Op mijn dakterras met veel wind, veel zon en dus ook veel verdamping is veel water geven de enige manier om mijn plantjes in leven te houden. Het toverwoord: “automatische beregening“.
Ik kijk al blij vooruit naar de dagen vol zon, lekkere temperaturen en rondzoemende bijtjes. Maar waar ik minder blij van wordt is elke dag mijn plantenbakken water geven in de zomer.
Sinds ik zelf plantjes in leven probeer te houden heb ik al heel wat oplossingen geprobeerd. Eerst was er “laat de natuur zijn werk doen, en hopen op genoeg regen”. Dat bleek domweg naïef. De droogte in Nederland is helaas een toenemend probleem. Lees hier onze 5 beste tips om droogte in de tuin tegen te gaan. Automatische bewatering is er 1 van.
Vraag de buren om water te geven
De keer daarna heb ik de buren gevraagd om een oogje in het zeil te houden en af en toe de planten te checken en water te geven. Een week op weg in een drieweekse vakantie in maart en april barstte de zomer in Nederland los. De buurtjes hadden naar eigen zeggen erg hun best gedaan, maar alle plantjes waren bij thuiskomst wel hartstikke dood.
De simpele methode – het Blumat systeem
Er zijn oplossingen die werken, goedkoop en simpel zijn. Blumat is het systeem met de beste recensies op interne, het is goedkoop en werkt zonder stroom. Het werkt helemaal perfect bij kamerplanten, balkonplanten of kruiden die je een beetje kunt beschermen voor volle zon en waar je een grote pot water naast kan zetten. Het Blumat watergeefsysteem zuigt het water aan met slangetjes, maar wil je het nog simpeler dan kun je het zelf met met katoenen veters of wollen draadjes in de pot ook iets maken wat er op lijkt.
Een andere veelgebruikte methode is om een plastic-fles door te snijden en omgekeerd gevuld met water in de grond te zetten. Het water loopt langzaam uit de fles in de pot is dan het idee. Blumat heeft ook voor de flessenmethode dit betere systeem zodat je fles niet in 2 minuten leegloopt.
Gardena micro-drip bewatering
De methode met Blumat werkt prima, vooral voor kamerplanten. Het is soms minder handig buiten vakanties en voor grotere bloempotten en tuinen. Vandaar mijn interesse in de spullen van tuingigant Gardena die alles biedt voor irrigatie, beregening, vakantiebewatering en hoe je het ook maar wil noemen.
Na wat inleeswerk en zoeken op internet zag ik al snel dat alle bewateringssystemen op een zelfde manier zijn opgebouwd. De basis is simpel zelf samen te stellen en uit te breiden als een bouwpakket. Om simpel te beginnen heeft elke fabrikant vaak een startpakket met een verzameling van onderdelen die je sowieso nodig gaat hebben. Grootste verschil is dan het doel waar je je set voor nodig hebt. Zo is er o.a. een startset voor moestuin, een startset voor terras & balkon, en of deze zeer handige startset met een bewateringscomputer die je op een buitenkraan schroeft en waar de watergeeftijden op instelt. Kortom, beslissing nummer 1 is hoeveel van je tuin wil je aansluiten op de automatische bewatering.
Stap 1: Buitenkraan en tijdschakelaar
Als start heb je een wateraansluiting nodig. Dat kan met een grote regenton als je geen buitenkraan hebt, maar een buitenkraan is wel het meest handig. Gelukkig heb ik die. Gebruik je de bewatering alleen in de vakantie, dan kun je ervoor kiezen om in de tijd dat je niet thuis bent een tuinslang door je huis te leggen naar de tuin. Er is natuurlijk een altijd kleine kans dat er dan iets gaat lekken dus ik zal het je niet aanraden om het zo te doen.
Op de buitenkraan zet je een bewateringscomputer of besproeiingscomputer waarop je kunt instellen hoe vaak en lang je water wilt geven aan je plantjes. “Computer” is een groot woord want ze zijn er varianten van supersimpel met een draaischijf die per dag een rondje draait net als een schakelklok voor je lampen, tot versies waar je voor moet hebben gestudeerd. Voordeel van wat meer geavanceerde schakelklokken is dat je er ook andere apparaten op kunt aansluiten zoals een vochtigheidssensor. Die houdt in de gaten of de grond al vochtig is van bijvoorbeeld regen, zodat de bewateringscomputer niet onnodig aangaat en water verspilt.
Stap 2: De drukverlager
Als tweede heb je vaak een filter en drukverlager nodig, die de druk van de waterleiding verlaagt tot ongeveer 1,5 bar zodat het hele systeem erachter en de microdrips goed kunnen werken. Gardena noemt dat het “basisapparaat“. Het kan dat deze zit verwerkt in de druppelklok of computer, dus check dat vooral even voordat je er apart een koopt.
Stap 3: De Druppelaars
Als derde bedenk je welke wateruitgangen je nodig hebt. Daarvoor bestaan vele opties: druppelaars, seriedruppelaars, druppelslangen, verhoogde sproeikoppen en zwenksproeiers. Druppelaars or druppelslangen plaats je in bloembakken met precisie bij de plantjes die je water wilt geven.
Stap 4: alles met elkaar verbinden middel buizen en slangen
Druppelslangen leg je van de kraan door je perkje naar de druppelaars, daar waar de planten het water nodig hebben. De kleine sproeikoppen kun je in een pot, plantenbak, of stukje tuin gebruiken en de grotere zwenksproeiers zijn voor het grovere werk, zoals gras of perkjes met meerdere bloemen en planten. Vaak kun je deze instellen dat ze een niet helemaal in het rond sproeien maar bijvoorbeeld maar een kleine hoek van 90 graden.
En als laatste koppel je alle onderdelen aan elkaar met een flexibele zwarte buis van een meter of 10, tussenstukjes, hoekjes, splitters en kruisstukjes. Er zijn dikke buizen van ca 1 cm doorsnee en dunne buizen die vanaf de dikke buis naar de druppelaars gaan. Een flinke puzzel, maar niet moeilijk als je weet welke stukjes er allemaal te koop zijn.
Mijn praktische tips voor aanleg
Ik heb mijn ontwerp eerst in zijn geheel getekend op papier. Dat is handig om te doen en om op te meten hoeveel buis je nodig hebt. Ook kun je zo makkelijk uitrekenen hoeveel druppelaars en andere koppelstukjes en druppelaars je nodig hebt. Uiteraard kun alle stukjes en druppelaars apart bijkopen, in setjes van 5 of 10 stuks in het tuincentrum, maar het is toch nog handiger om de hele boel in een keer te bestellen op internet en dan thuis te laten bezorgen.
Vragen die we vaak langs hebben zien komen
Wat zijn de kosten van het opzetten van een automatisch bewateringssysteem voor een kleine tuin of balkon?
De kosten variëren afhankelijk van de grootte van je tuin of balkon en het type systeem dat je kiest. Eenvoudige systemen zoals het Blumat systeem kunnen relatief goedkoop zijn, vooral als je kiest voor een DIY-benadering met materialen die je misschien al hebt. Meer geavanceerde systemen, zoals het Gardena micro-drip systeem, kunnen een grotere investering vergen vanwege de benodigde onderdelen en accessoires. Het is belangrijk om te kiezen voor een systeem dat past bij je budget en de omvang van je tuin.
Hoe kan ik mijn automatische bewateringssysteem optimaliseren om water te besparen?
Om water te besparen, kun je overwegen een bewateringscomputer of een vochtigheidssensor toe te voegen aan je systeem. Deze apparaten kunnen helpen om alleen water te geven wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld door de bewatering aan te passen aan de weersomstandigheden of de vochtigheid van de bodem. Het correct positioneren van druppelaars of sproeikoppen zodat ze direct bij de wortels van de planten water geven, kan ook helpen om efficiënter met water om te gaan. Verder is het regelmatig controleren en onderhouden van je systeem essentieel om lekken en verspilling te voorkomen.
De Kunst van het Bewateringssysteem Onderhoud
Het hartstochtelijk onderhouden van je automatische bewateringssysteem is de sleutel tot een betoverende tuin! Je moet je filters en druppelaars met liefde reinigen om die vervelende verstoppingen tegen te gaan. Inspecteer de slangen en connectoren regelmatig op tekenen van lekken – je planten zullen je dankbaar zijn! Laat je bewateringscomputer of -klok niet achter; pas ze aan met de seizoenen mee, alsof je een dans met de natuur uitvoert. En onthoud, de koele winter komt eraan: ontmantel en leeg je systeem vóór de eerste vorst om je dierbare systeem tegen de ijzige greep te beschermen. Heb je een regenton? Verzorg hem als je beste vriend – houd het schoon, zonder algen of bladeren die het feest kunnen bederven. Wanneer je zorg en passie in je systeem stopt, zal je tuin opbloeien als nooit tevoren!
Als afsluiter nog een mooi filmpje van Gardena.
Jeroen
Lijkt me enorm handig. Probleem is dat je wel een buitenkraan moet hebben op je dakterras of balkon. And therein lies the rub…
Olaf
Er zijn gelukkig ook andere oplossingen met een waterton. Daar kwam ik achter nav reacties op dit artikel. Hou de site in de gaten, binnenkort lees je er meer over op T&B
Simone
Beste Olaf,
Ik herken jouw verhaal helemaal! Vandaar dat ik ook druk op zoek ben naar een oplossing voor mijn balkon-moestuin. Dus ik ben heel blij dat ik jouw blog heb gevonden. Voor mij klinkt de oplossing met de waterton en het Gardena-systeem ideaal. Kan jij me laten weten hoe dat werkt, zodat ik weet wat ik hiervoor moet aanschaffen?
Alvast bedankt,
Simone
gretha
Ik heb het systeem al een paar jaar en verwerk het in bakken met garaniums op mijn erker dak. Het werkt prima je moet alleen even kijken of de water druk aan het einde van de zwarte slang nog voldoende is. Als je de slang te lang maakt is de druk aan het einde een stuk minder. Verder een ideale oplossing om het water op een goede manier tussen de plantjes te krijgen.
Succes
Jeroen
Als het water een paar meter omhoog moet worden gepompt kan dat zeker een probleem zijn. Maar om een paar planten water te geven heb je niet zoveel druk nodig.
truus
ik heb geen buitenkraan en een 10 liter regenton is ook geen optie heb je een beter plan voor een 4 m2 tuin ?
ESther
En wat zijn de bevindingen uiteindelijk?
Jurgen
Ik heb een vraag . Ik heb een plantenbak van 15 meter en 50 cm . Met planten die erg veel water nodig hebben. Echter als ik op vakantie ben wil ik het volledig automatisch laten beregenen. Wat zijn ong de kosten. Stuur mijn een prijs opgave
Coby Ruseler
Ik heb geranium baskets en bloembakken aan het huis hangen. Baskets aan dakgoot. Hoe kan ik een watersysteem aanleggen zonder dat mijn ramen nat worden of dat er slangen voor mijn ramen langs lopen??
Franca
Super mooi systeem, maar als alles kan wordt het weer ingewikkeld. Ik wil niet de kraan open hebben staan tijdens afwezigheid en heb voor de bewatering een regenvat aangeschaft. Kan ik het systeem hierop aansluiten of is er dan te weinig druk ?
Edward
Hoe doe je dat als de ene plant meer water nodig heeft dan de andere plant.
Olaf
Hoi Edward, je kunt bij het systeem van Gardena kiezen voor verschillende druppelaars met weinig of veel water per minuut. ook kun je eventueel twee druppelaars in een pot plaatsen als een plant heel veel water nodig heeft. Het is dus goed te doen zolang de planten niet te dicht naast elkaar staan of in dezelfde (kleine) pot
Li
Ik heb een paar jaar ervaring met het Gardena systeem voor in de tuin, en ik vind het een slecht uitgevoerd systeem.
En wel hierom: de koppelstukjes breken om de haverklap af, en de dunne sproeibuisjes schieten voortdurend van de koppelstukjes af.
Even ter verduidelijking: je hebt in dit Gardena systeem dikke zwarte plastic buis die het water door de tuin leidt, en dunne zwarte plastic buisjes die het water naar individuele planten kan leiden. Die dunne buisjes moet je een doseerventiel opzetten. Door middel van grijze plastic koppelstukjes worden de bunne buisjes aan de dikke gekoppeld, waarbij de plastic buis over zo’n grijs koppelstuk geschoven moet worden.
In theorie een leuk systeem, maar het werkt slect. Er zij drie problemen:
(1) de plastic koppelstukjes zijn ronduit duur en breken bij mij bovendien om de haverklap af.
(2) de waterdruk duwt vaak de dunne buisjes van de verlopstukjes af waardoor je plaatselijk een plas water krijgt en op andere plaatsen niets
(3) de sproeiventielen worden regelmatig van de buisjes afgedrukt
Het had goed kunnen werken als ze die koppelstukjes b.v. in messing hadden uitgevoerd, en slangenklemmen hadden geleverd om de dunne buisjes vast te zetten aan de koppelstukken. Dat plastic spul is gewoon te slap.
Zoals het nu is kan ik het Gardena systeem alleen maar afraden. Mij bezorgt het veel ergernis en voortdurende reparaties. Zodra ik tijd heb doe ik dat spul eruit.
Gert
wat li verteld klopt inderdaag
de 13 mm slangen schieten regelmatig van de koppelingen af
ik heb er nu al 6 met een metalen slangeklem(x2) vast gezet nu nog de volgende
6.ik hoop niet dat de druk nu te groot word voor de dunner slangen 4.6 mm en dat die los schieten. hier had ik tot nu toe geen last van
er zijn denk ik ook geen slangeklemen te koop voor 4.6 mm
al met een al een duur systeem. we wachten af wat er gebeurd als ik met de slangeklemm klaar ben
wordtr vervolgt
gert
Mathieu
Beste Li en Gert, bedankt voor jullie waardevolle opmerkingen als ervaren gebruikers! Hebben jullie inmiddels iets gevonden wat beter werkt voor automatische bewatering in jullie tuinen? Dan zouden we graag horen wat dat is en dan kunnen we het eventueel ook een keer testen. Bedankt!
jos van cuyk
waar ik naar op zoek ben is eigenlijk wat is de bewateringsfrequentie voor kleine groente tuinen. Ik heb 2 bewaterings computers aangeschaft. een voor de voortuin en de zijkant en een voor achter. Het systeem werkt oke. Nu ben ik de gehele maand juli weg. Is het beter om elke avond een half uur of een uur te geven of om de twee dagen oid.
Wie heeft hier ervaring mee??
Floralia
Heb al jaren een druppelsysteem (gardena) met tijdklok op zonnecellen voor mijn bloembakken op het terras (ZZW). Aangesloten op buitenkraan. Elke dag 10 minuten water voldoet bij mij het beste. En is het erg warm dan kan ik handmatig nog een keer water geven voor 10 minuten, maar dat gebeurt zelden. Nog nooit zulke mooie bloembakken gehad. Grote (bloem)bakken krijgen 2 druppelaars. Ook tomaten en zaaigoed doen het goed. Zaaigoed krijgt water op een grote lage schotel met allerlei zaaibakjes en potjes. Het teveel loopt er vanzelf uit.
Bij de eerste nachtvorst koppel ik alles af. Na de laatste nachtvorst zet ik de verdeelkraan en de tijdklok er weer op. Een enkel keertje een druppelaar vervangen (droogt uit door zon) maar dat zijn de kosten niet. Verder geen omkijken naar.
Wil voor mijn zoon op 10 hoog (Zuidwest) ook iets organiseren op zijn balkon zonder buitenkraan. Iemand een idee? Het liefst doe het zelf of goedkoop.
Camiel
Met behulp van Tropf Blumats-pullen en een zelfgemaakt waterreservoir heb ik op onze Franse balkons een druppelirrigatiesysteem opgezet voor 20 potten van zo’n 30 cm doorsnee. Daarmee hoop ik mezelf en tijdens vakanties mijn buurvrouw een beetje te ontlasten :).
Ik heb voor Blumat gekozen omdat dit systeem de pot automatisch de pot op de vooraf ingestelde vochtigheid houdt, zonder elektronica. Verder is het aansluitmateriaal van Blumat is erg degelijk en prettig om mee te werken. Op hun website staat voldoende informatie om te bepalen wat je nodig hebt en bij levering krijg je nog een duidelijke instructie voor een optimale werking van de sensors.
Het reservoir heb ik gemaakt van twee regenpijpen van 8cm diameter en 1m50 lengte van bruin PVC. Ze zijn rechtop opgehangen met het laagste punt zo’n 85 cm boven de balkonvloer. De regenpijpen zijn afgesloten met speciedeksels, deze vind ik mooier (minder opvallend omdat ze in de pijp zitten) dan de PVC eindstukken. De speciedeksels van PE zijn verlijmd met de PVC regenpijp buis met Pattex Secondenlijm voor plastic, nadat de oppervlakken voorbehandeld waren met de bij de lijm meegeleverde Activator. De deksels bovenop zijn geperforeerd om insecten en nesteldriftige vogeltjes tegen te houden. De deksels aan de onderkant zijn voorzien van een Blumat 8mm vatdoorvoer.
Een van deze onderkanten heeft een ook nog Gardena Snelkoppeling met waterstop, waarbij het slangdeel aan de binnenkant van de regenpijp zit. Met deze snelkoppeling kan ik met behulp van een waterslang (voorzien is van een snelkoppeling met daarop een koppeling om beide snelkoppelingen met elkaar te kunnen verbinden) kan ik zonder knoeien vanuit de keuken eenvoudig het reservoir vullen.
De regenpijpen zijn via de 8mm aanvoerslang van Blumat aan elkaar gekoppeld, zodat ik met een vulpunt beide buizen kan vullen. De pijpen zijn met grote rubber ringen aan de muur gehangen. Op deze manier hangen ze zo dicht mogelijk tegen de muur en daarmee zo min mogelijk in het zicht. Inmiddels heeft een passiebloem een van de buizen al ontdekt.
Goedkoop is het niet, het kostte me zo’n 180 euro aan Blumat-onderdelen en zo’n 50 euro aan materiaal voor de waterreservoirs. Maar ik gok dat ik dat met een Gardena systeem (als ik een stroomaansluiting had op mn balkon) niet goedkoper uit zou zijn geweest.
Met deze twee regenpijpen heb ik nu een reservoir van 13 liter. Dit kan ik eventueel uitbreiden met nog twee sets buizen. Maar ik ga eerst eens kijken hoe lang de planten met 13 liter uit de voeten kunnen. Eind juni zal ik jullie vertellen hoe het er dan voor staat.
Johan van Leeuwen
Ik heb je verhaal over het Blumat systeem gelezen en wil eigenlijk alle planten rondom een waterton zetten. de slangen erin en klaar want de klepjes van het Blumat gaan open door de onderdruk bij de plantenwortels. Op zich een prima systeem. Heeft iemand ervaring hiermee want ik wil graag weten of het hoogteverschil van de slangen t.o.v. het vat en de plant (ca.120 cm) een probleem vormt of gaat vormen.Niemand kan mij vertellen wat het max.hoogteverschil mag zijn. Daarnaast wil ik graag weten hoelang je met een ton van 200 ltr water kunt doen als er 30 kamerplanten aan hangen.Graag reacties want de fabrikant en de importeur geven beide niet thuis. (service om de hoek dus)
Willy
Hallo de blumat werkt perfect alleen in het beging afstellen
Ik werk er zelf al jaren mee bij mij de hoogte van een vat is +-
1 meter geen probleem er hangen 48 planten aan
Succes
Camiel
Ik had jullie beloofd te vertellen hoe het mij vergaan is met mijn Blumat systeem (post van mei 2016). Een jaar later: M’n planten zijn erg gelukkig, uitbundige bloei, en goede groei van nieuw blad. In de winter heb ik de kegels in de potten laten zitten, en in het voorjaar heb ik ze omgespoeld en opnieuw vol water gezet.
Met mijn systeem van regenpijpen heb je natuurlijk geen constante waterdruk, daarmee is de druppelsnelheid ook niet constant. Het is dus een beetje zoeken wat de juiste afstelling is van elke druppelaar, maar na een paar verschillende weersituaties is dat wel gelukt en hoef je er de rest van het seizoen niet meer aan te komen. Inmiddels heb ik vijf regenpijpen hangen, nu kan ik met 30 liter water zo’n dag of drie (bij erg warm weer) tot een week (bij koud weer en vroeg voorjaar/late herfst) zo’n 16 potten vochtig houden.
Succes!
Camiel
Johan, Het is me niet helemaal duidelijk wat je bedoelt. Moeten de slangen eerst nog 1m20 omhoog (tonrand?). Zolang er sprake is van een een volle slang en tenminste een hoogteverschil tussen bodem ton en potrand van een cm of 50 moet het kunnen werken. Een maximumdruk is lastiger vast te stellen. Blumat verkoopt zelf vaten tot 750l. Houd er rekening mee dat er een behoorlijk verschil in waterdruk is tussen een volle en een halflege ton.
Ingenieur Automatisering
Binnenkort komt een mooie oplossing voor jullie planten. Deze Smart systeem biedt een oplossing voor allerlei soorten planten, van cactus tot gewone planten. De vochtregeling van aarde kun je op verschillende waardes in stellen, van 0% tot 100%. Het systeem geeft automatisch water op basis van de gemeten vochtigheid van de aarde. De vol-geautomatiseerde systeem kost bijna niks, een paar tientjes en je planten krijgen de juiste hoeveelheid water. Je kan dus met een gerust hart op vakantie gaan.
AquaMose
AquaMose slim bewateringssysteem zou dit probleem kunnen oppakken! kijk op de kickstarter en support het project
G. Niestadt
Al jaren werk ik met het Blumat systeem, de 50 potten die ik heb krijgen voldoende water, ook bij heel warm weer.
Het systeem is vast aangesloten op de kraan en het mooie is dat de planten nooit teveel water krijgen.
Echt een aanrader.
Tim Ruyters
een waterton werkt niet met elektronische kranen deze trekken een pinnetje terug maar er is min 1 bar waterdruk nodig om de klep terug te duwen. reeds getest met 4 merken.