Je Blauwe regen bloeit niet, hoe kan dat? Tuinman Matthias weet raad en hij geeft tips om je Blauwe regen wél goed te laten bloeien.
Ik heb sinds 4 jaar een blauweregen, maar ik heb helaas nog steeds geen bloemen of bloei gezien. Wat denk je? zal er nog wat aan komen, of zal ik hem eruit gooien wat ik weer jammer vind want dan is het weer een kale muur. Ik hoop dat je mij kunt helpen! groetjes, Marij
Dit is een vraag en frustratie die ik heel vaak hoor. Waarom bloeit mijn Blauwe regen nou niet!? Ik zou de Blauwe regen er niet uithalen. Zeker niet na pas 4 jaar, want met deze plant is geduld belangrijk. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de Blauwe regen nog niet bloeit. Ik ga de mogelijke oorzaken 1-voor-1 met je af.
Heel veel zon
Allereerst houdt de Blauwe regen van een enorm zonnige plek. Denk aan minimaal 6 uur per dag direct zonlicht. Van nature komt de Blauwe regen zoals veel klimplanten voor in bossen of aan bosranden. In zijn natuurlijke omgeving groeit een Blauwe regen omhoog in bomen. Het duurt in zijn natuurlijke omgeving een aantal jaren voordat hij de boomkruin bereikt en direct zonlicht ontvangt, en dan gaat de plant pas bloeien. Het is dus normaal dat de Blauwe regen de eerste paar jaar niet bloeit maar eerst vooral groeit.
Vochtige en hummusrijke grond
De blauwe regen houd van een hele rijke, hummusrijke grond. Hij houd ook van een vochtige grond. Staat jouw plant wel goed in de zon, en is er toch geen goede groei en bloei, dan is dit stap 2 om te onderzoeken. Als de grond te arm (zandgrond) is kun je dit aanpakken met het mixen met gewone potgrond, of zoiets als balkonplanten potgrond. Dit houdt meestal goed het water vast.
De grond mag geen kalk bevatten want daardoor ontstaan er gele verkleuringen in het blad. Als je besluit om nog extra mest te geven, gebruik dan een meststof met een hoog fosforgehalte zoals beendermeel om zo de bloei te bevorderen.
Vaker en beter snoeien
Je kunt groei van bloemen stimuleren door de plant steeds heel goed te snoeien. Als je wilt dat de blauwe regen uitbundig bloeit, dan moet je de klimplant twee keer per jaar snoeien. Doe je dit niet, dan wordt je plant een rotzooitje met veel dunne takken zonder bloemen.
Je snoeit je Blauwe regen dus 2 keer per jaar: in de winter en in de zomer. In januari of februari is de plant nog kaal en kun je goed zien waar je moet knippen. Snoei alle zijtakken weg tot op 2 of 3 knopjes. Laat de hoofdtakken met rust, tenzij de blauweregen echt te groot wordt en je hem kleiner wilt hebben. Gebruik zoals altijd een scherpe en schone snoeischaar om infecties te voorkomen.
Na de hoofdbloei, In juli of augustus snoei je de Wisteria nog een 2e keer. Knip deze keer alle zijtakken weg tot op ongeveer vijftien centimeter van de hoofdtak.
Haal je Blauweregen dus niet weg. Zoals met veel zaken in de tuin is geduld een schone zaak.
Op zoek naar een blauwe regen?
Er zijn twee hoofdsoorten van de Blauweregen. De blauweregens groeien spiraalsgewijs rond bomen, pergolas of andere steunpunten. De Wisteria Floribunda komt uit Japan en groeit met de klok mee, en de Wisteria Sinensis komt uit China en groeit tegen de klok in.
De Wisteria Sinensis (hier online te koop) kent in de zomer een nabloei die minder uitbundig is dan de hoofdbloei in het voorjaar. Schroom niet om ook deze soort in de zomer goed te snoeien. De laatste jaren wordt de Wisteria steeds vaker geënt. Hierbij wordt een deel van een al bloeiende Blauweregen geënt op een onderstam waardoor er een grotere kans is op een Blauweregen die snel bloeit.
Bij de Wisteria Floribunda (hier online te koop) variëteiten komt de bloei doorgaans later dan bij de sinensis variëteiten. Dit kan 10 tot wel 15 jaar duren. Een bijzondere variëteit is de Wisteria floribunda ‘Macrobotrys’ die bloemen kan krijgen tot wel 150 cm lang.
Zorg voor een goede pergola
Blauwe regen heeft een enorme groeikracht, en kan heel groot en zwaar worden. Na verloop van jaren worden de takken armdik en dus ook heel zwaar. Bedenk dus vooraf dat de plant steeds meer ruimte nodig heeft en dat de klimhulp stevig genoeg om het gewicht te dragen. Zorg voor een goede ondersteuning met een pergola.
Let wel op met huisdieren en kleine kinderen. De blauweregen is een giftige en irriterende plant. De peulen en erwtjes zijn meestal de oorzaak van onbedoelde vergiftigingen bij kinderen. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Joop Steenbakkers
Bij mij bloeit de blauwe regen ook nooit, ondanks dat deze er al vele jaren staat. Nu heb ik hem het vorige jaar verplant en hangt deze wel met een aantal trossen in spee, DOCH deze vallen nu allemaal af, zonder ook maar in bloei te hebben gestaan. Wat kan ik daaraan doen.
Mathieu
Beste Joop, dat hij nog niet bloeit is niet per se een slecht teken. Het kan soms wel 10 jaar duren voor de Wisteria of blauwe regen tot de eerste bloei komt. Dat gebeurt vaak op het moment dat de plant niet veel verder meer kan klimmen of, gek genoeg, is uitgegroeid. Dan pas gaat de plant zich richten op voortplanting en dus het creëren van bloemen. Geduld dus vooral en volg onze snoeitips ik bovenstaand artikel.
Piet van der Toorn
De blauwe regen in onze tuin doet nog niets (het is vandaag 09-05-16). Andere jaren bloeit hij eerst volop. Daarna volgende de bladeren en nog een tweede of derde bloei. Op dit moment nog helemaal niets. Wat kan ik doen? Ik het nog niet gesnoeid na de winter. Ik wacht liever eerst even de knoppen af, maar die komen niet. Kan het zijn dat hij een jaar overslaat of moet ik ervan uitgaan, dat hij dood is. Maar dat is wel in een keer. Vorige jaar was er nog geen vuiltje aan de lucht.
Vr. groet
Piet
Josianne saelens
Ik heb hetzelfde probleem met mijn blauwe regen als Piet van der Toorn, ik heb altijd mooie en veelvuldige bloemen gehad , de knoppen waren er wel en ook de bloemetjes , maar ze gaan niet open . Help !!!! Hij is 14 jaar oud en altijd uitbundig gebloeid ????
Mathieu
Josianne en Piet, in dit geval vraag je vooral af wat er mogelijk veranderd is in de omstandigheden voor de Blauweregen. Is de bodemkwaliteit verslechterd of juist verbeterd? Heb je het snoeibeleid veranderd? Heeft de Blauweregen het afgelopen jaar of jaren minder zon gekregen door bijvoorbeeld een opbouw van de buren of een boom die wat hoog is geworden? Moeilijk te zeggen zo wat het euvel precies is, maar ik zou zeker de Blauweregen niet meteen opgeven!
Eggerdien
Beste mensen, ook mijn blauwe regen heeft maar 1 bloem gegeven dit jaar,maar toen zat hij vol met bladeren dus niet te zien.er is niets veranderd aan de situatie ,misschien in het najaar te drastisch gesnoeid,graag snoei advies,dank alvast
C.H.Heespelink
Mijn blauwe regen wilde al jaren niet bloeien, Nu geef ik hem elk voorjaar een emmer met groene zeep erin. Nu al jaren een prachtige bloei.
Mathieu
wow bijzondere tip, die kenden we nog niet! Wat is de rationale hierachter, bepaalde enzymen?
Erna de Jong
Ik heb nu bijna 10 jaar een witte regen , volgens het kaartje 10 jaar geleden kwamen er witte regen bloemen aan
ieder jaar moet ik bossen snoeien groeit soms per dag 20cm staat in de volle zon krijgt genoeg water. Is er nog hoop ik heb nog nooit een bloemetje gezien? Erna de Jong
Teunis
Hallo,
We hadden 4 jaar een blauwe regen, geen bloei. Kreeg van een hovenier het volgende advies:
Je kunt het beste de blauwe regen rondsteken, dat houdt in dat je rondom de stam de grond op ca 20 cm afstand van de stam alle wortels doorsteekt. Dit doe je als het blad eraf is, heb het zelf pas begin febtuarie gedaan. Je maakt dan eigenlijk een kluit van ca 40 cm die gewoon in de grond blijft staan. De plant schrikt hiervan en gaat in de overlevingsstand en gaat bloeien. Niet bemesten, wel water geven komend voorjaar.
Het resultaat mag er zijn: volop bloemtrossen en de eerste bloeien al.
Mathieu
klinkt interessant! Wel benieuwd naar het langjarige effect hiervan, maar ik neem aan dat de hovenier ook goede ervaringen mee had zelf?
A. de Bode
Na twintig jaar, enkele schijnbewegingen en enorm snoeien, is de wisteria dit jaar echt gaan bloeien. Maar nu hangen er opeens een soort grote peulen aan. Weghalen of juist laten hangen?
Mathieu
Geweldig! De peulen bevatten de zaden voor nieuwe planten, zijn overigens ook zeer giftig dus pas op dat kleine kinderen en dieren er niet van eten. Ik haal ze er altijd af bij de snoei.
Hermien Veldhuizen
Wij hebben een blauwe regen in pot welke niet meer bloeide. Nu zei een tuinman tegen mij dat ik heb terug moest snoeien en dat heb ik gedaan maar iets te rigoureus ben ik bang. Ik heb namelijk al het blad eraf gesnoeid en heb dus alleen nog de verhoutte takken over. Komt dat nog goed? Volgens de tuinman wel maar vind het toch wel eng.
Bieke
Help! M’n man heeft de blauwe regen gesnoeid…..er blijft enkel nog maar een stukje van de hoofdstam over…..komt dit nog goed? Hij is inmiddels 3 jaar..Moet ik herstelpasta op het uiteinde smeren? Kan ik iets doen met de lange mooie tak die er af is? In een grote pot of zo?
Mathieu
Beste Bieke, ik ben bang dat er nu even niets anders opzit dan afwachten tot het voorjaar. Gelukkig is de blauweregen een ijzersterke plant, dus ik denk dat het goed komt!
Alice
Goedendag,
Wij hebben een 25 jaar oude witte regen die ieder jaar volop prachtig bloeide .
Nu is deze 2 jaar terug drastisch gesnoeid omdat de pergola waarop deze lag vervangen oud was en moest worden.
Nu 2 jaar later bloeit de plant weer maar geeft deze plotseling blauwe trossen bloemen, ook de stek die elders staat bloeit blauw. Hoe is dit mogelijk? We willen graag de witte kleur weer terug.
M.v,g
Mathieu
Ha Alice, dat is een interessante casus. Ik heb het zelf niet meegemaakt met mijn Wisteria (die inderdaad in blauw, wit of geel kan komen), maar het zou te maken kunne hebben met 2 dingen: 1. bodem, 2. zonlicht. Ik weet niet of je in de bodem iets hebt aangepast, maar bijvoorbeeld extra bijmesten kan to zuurdere grond leiden de kleur kan beïnvloeden. Is dat niet het geval: dan zou het kunnen dat de plant door verwijderen van de pergola en flinke snoei flink veel meer zonlicht krijgt? Ik heb weleens gelezen dat dit ook de kleur wat kan beïnvloeden, maar helemaal zeker weten doe ik het niet… Wellicht is er een tuinman of -vrouw die hier nog meer licht op kan laten schijnen in de reacties?
michiel
hoi mathieu,
thanks voor alle info die er op jouw site te vinden is. Ik heb toch nog een vraag.
Ik wil graag een blauwe regen van de buren gebruiken om te stekken. Ik vind op internet helaas beperkte info hierover.
Ik wil graag weten wat ik precies kan gebruiken voor de stek? Er is bijvoorbeeld 1 dunne stengel die nu ook bloemen draagt, de rest niet namelijk. Is dat een goeie om te gebruiken?
Hoe lang moet de stek zijn en wat doe ik met de onderzijde? insnijden met een scherp mes heb ik begrepen, graag nog wat extra info hierover.
Waar moet ik hem neerzetten? kan dat meteen buiten of moet hij eerst binnen en beschermt staan?
Kalkarme en fosfor rijke grond heb ik begrepen?
Kunnen er andere planten bijgezet worden of moet ik eerst de blauwe regen laten groeien en zo ja hoe lang.
Dit was het voor nu wel even. Heel benieuwd wat jij hierover te zeggen hebt.
Groeten michiel
Mathieu
Ha Michiel, met het stekken van een blauwe regen heb ik zelf helaas geen ervaring. Maar probeer inderdaad gewoon eens een jonge scheut te pakken (hoeft geen bloemen te dragen) en zet die na insnijden in een pot met grond die je licht vochtig houdt. Belangrijk vooral is dat de grond inderdaad geen kalk bevat ivm verkleuring. Fosfor kan helpen met bloei, maar is nog niet per se van belang in de beginfase. Een blauwe regen kun je ook ‘afleggen’, dan buig je een jonge tak naar beneden en graaf je die wat in. Die gaat vanzelf wortel schieten en er groeit een nieuwe plant uit! Zaden kopen en planten kan uiteraard ook. Voor je echter een bloeiende blauwe regen hebt ben je wel weer een paar jaar verder, dus heb geduld :-)
Tot slot kun je een blauwe regen ook enten, lees hier hoe dat precies werkt. Benieuwd naar je resultaat, laat het ons vooral horen. Veel succes!
koen verbeke
Onze blauwe regen is van 1969..toen we ons huis kochten zes jaar geleden bloeide hij als een waterval van blauwe bloemen, nu is het al twee jaar op rij dat er bijna geen bloemen aan komen. De kant dicht tegen het huis bloeit en de takken weg van het huis zijn de bloemaren precies verdroogt, er staan amper bloemen aan. Wat kan de oorzaak zijn?