Zelf elektra aanleggen in de tuin is een lastige klus, dacht ik.
Ik dacht zelf altijd dat het aanleggen van elektriciteit sowieso iets was om uit te besteden. Maar nadat ik mijn zolder heb verbouwd en met behulp van een goede vriend met twee rechterhanden een aantal stopcontacten heb ingelegd in mijn huis ben ik niet zo bang meer voor elektra.
Het is vooral belangrijk om eerst heel goed te bedenken wat je precies wilt, de boel uittekenen, de juiste materialen kopen en vooral veilig werken. In dit artikel een paar tips voor als je er aan denkt om zelf elektriciteit aan te gaan leggen in je tuin, maar eerst een antwoord op de vraag……waarom zou je eigenlijk elektriciteit willen in je tuintje?
Waarom zou je buiten elektra willen aanleggen?
Lang niet voor iedereen met een kleine tuin of balkon is het zinvol om elektriciteit aan te leggen, maar zodra je een iets grotere tuin hebt of een dakterras zijn er toch al snel handige toepassingen te bedenken die het zeer de moeite waard maken:
- Buitenverlichting die het tuintje dat je met bloed, zweet en tranen hebt aangelegd ook in de avond uitlichten zodat je kunt genieten in de woonkamer. Daarnaast loop je niet zo snel meer door de spinnenwebben of struikel je niet zo snel meer over rondslingerende stenen of andere dingen als je in de avond je plantjes nog even gaat bewateren
- Omdat je automatische bewatering wilt voor als je op vakantie bent of omdat je een groot en droog dakterras hebt in de wind zoals Olaf. Lees hier een aantal artikelen over dit onderwerp.
- Als je een dakterras hebt dan ben merk je al snel dat je nogal wat keren de trap op en af moet als je even iets wilt drinken of er aan het barbecuen bent bijvoorbeeld. Een kleine koelbox of misschien zelfs een koelkastje is dan ook al snel handig, en daar heb je meestal toch stroom voor nodig.
- Wil je een gezellige fontein in je vijver of een waterornament zoals een mooie steen waar op ontspannen wijze een beetje water uit stroomt? Ook dan is elektra in de tuin handig om te hebben.
- Voor het opladen van gadgets: Ik zit vrij regelmatig in de tuin te werken met mijn laptop, best jammer als je batterij dan ineens leeg is en je toch net briljant bezig was met dat ene blog.
- Tot slot is het natuurlijk ideaal als je aan het klussen bent in je tuin om je gereedschap aan de stroom te kunnen leggen of tussentijds je accu op te kunnen laden, ook voor elektrisch tuingereedschap.
Aan de slag met onze tips
Dan nu nog een paar tips voor als je van plan bent om inderdaad de elektra te gaan aanleggen
1. Maak eerst een goede schets
Het klinkt logisch, maar is echt een van de belangrijkste dingen om aan te denken: begin nooit zomaar te knutselen, maar maak eerst een duidelijke functionele tekening van hoe je het precies wilt hebben en vervolgens een technische tekening met de beoogde aansluitschema’s. Bespreek dit zonodig vooraf met iemand die meer ervaring heeft met het aanleggen van elektra.
Tot slot: bewaar je tekening ook goed zodat je ook later nog precies weet waar je kabels liggen, kan best handig zijn bij een tuinrenovatie
2. Koop de juiste materialen
Bij het installeren van elektra in een vochtige of tijdelijk vochtige ruimte, zoals buitenshuis dus, zal anders te werk moeten worden gegaan dan binnen. Ook de gebruikte materialen wijken sterk af ten opzichte van de installatie in een woonhuis. Materialen welke buiten het huis worden gebruikt, moeten minimaal spatwaterdicht zijn uitgevoerd.
Het grootste verschil is, dat er niet met buis wordt gewerkt maar met VMVK of YMVK-as kabel. Ook de gebruikte dozen waarin de kabel aan elkaar worden gelast wijken af van de normale inbouw- of lasdozen.Deze kabeldozen zijn voorzien van waterdichte wartelinvoeren terwijl bij een gewone huisinstallatie de buizen zonder een waterdichte afdichting in de doos worden gestoken.
Belangrijk is ook of je kiest voor kabels boven de grond of kabels ondergronds, daarvoor zijn verschillende kabels nodig:
bovengronds: XMVK kabel, deze wordt gebruikt vanaf 50 cm boven de grond. Deze kabel is leverbaar in een 2 tot 5-aderige uitvoering.
ondergronds: XMVK-as kabel, deze wordt gebruikt onder de grond en tot 50 cm boven de grond. De kabel bezit een stalen mantel, welke wordt gebruikt als aardedraad (i.p.v. geel/groen) De YmvK-as is leverbaar in een 3 tot 5 aderige uitvoering (inclusief aardscherm).
Lees hier meer over bekabeling en materialen specifiek voor buitenverlichting.
3. Bereid de werkzaamheden goed voor en werk vooral veilig
Heb je alle spullen in huis en kun je aan de slag? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid begint en vooral veilig werkt. Haal de stroom er af en zorg dat je weet wat de aardedraad is en hoe de elektra verder in je huis loopt en is aangesloten.
Hier vonden we ook nog een erg handig en goed geïllustreerd stappenplan over het aanleggen van elektra in je tuin.
Veel succes!