Vorig jaar schreven we al behoorlijk wat artikelen over stadslandbouwprojecten, zoals “Uit je eigen stad” uit Rotterdam. Wij verwachten dat stadslandbouw in 2013 wel eens een echte vlucht zou kunnen gaan nemen. Links en rechts schieten de projecten van stadslandbouw op braakliggende terreinen als paddenstoelen uit de grond! Logisch ook, want wij zien alleen maar voordelen: minder transport, minder leegstand van kantoren in crisistijd, verser voedsel en (als er echt op grotere schaal verbouwd gaat worden) lagere prijzen voor verse groenten. En er valt natuurlijk een (verse) boterham aan te verdienen voor de ondernemers, een andere voorwaarde voor stadslandbouw om te overleven en groeien.
Komend voorjaar zal er vast veel meer worden gecommuniceerd door alle partijen, misschien wel op de dag van de stadslandbouw in april. Ook de politiek is bezig met stadslandbouw, in ieder geval tenminste de Amsterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren die vorige week het Amsterdamse college verzocht om een visie te ontwikkelen op dit gebied. In dit artikel weer wat meer initiatieven die we tegen kwamen de afgelopen tijd.
De groenten uit Amsterdam
Dit jonge bedrijf De Groenten uit Amsterdam is bezig om in een voormalig gasafvulstation in stadsdeel Noord groente te telen onder led-licht, een energiezuinige kweekmethode in opkomst. Innovatief is ook dat de kweekmethode zeer schoon is, de sla wordt in plastic zakjes gekweekt en daar wordt een substraat met water aan toegevoegd. Er komt geen grond aan te pas. De vijf eigenaren, onder wie Philip van Traa (37), Martijn de Potter (44) en Tonko Leemhuis (40), hebben lampenfabrikant Philips aangetrokken als partner. De partijen hebben vorig jaar een overeenkomst getekend Philips levert technische kennis en stelt zijn naam en marketingkracht ter beschikking. De ondernemers gaan de sla, basilicum en andere gewassen telen en verkopen aan lokale horeca en consumenten. Het totale budget is maar liefst een half miljoen euro, waarvan een deel waarschijnlijk op tafel wordt gelegd door de Rabobank.
De website van de groenten uit Amsterdam is niet heel actueel zo te zien (laatse bericht november 2011), maar op de website van een van de initiatiefnemers vonden we wel dit mooie visiedocument. We zijn benieuwd welke supermarkten of restaurants al worden bevoorraad door dit initiatief, of dat het toch echt in 2013 zal moeten gebeuren!
Meer stadslandbouwprojecten op komst..
Concurrentie kunnen ze in ieder geval wel verwachten. Bijvoorbeeld van voormalig partner van de groenten uit Amsterdam: Plantlab (zie onderstaand filmpje). Plantlab uit Den Bosch is bezig met het project Plant Paradise in Eindhoven (o.a. samen met het ingenieursbureau Priva). Ook kwamen we FarmCity Heerlen tegen, een initiatief in het oude CBS-kantoor in Heerlen van flinke omvang. Onder de naam Carbon6 ontstaat hier ook een flinke urban farm. Lees er alles over in dit artikel. Ook in Maastricht zijn er initiatieven zoals op het terrein van de Sphinx fabriek.
Meer lezen over stadslandbouw in Nederland
- De website farmingthecity.nl deed in 2011 een vrij uitgebreid onderzoek naar stadslandbouw bij 19 partijen die er mee bezig zijn. Sommigen zijn inmiddels al weer gestopt of met andere dingen bezig, maar interessant om te lezen!
- Veel initiaiteven in het zuiden des lands zijn te vinden op stadslandbouwbrabant.nl
- Lees meer over de groenten uit Amsterdam in dit artikel op FD.nl.
- Als afsluiter ook nog even onderstaand kaartje dat we vonden bij dit artikel van de NOS, met nog meer stadslandbouwprojecten in Nederland:
Kaart met een aantal projecten voor stadslandbouw in Nederland
Berto Aussems
Jammer genoeg staat Maastricht er niet bij. Daar is op het braakliggende terrein van de Sphinx fabriek het afgelopen jaar een succesvol Stadslandbouwproject van de grond gekomen. Zie: http://hetlandhuis.org/wordpress/?page_id=1121
Mathieu
Ha Berto, dank voor de tip: mooi voorbeeld! Heb ‘m toegevoegd in het artikel.