Mini-ecosystemen zijn hot. Dat is niks nieuws, want 40 jaar geleden begon de man op het plaatje met zijn eigen mini-ecosysteem.
David Latimer stopte in 1960 een zaailing in een fles en gaf hem in 1972 voor het laatst water. Hierna sloot hij de bolvormige fles hermetisch af.
Terrarium als kringloop van het leven
De tradescantia groeit en leeft prima en voedt zichzelf met CO2 van de blaadjes die doodgaan en vergaan en krijgt uiteraard wel genoeg licht om te kunnen blijven leven. Het water heeft z’n eigen kringloop, wordt opgenomen verdampt en druppelt weer op de wortels voor een nieuwe kringloop.
En dan is er ook nog fotosynthese en zuurstof en al dat gedoe, maar dat haalt alleen de magie van dit ding maar weg. Dus dat moet je vooral zelf maar even nalezen. De kringloop is ook de reden waarom NASA geïnteresseerd is in planten om ze mee te nemen op lange ruimtereizen.
Een ecosysteem kopen
Dit mini ecosysteem in een lamp van Utrechtse kunstenaar Spruitje is overigens ook prachtig! En als je zoekt naar iets meer betaalbaars en simpel, dan is de Pikaplant, een koffieplant die ook leeft in een afgesloten, glazen stolp wellicht iets voor jou. Die is ook nog eens simpel online te bestellen en wordt gratis thuisbezorgd. Een absolute blikvanger in huis, zonder alle moeite.
Zelf een ecosysteem maken
Je kunt ook zelf een dergelijk gesloten ecosysteem van planten klussen. De Engelse krant de Daily Mail heeft een hele video op hun site met uitleg hoe je zelf zo’n terrarium kunt maken in een gloeilamp. Hieronder kun je een gave video bekijken voor meer inspiratie hoe je dat zelf kunt maken als DIY project.