Midden in de winter organiseert Floron een plantenjacht. ‘Wat een rare periode’ zul je denken. Inderdaad. Maar dit is toch al de 4e editie. Het doel van de plantenjacht is om te onderzoeken welke planten nog bloeien in de winter. Daar is namelijk gek genoeg maar heel weinig over bekend.
Hoe kun je meedoen met de plantenjacht
Meedoen is simpel: op de site van FLORON vind je binnenkort een deelnameformulier dat je invult telkens na 1 uur plantenjacht. Het is niet de bedoeling dat je langer zoekt. Vul in dat geval gewoon een nieuw formulier in. Op deze manier blijven de tellingen betrouwbaar, net als bij de tuinvogeltelling. In 2017 loopt de plantenjacht van 25 december 2017 tot en met 3 januari 2018.
Wil jij alleen of met de leden van je natuurvereniging een plantenjachtwandeling organiseren? Meld het dan aan plantenjacht@floron.nl en vermeld datum en tijd, plaats, startpunt en je e-mailadres of telefoonnummer zodat mensen zich kunnen opgeven. Floron neemt de activiteit dan op in hun winterprogramma en ze geven er ruchtbaarheid aan.
Wat gebeurt er met de resultaten van de plantenjacht?
Van de ingestuurde soortenlijstjes maakt FLORON een lijst van alle gevonden soorten. In januari maken ze de eindstand bekend via Vroege Vogels en Natuurbericht.
Ze kijken ook wat voor soort planten het zijn. Zijn het typische voorjaarsbloeiers? Gaat het om soorten die pas in de nazomer bloeien? Of zijn het soorten die bijna het hele jaar door bloeiend te vinden zijn? Bloeien in tuinen heel andere planten dan elders? Het kan dus interessante inzichten opleveren.
De belangrijkste conclusies van plantenjacht 2016 op een rij
- Door het koude winterweer bloeiden er eind 2016 de helft minder plantensoorten dan vorig jaar, en ongeveer evenveel als in 2014
- Tijdens een wandeling van een uur telden plantenliefhebbers gemiddeld 11 bloeiende plantensoorten. In 2015 waren dat er 16, en in 2014 gemiddeld 10.
- De top-3 van winterbloeiers is compleet gewijzigd ten opzichte van eerdere jaren: 1. Straatgras 2. Madeliefje 3. Klein kruiskruid. Paardenbloem stond altijd in de top-3, maar is nu verdwenen naar de zesde plaats. Er stonden eind december 2016 vooral veel minder voorjaarsplanten in bloei dan in 2015.
- Aan de Eindejaars Plantenjacht deden 350 personen mee. Zij verzamelden 6980 waarnemingen van bloeiende planten door het hele land. Door het zeer koude weer waren bloeiende planten veel lastiger te vinden en was het ook niet zo aantrekkelijk om een wandeling te maken. Vandaar dat het deelnemersaantal een stuk lager ligt dan vorig jaar.
- De langste lijst was met 46 soorten (Teddy Dolstra, Drachten) de helft korter dan vorig jaar.
Download gratis plantenkaart
Hier download je gratis een plantenkaart met daarop herkenbare foto’s van planten die in de winter nog bloeiend gevonden kunnen worden. Op de website staan onder veelgestelde vragen ook veel nuttige tips die je helpen om veel winterbloeiers te vinden.
Wat is FLORON?
Wij waren zelf nog niet bekend met FLORON, daarom heb ik even opgezocht wat de doelstelling is van deze organisatie:
FLORON zet zich in voor onderzoek naar en bescherming van de Nederlandse wilde flora. FLORON coördineert en stimuleert vrijwilligers die landelijke telprojecten voor planten uitvoeren, geeft voorlichting en advies, voert ecologisch onderzoek uit ten behoeve van wetenschap, beheer en beleid en beschermt plantensoorten en hun leefgebieden.
De plantenjacht is niet het enige evenement dat wordt georganiseerd waar mensen kunnen deelnemen. Hier zijn nog veel meer participerende projecten te vinden van FLORON. Zo kun je meehelpen om exoten te spotten, bijzondere planten lokaliseren en op andere manieren planten inventariseren. Ook hebben ze sinds kort deze website specifiek over wilde stadsplanten! Slim en leuk om dit op deze manier op te zetten.
FLORON’s Eindejaars Plantenjacht wordt mede mogelijk gemaakt door de Van der Hucht de Beukelaar Stichting. In 2014 en 2015 steunden het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Fondsen KNNV dit evenement.
Stella zegt
Op m’n balkon bloeiden de chrysanten lang en uitbundig, ze zijn nu aan het afbouwen. Rustiger zijn de winterjasmijn en het huzarenknoopje. Op een of andere manier is er ook laat in het jaar een Chinees anjertje begonnen en die staat al een tijdje te bloeien met één bloemetje van normaal formaat. Goudsbloem en wilde afrikaan gaat voorzichtig door.
De kerstroos heeft het af laten weten.
Geen foto’s want snertcamera en computer waar altijd wat mee is.
De winterjasmijn is wat lastig. Die in de volle zon staat ’s zomers fout en die in de halfschaduw krijgt ’s winters te weinig licht en/of zon.