Een vlinderstruik is een prachtige plant die veel tuinliefhebbers graag in hun tuin hebben staan. Het is een van de meest geliefde planten voor vlinders en bijen. Deze zomerbloeier geeft veel nectar en vooral vlinders zijn er dan ook dol op… vandaar de naam!
Het het is dan ook belangrijk om de struik goed te verzorgen. Een van de belangrijkste onderdelen van de verzorging is het snoeien van de vlinderstruik. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het snoeien van een vlinderstruik.
De beste tijd om te snoeien
Veel vlinderliefhebbers hebben een vlinderstruik (buddleija) in de tuin. Vlinderstruiken zijn te krijgen in vele verschilllende varianten die verschillen in groote, hoogte en bloemkleur. Ze gaan van dwergstruik tot enorm en van zwartpaarse bloempluimen naar lilapaars, geel en wit.
Beste tijd om de vlinderstruik te snoeien
De beste tijd om een vlinderstruik te snoeien is in het voorjaar. Snoei de struik voordat de plant weer begint te groeien. Dit is meestal in maart of april. Vlinderstruiken zijn minder goed bestand tegen vorst nadat je ze snoeit. Het is dus raadzaam te wachten tot de ergste nachtvorst is verdwenen. In een koud voorjaar snoei je dus beter wat later.
Het snoeien van de struik in het voorjaar zorgt ervoor dat de nieuwe groei gestimuleerd wordt en ook dat de bloei bevorderd wordt. Als je de struik later in het seizoen snoeit, loop je het risico dat de bloei minder uitbundig is.
Hoe hoog moet je de struik snoeien?
Een vlinderstruik kun je het beste snoeien tot ongeveer 30 centimeter boven de grond. Hierdoor blijft er genoeg ruimte over voor nieuwe groei en bloei. Als je de struik te laag snoeit, kan het zijn dat er geen nieuwe groei ontstaat. Als je de struik te hoog snoeit, kan het zijn dat de struik te groot wordt en dat de bloei minder uitbundig is. Wees niet te kritisch als je aan de slag gaat. De struik kan veel hebben! En bedenk dat er niet voor niks wordt gezegd: “Snoeien doet bloeien”.
- Gebruik een scherpe snoeischaar met een platte onderkant
- Voor dikke takken kan je het beter een takkenschaar gebruiken… of zelfs een handzaag
- Wees niet bang om rigoureus te werk gaan: een vlinderstruik loopt altijd weer uit.
Wilt je een hogere struik dan kunt u ook een basisstruik laten opgroeien met een paar dikkere “basis” takken die je niet snoeit. In het voorjaar snoei je dus wel alle nieuwe, dunne takken die vorig jaar gegroeid tot op de grond af en de rest laat je staan. Je basis vlinderstruik zal zo hoger opgroeien en aan het uiteinde van de takken van de basisstruik komen met geduld weer nieuwe scheuten die weer gaan bloeien.
Veel gemaakte fouten
Er zijn een aantal veel gemaakte fouten bij het snoeien van een vlinderstruik. Een van de meest gemaakte fouten is dat mensen de struik te laat snoeien. Een andere veel gemaakte fout is dat mensen de struik te hoog snoeien. Hierdoor kan de struik te groot worden en kan de bloei minder uitbundig zijn. Tot slot snoeien veel mensen stomweg gewoon veel weinig. Dit heeft als effect dat de struik veel te groot wordt en de bloei zal ook steeds minder worden daardoor.
Snoei je vlinderplant niet in de herfst of direct na de bloei. Wacht tot de winter voorbij is. Er is een grote kans dat je vlinderstruik bevriest in de winter, en dat wil je niet.
De vlinderstruik is geen inheemse plant in Nederland. Om verspreiding van de zaden te voorkomen, knip je direct na de bloei de bloemen eraf. Bijkomend voordeel is dat de struik zo opnieuw in bloei komt. Je kunt ook vlinderstruiken planten die wel nectar leveren, maar geen zaad vormen. De Buddleja ‘Blue Chip’ is zo’n soort.
Bonustip
Er zijn ook hele kleine vlinderstruiken, de zogenaamde dwergvlinderstruiken. Omdat die redelijk klein zijn, kun je ze prima in een pot zetten en vlinders naar je het dakterras of balkon. Zoek maar eens op dwergvlinderstruik en je ziet de vele soorten: “Little Ruby, “little Pink” of ‘Little white” en je wilt er meteen een bestellen!