Deze week gaat de tuinvraag over het bestrijden van muizen op diervriendelijke wijze. Over slakken bestrijden hadden we het al eens gehad in die context, het bestrijden van muizen is echter een heel ander verhaal.. Tuinman Matthias geeft zijn visie op de zaak. Heb je ook een tuinvraag? Stel hem aan tuinman Matthias van Amstelhoveniers!
TUINVRAAG:
Mijn balkon is met verloop van tijd veranderd in een balkontuin, die het hele jaar door groen is en het grootste deel van het jaar ook bloeit. ’s Winters wordt er van de viooltjes- en chrysantenbloemen gevreten. Ik kwam er achter dat het muizenvraat was. Muizen als wintergasten kan ik mee leven, maar nu zag ik afgelopen zomer een muis op balkon. En één muis
betekent al gauw dat er veel meer kunnen zijn. Er schijnt gif te zijn waar ze met 1x eten van doodgaan.
Heeft het zin om dit op balkon te gebruiken of zijn er betere bestrijdings/voorkomensmethodes?
Muizen schijnen niet van pepermuntolie te houden, maar de plant zelf lijkt geen probleem te zijn. Ik heb er twee, die toevallig elk bij een zijkant staan. Het balkon is ca. 4 m breed. En stel dat de muis daadwerkelijk besluit om van te eten, zodat hij doodgaat. In eerste instantie interpreteerde ik het als eten en ter plekke dood neervallen. Maar later besefte ik, dat hij waarschijnlijk nog even blijft leven en probeert naar zijn nest terug te gaan. Onderweg kan hij door roofdieren als katten en grotere vogels gevangen worden, die dan ook het gif binnen krijgen.
Groeten,
Stella
ANTWOORD:
Beste Stella,
Als hovenier zijnde is plaagdieren bestrijding niet mijn expertise maar uit ervaring weet ik dat er maar één echt goede muizen bestrijder is en dat is het nemen van een poes. Waar een poes is zijn geen muizen. Denk aan de bakker of horecazaak waar ze een poes hebben om de muizen buiten de deur te houden. Nu kan ik niet inschatten of het nemen van een poes een optie voor je is.
Er zijn bij dierenspeciaalzaken en online muisvriendelijke vallen te krijgen waarbij je de muis levend vangt en deze vervolgens vrij laat in de natuur. Doe dit echter wel ver van je eigen huis anders vindt de muis zijn weg weer naar jouw huis. In je huis zitten doorgaans huismuizen, zet je de gevangen muis elders uit dan zal deze bij een ander huis onderdak proberen te vinden. Het is dus probleemverplaatsing. Een muisvriendelijke val lost het probleem waarschijnlijk niet geheel op omdat je nooit alle muizen weet te vangen waardoor het een doorlopend kat-en-muisspel zal worden tussen de muizen en jou.
Van een plant of kruid die echt werkt tegen muizen hebben wij nog nooit gehoord. Als je even zoekt op internet kom je allerlei fora tegen met speculaties over welke kruiden en planten het beste zouden werken (pepermunt, eucalyptus, oleander, etc..), maar als daar echt een goedwerkende plant bij zou zitten dan zou de muizenval wellicht nooit zijn uitgevonden :-)
Met vriendelijke groet,
Matthias
Bron foto’s:
Deviantart.com;
Tanniespace.com
Stella
Dan zal het dus toch gif moeten worden.
Mathieu
Tenzij je dus een kat wilt of tijd hebt om ze individueel te vangen en uit te zetten :-)
ellen
Ik blijf voorstander van een moderne muizenval. Je hebt twee soorten.
1 vangt de muis en je kunt hem/haar ergens anders weer loslaten bijv in het bos.
2. dood de muis in een krachtige klap. ( als je de weer tenminste goed opdraait zodat de muis meteen dood is. Mijn voorkeur gaat uit naar 1
Stella
Het vangkooitje met pindakaas werd genegeerd. Kat is geen optie. Maar ik herinner me nu wel, dat ik buren met katten gehad heb. Dus daar zal de muisvrije tijd door ontstaan zijn, al had ik dat toen nog niet in de gaten.
ellen
bij mij zijn de muizen dol op pindakaas. misschien verkeerd merk gebruikt?
Stella
Ben er uit. Het is inderdaad de munt, maar niet de munt in potten, want daar kunnen ze omheen lopen. Als je een muizengaatje/gang denkt te zien, stop je daar een toefje munt in. Als het de volgende dag naar buiten geduwd is, dan heb je een muis van zijn rust beroofd. Hij ook die van jou, want je moet dan op zoek naar de volgende nestelpoging. Opgeworpen aarde is dan een goede indicatie waar je moet zoeken naar de nieuwe nestgang. Het is dus vooral voorkomen dat muizen zich op je balkondakterras gaan vestigen. Dus bij verdachte gaatjes de toefjestest en verder strooi je hier en daar wat munt op de aarde en in kieren die breed genoeg voor muizenkapriolen zijn.
Die vangkooitjes zijn schijnheilig. Als muizen zich niet laten afhouden, dan wordt het vangen om te doden. Het zijn plaagdieren die je zelf niet wil hebben en waar je anderen niet mee opscheept.
Vraag aan Tuin en balkon: kan er hieronder een optie bijkomen voor de melding als er reacties zijn? Het is al vreselijk lastig om iets terug te vinden.