In de tuinen die ik ontwerp en aanleg staat duurzaamheid heel hoog in het vaandel.
Maar wil dat zeggen dat ik alleen maar helemaal organische tuinen creëer, waar geen bestrating mag liggen, en er alleen maar inheemse planten gebruikt worden en alleen maar hout van eigen bodem?
Als ik zo zou werken had ik niet veel werk vrees ik – al heb ik enorme waardering voor mijn collega’s die wel zo werken.
Maar maak ik een tuin dan wel duurzaam?
Wat is duurzaam in een tuin?
Duurzaamheid is een keuze, net zoals hoe je er mee om gaat. Wat voor mij van belang is, dat ik per product de afweging maak of er een duurzamer alternatief is, liefst goedkoper. Maar alvast zeker niet onoverkomelijk veel duurder.
Doordat ik mezelf dwing continu die afweging te maken kom je soms op verrassende uitkomsten.
Wat voor mij persoonlijk een ‘no go‘ is, zijn kunstgras en gif spuiten. Hiervoor is ook geen compromis mogelijk. Ook ben ik anti antiworteldoek. Dat spul is alleen maar goed voor de fabrikanten en leveranciers ervan.
Hoe maak je een tuin dan wel duurzaam?
Vaak zit het in de kleine dingen, soms in de grote dingen.
Tot vorig jaar gebruikte ik bijvoorbeeld dat heel handige plastic buis binddraad. Tot ik mezelf de vraag stelde of er geen alternatief is. De uitkomst was Henneptouw. Dit vergaat, en wordt opgenomen in de natuur. Het vraagt in het begin even oefening om wat snelle knopen te leren, maar uiteindelijk ben ik niet langzamer dan met dat plastic spul.
Maar het gaat uiteraard verder dan alleen een touwtje. Waar ik altijd rekening mee hou is hoe ik het regenwater in de tuin kan houden, en liever nog in kan zetten. Vaak worden hier drainage kratten voor ingezet.
Hoewel ik liefst gebakken klinkers verwerk, zijn deze soms niet geschikt of simpelweg te duur. Een betaalbaar alternatief zijn dan beton stenen. Als ik deze in ga zetten, kijk ik wel welke leverancier duurzaamheid hoog in zijn vaandel heeft, en deze zo duurzaam mogelijk produceert. Niet dat betonstenen dan duurzaam zijn, maar ze zijn tenminste zo duurzaam mogelijk.
Maak bewuste keuzes
Deze lijn kun je doortrekken in alles.Snoeien in een tuin? Dan zal ik mijn uiterste best doen om de klant de voordelen te laten zien om het snoeisel ter plekke door de hakselaar te halen, en dit te hergebruiken in de tuin.
Niet alleen voorkom je dan dat er diverse rij bewegingen met de (vracht)auto gemaakt worden, maar ook zorg je ervoor dat er toekomstige voeding en compost in de tuin blijft. Niet te vergeten dat dit vaak ook goedkoper is.
Je hoeft niets naar voren te slepen, niet op de aanhanger of in de container te deponeren, er hoeft niets afgevoerd te worden en er hoeven geen stortkosten betaald te worden. En ja op die snippers kunnen uiteindelijk wat paddenstoelen gaan groeien, maar dat neem ik graag voor lief!
Geef je tuin genoeg water
Een ander belangrijk onderdeel is water geven. Met de traditionele sproeiers en sprinklers verdampt ongelooflijk veel water, tot wel 70%! Daarbij maak je alleen de bovenlaag nat.
Ga je water ondergronds geven via druppelslangen (zweetslangen) dan geef je het water waar het nodig is; aan de wortel van de plant. Niet alleen heb je praktisch geen verdamping meer, maar ook bereik je de wat diepere grondlagen en leg je bij wijze van spreken een buffer aan water aan. Leg je daar die houtsnippers overheen, dan nemen deze ook nog eens water op. Maar nog liever gebruik ik planten die ik niet, of amper water hoef te geven.
Deze zienswijze trek ik in alles door. Maar dit kun je zelf ook doen als je een tuin aan gaat leggen, of veranderen.
Stel jezelf steeds die vraag: kan het duurzamer
Als het niet duurzaam kan dan houd het op, maar stel jezelf minstens de vraag; kan dit beter en duurzamer? Je zult vaak verbaasd zijn hoe veel alternatieven er mogelijk zijn!
Stella
Over de drupplelsystemen vraag ik me altijd af: hoe gaat dat als het vriest? Moet je an het systeem binnen halen? Is het vorstvrij?
Philip
Hoi Stella,
Water zet uit als het bevriest waardoor harde leidingen stuk vriezen. Druppel leidingen zijn echter flexibel, dus ze zetten uit waardoor ze niet stuk vriezen.