Eerder schreven we al over de wonderen die koffie kan verrichten in de tuin. Alleen, niet iedereen drinkt koffie. Opvallend genoeg blijkt thee in de tuin op veel punten ongeveer hetzelfde effect te hebben als koffie. In dit artikeltje kijken we dus vooral naar de verschillen. Anders dan bij koffie is van thee niet alleen het afval (de blaadjes) bruikbaar, maar ook het (koude) aftreksel. Schijnbaar bevat koude thee veel voedingsstoffen, met name stikstof, waar planten blij van worden.
De bodem verbetert
De gebruikte thee vormt een soort humuslaagje van kleine stukjes blad. Hierdoor verbetert de structuur van de bodem, waardoor lucht en water makkelijker bij de wortels komen. Water wordt ook makkelijker vastgehouden. Hierdoor drogen je planten minder snel uit, vooral voor potplanten dus. Het goede nieuws is dat thee geen zout bevat, in tegenstelling tot koffie. Je kan het dus straffeloos in potten en bloembakken gooien. Doordat de blaadjes verteren komen de voedingsstoffen langzamerhand vrij.
Beetje zuur
Thee in de tuinmaakt de bodem een beetje zuur, hoe meer thee, hoe zuurder. Dit wordt bijzonder op prijs gesteld door zuurminnende planten. Dit zijn bijvoorbeeld varens, magnolia’s en hortensia’s. Precies het omgekeerde geldt uiteraard voor kalkminnende planten zoals de kerstroos, diverse anemonen en –what’s in a name?- gipskruid. De meeste planten zijn niet super gevoelig voor wat zuur of kalk, dus je gaat niet echt snel de fout in.
Theezakjes composteren
Je kunt je theezakjes overigens ook -met inhoud- goed benutten door ze te composteren, let er dan wel op of de zakjes wel van organisch materiaal zijn gemaakt (dus geen plastic uiteraard).
Kamerplanten
Opvallend vaak kwam ik verhalen tegen van ziekelijke kamerplanten die herstelden van een theekuur. Wat hier precies het werkzame mechanisme achter is, is niet duidelijk. Mogelijk speelt mee dat veel mensen, ik zelf voorop, hun kamerplanten niet heel goed verzorgen. Veel meer dan gewoon water krijgen de kamerplanten niet. Ineens een boost met stikstof en wat niet al is dan een lot uit de loterij.
Mieren bestrijden
Een beetje een buitenbeentje is het bestrijden van mieren met thee. Hiervoor moet je muntthee gebruiken, mieren houden niet van de geur (of smaak?) van munt. Gewone thee helpt niet, tenzij je het kokend heet over de mieren heen gooit. Maar dat is een ander verhaal. Voor je gezellig een paar muntplantjes in je tuin zet: realiseer je dat munt ontzettend woekert. Wij adviseren met klem, ook uit naam van je buren, munt alleen in potten te planten.
Smaakjesthee
Wij hebben geen bijzonder onderzoek gedaan naar smaakjesthee in de tuin, anders dan bovengenoemde muntthee. De meeste smaakjesthee bestaat uit gewone thee met toegevoegde smaakstoffen. Het lijkt logisch dat dit smaakje niet giftig is. We nemen dus maar aan dat het ook geen kwaad kan voor je tuin of balkon. Sommige theeën, zoals rooibos, zijn geen “echte” thee. Bovenstaande is dus niet zonder meer van toepassing.
Nu we toch in de huismiddeltjes zitten: verschillende bronnen bevelen bananen (zowel vrucht als schil) aan als speciale voeding voor rozenstruiken. Het schijnt te zorgen voor meer bloemen als voor minder luizen.
Gelukkig
Thee is geen wondermiddel in de tuin. Maar denk aan de woorden van de laat 20e eeuwse filosoof R. Froger. “Ja alles, alles kan een mens gelukkig maken. De zon die doorbreekt, een vers kopje thee.”