Onlangs werd bij TEDx Amsterdam een prijs uitgereikt onder het mom “Ideas worth doing“, waarbij urban farming concept Metfarm er met de hoofdprijs vandoor ging. Gebruikmakend van verticaal tuinieren in leegstaande gebouwen wil Metfarm op een duurzame manier voedsel gaan verbouwen in steden.
Een slim idee, want zoals ze in onderstaand filmpje mooi laten zien stevenen we af op een enorm voedseltekor. Tenzij we dingen structureel anders gaan aanpakken. Verticaal voedsel verbouwen is daarbij een van de mogelijke oplossingen die Metfarm ziet. In een ander mooi gemaakt filmpje geven ze het voorbeeld van hoe bijv. de Apple store op fifth avenue in New York ook prima een grote verticale boerderij zou kunnen worden:
Zelf verwoorden ze hun missie als volgt:
Taking advantages of recent developments in LED, Hydroponic, and Airoponic technologies will allow us to grow cheap safe high quality food inside of unused offices and empty industrial space.
The sustainable solution to the issue of food miles is to change to local production for local consumption food supply system.
MetFarm promises:
- Food safety, security, and sustainability
- Local for local food production (L4L)
- Just-in time Harvest – picked to plate in hours
- Delivering “aseasonal” food to the city
Hier het filmpje (snel meelezen) over de voedselcrisis waar we met de wereld volgens Metfarm op af lijken te stevenen:
In het filmpje van de prijsuitreiking die afgelopen week plaatsvond zie je de presentatie van initiatiefnemer van Metfarm John Apesos. Leuk om te zien hoe enthousiast het publiek is. Ook in Nederland is er enorm veel interesse voor verticaal tuinieren en voedsel verbouwen en zijn er veel mensen die hierin willen investeren. Vanaf minuut 18 zie je het verhaal van John Apesos: