De komende tijd zal Sjaan Sanders, vrijwilliger bij het Boomkwekerijmuseum in Boskoop, met enige regelmaat een vergeten plant selecteren gericht op plaatsing in een kleine tuin of op het balkon. Juist deze planten en bomen van soms meer dan 100 jaar oud kunnen onbekende parels zijn die je tuin prachtig kleuren in de verschillende jaargetijden. Deze keer is de Weigela ‘ Eva Rathke’ aan de beurt..
Oorsprong
Het geslacht Weigela vindt zijn oorsprong in Korea, Japan en het noorden van China en behoort tot de kamperfoelieachtigen.
Weigela is een bladverliezende sierheester. Breed toegepast vooral vanwege de kleurrijke bloemen en/of bladeren, maar ook vanwege de verschillende groeivormen variërend van vijftig centimeter tot enkele meters hoog. De bloemen zijn opvallend klokvormig van wit tot dieprood..
De eerste cultivars zijn geïntroduceerd ca. 1860 (een cultivar is een variëteit die ontstaan is in de cultuur, meestal door kruisingen).
Weigela ‘Eva Rathke’
Deze cultivar werd geïntroduceerd en benaamd door de Poolse boomkweker Rathke & Sohn ca. 1891.
Het is een langzaam groeiende struik met opvallend donkergroen blad en helderrode, klokvormige bloemen. De bloeitijd valt eind mei-begin juni.
Weigela ‘Eva Rathke’, maar dit geldt voor het hele geslacht Weigela, bloeit op overjarige takken. Dat betekent pas snoeien na de bloei. Het is niet aan te raden de plant in zijn geheel kort te knippen maar te verjongen, belangrijk is dat er een evenwicht ontstaat tussen oude en de jonge bloemrijke scheuten.
Hoe laat je hem groeien?
Weigela groeit zowel in de zon als in de halfschaduw. Een goed doorlatende en voedselrijke bodem wordt door de plant gewaardeerd.
Weigela ‘Eva Rathke’ is een probleemloze, langzaam groeiende heester en nog steeds een van de beste roodbloeiende cultivars binnen het geslacht. Prima toe te passen in een kleine tuin, en mocht uw Weigela in de weg staan, in het najaar laat hij zich makkelijk verplanten.
Waar is de Weigela te koop?
Deze planten zijn o.a. te koop bij Boomkwekerij Rein en Mark Bulk (www.bulk-boskoop.nl) en Plantentuin Esveld (www.esveld.nl)