Een tuin of balkon is leuk om je planten en bomen te zien groeien en bloeien, en het is lekker om de haag weer strak geknipt te hebben. Maar er moet ook ruimte zijn voor ontspanning. Voor mij scoort de BBQ erg hoog in de top 10: ‘ontspanning in de tuin’.
Voor veel mensen is barbecueën synoniem met veel eten, vette sausjes, vlees dat van binnen rauw en van buiten verbrand is. En niet te vergeten, dikke rookwolken. Samengevat onder de noemer ‘ellende’. Dat is niet genieten, dat is geen ontspanning. Gelukkig kan het ook anders. Hieronder vind je de beste BBQ tips.
Zoek je overigens de ideale barbecue voor op je balkon of dakterras? Lees dan hier onze tips voor de beste kleine en draagbare barbecues!
Goed vuur is essentieel
Het basismateriaal van een barbecue is natuurlijk een goed vuurtje. Dat vraagt enige handigheid. Zelf gebruik ik altijd een mix van houtskool en briketten. Houtskool gaat snel aan, brandt vrij snel door en zorgt dus dat je vuur snel op temperatuur is. Briketten gaan langer mee, waardoor je niet zo’n haast hebt.
Om het vuur aan te maken, maak ik een luchtig stapeltje: de vlammen en vooral)de zuurstof moet overal goed bij kunnen. Onderop leg ik, niet te zuinig, aanmaakblokjes. Ook hier moet goed lucht bij kunnen, dus niet te veel tegen de kooltjes aan leggen, anders krijg je vooral veel rook. Nadat je de boel aangestoken hebt, ga je rustig een wijntje of biertje drinken. Als dat op is, kijk je eens of het nodig is om wat in het vuur te rommelen.
Voor wie het zich echt makkelijk wil maken heeft Weber een “briketten-starter” op de markt. Ook leverbaar in het huismerk van de kijkshop of andere aanbieders. Werkt prima, maar je kan ook zonder. Heeft wel als voordeel dat je een extra kans hebt om je vingers te branden.
Een veelgehoord misverstand is, dat je vuur zo heet mogelijk moet zijn. Op een gasfornuis bak je toch ook niet al je eten op de hoogste stand van de wokbrander? Gewoon heet is vaak goed genoeg. Dat hangt ook een beetje af van het gerecht wat er op ligt.
Op de site van de Intratuin zag ik ook de tip dat je bbq minder rookt als je er geen afval, bijvoorbeeld plastic op gooit. Klopt als een bus, maar welke gek doet dat nou?
Tips om bbq rook te voorkomen
Een veel voorkomend probleem bij het barbecueën is een grote hoeveelheid rook. In de tuin is dat vervelend, op een balkon met bovenburen is het ronduit asociaal. Het minste wat je kan doen is ruim op tijd aan te kondigen dat je gaat barbecueën. Wil je echt investeren in de relatie met je buren, nodig ze dan uit. Dat levert beslist veel goodwill op.
Voorkomen is beter dan genezen. Een goed brandend vuur rookt veel minder. De andere grote oorzaak van rook is vet dat in je vuur drupt. Dit kan je voorkomen door een aluminium bakje tussen de kooltjes te zetten en daar het vette vlees boven te roosteren. In het jargon heet dit indirect grillen, je vlees ligt meer naast dan boven het vuur.
Rook… voor als je het wel wil
Rook kan ook goed zijn, vooral als je geen bovenburen hebt. Dan kan je namelijk je eten roken. Bij tuincentra en ook steeds vaker in de supermarkt kan je speciale houtsnippers krijgen waarmee je aromatische rook kunt maken.
Die hout snippers week je lang in water, anders verbranden ze; vervolgens leg je ze tussen de hete kooltjes en roken maar. Het werkt uiteraard het beste als je een deksel op je bbq hebt.
Als het goed lukt kan je een prachtig goud-bruin resultaat krijgen, bijna de kleur van bruine rum.
Voor de echte liefhebber heeft Jack Daniels snippers van oude whiskeyvaten in de handel. De whiskey schijn je echt te proeven, als we mijn broer mogen geloven. En waarom zou je dat niet doen?
Lekkere BBQ Recepten
Nu je vuur lekker aan de praat is, kan je gaan grillen. En dan is de vraag: wat eten we vandaag? Als je het idee los laat dat op de barbecue altijd worstjes en speklapjes moeten liggen, gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Enkele van mijn persoonlijke favorieten zijn:
- Salade van geblakerde (en daarna ontvelde) paprika’s met een dressing van olijfolie en balsamico, afgetopt met geroosterde pijnboompitten)
- Gevulde kipfilet’s – voorzichtig opensnijden, bijvoorbeeld geitenkaas en zongedroogde tomaat er in, goed dichtmaken met prikkers
- Caprese van gegrilde aubergine met tomaat, mozzarella en basilicum
- Hele kip met kruidenboter onder het vel – duurt wel lang, tussendoor briketten bijvullen
- Gerookte zalmforel – gebruik een natte visklem, dat draait makkelijker om
- Pittige garnalen – bijvoorbeeld met knoflook, pepers en sojasaus
- Minihamburgers in pitabroodjes – los van elkaar bakken, pitabroodjes maximaal 1 minuut per kant, hamburgers indirect grillen)
Bijgerechten
Het woord zegt het al: bijgerechten zijn voor er bij. Of om gewoon weg te laten. Hele volksstammen beginnen zodra het vuur aan gaat, zich vol te stampen met aardappelsalade en stokbrood met saus. Lekker, maar zonde van dat wat nog gegrild wordt. Komt er bij ons thuis niet meer in en wordt nooit gemist. Gunstig bijeffect is dat je niet aan het eind van de avond bijkans ontploft.
Safety First
Goede herinneringen aan een barbecue zijn fijn, een souvenir dat er voor zorgt dat je vaak naar de w.c. moet heeft minder mijn voorkeur. Het voedingscentrum heeft wat basistips voor de broodnodige hygiëne. Ook voorzien van gezondere recepten.
Deze tip had je zelf al bedacht: een emmertje water bij de hand kan ook veel groot en klein leed voorkomen. Het blijft spelen met vuur.
The next level
Een grote goeroe in barbecueland is Steven Raichlen, de man achter de BBQ Bible. Tevens auteur van vele barbecueboeken, waarvan diverse in Nederlandse vertaling verkrijgbaar zijn. Nederlandse fanatici verzamelen zich op http://www.bbq-nl.com.
Misschien is deze tip nog op tijd voor de zomervakantie: wereldklasse-bbq vind je in de top drie van het WK Barbecue.
- Denemarken (!)
- Duitsland (!!)
- Liechtenstein (!!!)
Dit is de eerste keer dat ik Liechtenstein in de top drie van welk WK dan ook heb aangetroffen….
Mathieu zegt
Nog een tip om de temperatuur van de barbecue goed te managen: leg de briketten in laagjes. Dus bijv. Links een dubbele laag, in het midden een enkele laag en rechts geen briketten. Op deze manier heb je een extra heet deel, een ‘gewoon’ deel en een plek waar het gematigd warm is.
Ideaal om verschillende soorten vlees makkelijk tegelijk te braden of even iets aan te braden en dan op lagere temperatuur verder te garen!
Edgar zegt
Ik doe eigenlijk hetzelfde als Mathieu: aan de ene kant heb ik de briketten liggen en aan de andere kant, niks. Dan kan ik de dingen waarvan ik weet dat er vrij veel vet uitkomt, aan de “koude” kant grillen zonder al teveel rook.
Maar wat betreft die whiskey houtsnippers: Volgens de “Keuringsdienst van Waarden” proef je whiskey niet maar is het vlees wel iets zoeter (afl. 6 juni 2013).