde mee aan de dag.
Het leuke aan deze Utrechtse variant is dat het vooral een dag is waarbij je kunt kennismaken met allerlei initiatieven in en rondom Utrecht die de deuren openstellen voor bezoek en van het resultaat lekker kunt proeven. Bekijk hier in een schematisch overzicht waar je terecht kunt of bekijk hier het volledige programma. Er staan meer dan 30 lokale initiatieven op het programma, mocht je dit lezen en ergens op bezoek gaan dan zijn we benieuwd naar je ervaringen! Zelf proberen we ook een kijkje te gaan nemen dit weekend.