Guerilla tuinieren bestaat al ruim 30 jaar. Stukjes groen in de stad waar niks mee gebeurde worden uit protest tegen het verval overgenomen door tuinliefhebbers. Niet voor zichzelf, maar voor de gemeenschap. Soms staan er na een nachtje werken ineens mooie bloemen in de berm van een weg, en soms ook nuttige groenten zoals tuinbonen. Het is een trend, de boeken over guerilla gardening zijn niet aan te slepen en zijn verkrijgbaar in meer dan 30 landen en evenzovele talen. “Het meest onwaarschijnlijke tuinboek van het jaar”, kopte de BBC Gardens Illustrated, de bijbel van het Engelse tuineren.
In Nederland zijn vergelijkbare initiatieven opgestaan. De makers van tuinboonjemee.nl plantten begin maart tuinbonen in geveltuinen en balkons in Amsterdam, en leren Amsterdammer hoe simpel het eigenlijk is hun je eigen eten te laten groeien. Ze groeien inmiddels overal: in potten op het balkon, het zijn stevige planten en ze zijn “idiot proof”, aldus de tuinboonliefhebbers.
Niet alleen de tuinboon kan zich in warme belangstelling koesteren. Op 1 mei was het International Sunflower Day, ofwel “Zonnebloemdag”. Vrijwilligers over de hele wereld plantten zonnebloemzaadjes op overwachte plekken. En nu maar wachten of ze uit zijn gekomen en opgroeien tot mooie, grote goudgele zonnebloemen, voordat ze worden platgetrapt of omgeschoffeld door ijverige hoverniers en de gemeentleijke plantsoenendienst. Voor ons is het ook nieuw. Mijn zonnebloemen komen momenteel nog bij de HEMA vandaan, maar helaas blijken het potje van maarliefst 5 euro vooral dwergzonnebloemen te bevatten. Wij gaan volgend jaar ook meedoen en heel Utrecht en Amsterdam volzetten! Jij ook? Volg ze alvast op @zonnebloemdag op twitter.
Om zelf een tuin op te zetten heeft de Nederlandse site guerilla gardeners een heel mooi (maar soms wel erg basaal) stappenplan opgesteld (bron). Om te laten zien hoe het werkt maakte Tod Bieber een geweldig filmpje over een New Yorker die een ongebruikt stukje grond in Brooklyn omtovert tot een guerilla tuin.
- Zoek een geschikte plek, zoals een (bouw)terrein wat al langer braak ligt, of een bloemenperk waar al een tijd niets in groeit.
- Prik een datum. Bedenk of je overdag of ’s nachts actief bent. Wil je de stad verrassen met een mooie tuin om bij wakker te worden of mag iedereen zien dat je bezig bent?
- Verzamel je planten, kies planten die tegen een stootje kunnen en van nature in Nederland voorkomen. (Lees ook de Tuiniertips)
– Sluit deals met biologische telers of plantencentra voor goedkope planten of planten die over zijn.
– Kijk op Marktplaats voor planten die gratis zijn op te halen.
– Vraag aan vrienden en kennissen of er planten uit hun tuin ‘over’ zijn. - Rust jezelf uit met laarzen en kleren die vies mogen worden. Pak stevige plastic tassen in. Deze gebruik je om rommel op te ruimen. (Denk aan onkruid, lege bloempotten, afval, enzo.) Neem compost en water mee en reservegereedschap voor voorbijgangers die willen meehelpen.
- Zorg voor vervoer naar het gebied wat je hebt uitgekozen.
- Laat de tuin niet verpieteren wanneer hij eenmaal is aangelegd! Heel belangrijk is het om iemand te vinden die de tuin kan beheren. Vind je deze persoon niet, verwijder dan zelf na enkele dagen de planten.
Wil je ook weten wat er bij jou in de buurt valt te Guerilla tuinieren, of wil je ideeen opdoen, kijk dan eens op de officiele websites. De Engelse tak van het ondergronds tuinieren vind op www.guerrillagardening.org De Nederlandse site kun je vinden op www.guerrillagardeners.nl/