Verticaal tuinieren blijft onverminderd populair, gezien de bezoeken op onze website. Een verticale tuin die modulair op te bouwen is verdient daarom zeker een plekje. Ik zette hier al eens 10 manieren om verticaal te tuinieren op een rij, nummer 11 kan er dus ook nog wel bij. Dit keer Karoo, een slimme verticale tuinoplossing voor in huis.
Wij waren positief verrast door de eenvoud van de Karoo, het blijkt een modulair systeem zonder tierlantijnen. De naam is ook leuk gekozen, namelijk vernoemd naar een groot stuk halfwoestijn in Zuid-Afrika. De maker is D&M, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in allerlei groene design-oplossingen voor in huis. De Karoo is ontwikkeld in samenwerking met de jonge productontwikkelaar Jiri Vermeulen.
Inhoud verpakking en hoe hang je de boel op
De uitpakparty van de Karoo was vrij eenvoudig, na opening van de doos zie je eigenlijk gelijk al wat er moet gebeuren. Mooi aan dit systeem vond ik dat alles al aanwezig is om direct te beginnen, behalve dan de plantjes zelf :-). De verpakking bevat 1 Karoo (donkergrijs of wit), Potgrond, 1 handleiding, 1 montagesjabloon Gewicht : 6kg.
De potgrond die is meegeleverd schijnt speciaal gemaakt te zijn voor goed resultaat bij verticaal tuinieren. Wat er precies anders aan is heb ik niet kunnen ontdekken, wellicht vooral dat plantjes er vaster in kunnen wortelen zodat ze niet vallen. Bevestiging aan de muur ging vrij eenvoudig, zie hier een handig plaatje over hoe dat precies werkt. Maar voordat je de Karoo ophangt regel je uiteraard eerst de beplanting, lees hier wat tips over welke plantjes het goed doen verticaal.
Direct beginnen
Op de site van Karoo wordt simpel uitgelegd hoe je direct kunt beginnen met verticaal tuinieren:
(1) Trek de folie voorzichtig uit de module.
(2) Plooi het textiel in elke vakje open.
(3) Haal de plant uit de pot en maak de wortels voorzichtig los. Aangewezen formaat pot plant Ø 9 cm. Verwijder de overtollige potgrond. Bevochtig de wortelkluit vóór het inplanten.
(4) Plaats de plant in het gewenste vakje.
(5) Druk de potgrond aan. Begiet Karoo met 1 L water voor een goed contact tussen de wortelkluit en de potgrond.
Bewatering: automatisch of manueel
Dan nog een korte uitleg van hoe je de Karoo kunt uitbreiden met meerdere delen en hoe de bewatering werkt. Ik heb gekozen om de Karoo manueel te begieten (met een paar plantjes binnen kun je al gauw af met 1x per week goed bijgieten. Als je veel weg bent kun je het systeem uiteraard ook nog uitbreiden met een irrigatiesysteem, dat werkt als volgt:
(1) Verbind de Karoo’s horizontaal met elkaar via de dunne buisjes als volgt: snij de dunne buis op de gewenste lengte af, verbind met de druppelaar en klik de druppelaar achteraan in de Karoo.
(2) Installeer erboven een volgende rij en verbind de twee rijen met elkaar met de dikke buis aan de zijkant. Plaats op de uiteinden van de buizen een afsluit- dop. De druppelaar moet perfect in het midden gepositioneerd zijn en vrij van obstructie. Op dit systeem kan men een timer en een bijmestapparaat aansluiten.
Al met al een compleet, maar toch eenvoudig systeem. Daar houden wij wel van!
Tot Slot
Je vraagt je vast af waar je dit kunt kopen en wat het kost. Gelukkig heeft onze favo webshop Fonq hem.
De Karoo is o.a. hier te bekijken en bestellen bij Fonq (met gratis verzending).
Stella
Zijn die bakjes nou niet te klein voor langdurig gezonde planten?
Achter de link zag ik salie staan. Bij mij wou die alleen in de allergrootste bloempot, dus groter dan een normale huishoudemmer.