Voor iedereen met een dakterras of de wens voor een dakterras is de bevloering het belangrijkste onderdeel.
Er zijn veel opties: een hout vloer, kunststof, of toch stenen of rubber tegels? Het is lastig te beslissen wat handig is.
Om je te helpen zetten we tips en mogelijkheden op een rij voor aanleg en onderhoud van de beste, en meest gebruikte vloeren voor dakterrassen.
Leg iets op je bitumen dakbedekking
Als je wel een daktoegang hebt maar verder (nog) geen kant-en-klaar terras dan kun je uiteraard je stoeltjes, tafel en barbecue uitstallen op de bestaande dakbedekking. Maar zwarte bitumen of kiezelstenen zijn niet de beste ondergrond voor een dakterras en niet geschikt en gemaakt om lekker een buitenruimte van te maken.
Voor zeer incidenteel gebruik is het te doen, maar als je serieus van een dakterras wilt genieten is het beter voor je dak en jezelf om wat tijd en geld te investeren in een echte goede dakterrasvloer.
Houten terrastegels leveren gemak
Losse houten terrastegels zijn een snelle en simpele manier om zelf een vloer aan te leggen op elk plat dak. Houten tegels zijn licht van gewicht en leveren een leuke uitstraling.
Zorg als eerste voor een goede bescherming van je platte dak door de terrastegels te leggen op rubberen tegeldragers. Op deze manier beschadig je je dakbedekking niet, hou je goede afwatering en kun je ook nog wat spelen met de hoogte van de tegels als je dak een beetje afloopt en je je terras toch perse waterpas wilt hebben.
Drie tips om te helpen bij de aanleg van dakterras met houten tegels:
- Houten vlondertegels (zoals deze op Bol.com) zijn te krijgen in meerdere maten, bij de meeste bouwmarkten of online is er een groot assortiment te vinden. Op een kleine oppervlakte kun je het beste uit de voeten met de kleinste tegels.
- Je kunt de tegels los leggen, maar op een helling of meer gladde ondergrond kun je ze ook vastschroeven op een houten vlonderdeel of balk voor meer stevigheid
- Leg de tegels om-en-om, zodat van de latjes een leuk patroon ontstaat.
Houten terrasdelen ….of is kunststof toch beter?
De zon kan ongenadig zijn voor houten terrasdelen, en na een flink aantal jaar zul je zien dat er planken kromtrekken, scheuren en langzaam maar zeker minder mooi worden. Afhankelijk van de duurzaamheidsklasse van het hout kan dat al binnen 5 jaar het geval zijn.
Een (nieuwe) luxe uitstraling van je terras behaal je met duurzame houten terrasdelen of met kunststof WPC planken of WPC terrastegels. Een terras brengt veel extra gewicht mee voor je dak en als je niet zeker bent moet je altijd een expert inschakelen om te berekenen of je dak het gewicht aankan.
De aanleg is vrij simpel: op een dakterras schroef je de lange houten terrasdelen vast op dwarsbalken die je legt en die weer steunen op (stoep)tegels. Soms liggen die direct op het dak maar beter is het om ze op rubber blokjes te leggen. Deze klus vereist ook je je de ondergrond goed recht maakt, zelfs als de echte ondergrond niet recht is, wat op de meeste daken het geval is vanwege het afschot.
Kunststof vlonderplanken zoals deze op Bol.com lijken kwa vorm erg op hout, maar hebben het grote voordeel dat ze veel lichter zijn, en dat je ze vastzet met clips inplaats van veel schroeven. Ook verkleurt WPC op een hele andere manier dan hout. Dat wordt meestal binnen een jaar zilvergrijs terwijl kunststof beter zijn originele kleur behoud. Kwestie van smaak dus.
Heb je geen ervaring dan raad ik je aan om als je toch bij de bouwmarkt bent even goed de opties naast elkaar te bekijken voordat je kiest.
Stenen of rubberen tegels, minder onderhoud maar mogelijk extra gewicht
Ook op een dak kun je een terras aanleggen met ‘echte’ tegels. Stenen tegels gaan veel langer mee dan hout en eenmaal aangelegd heb je er geen omkijken anders dan het schoonhouden van de tegels. Het is wederom van groot belang dat je weet hoeveel gewicht je dak kan dragen. Voor normale huizen waar niet al bij de bouw rekening is gehouden met het gewicht van tegels moet je dat goed uitzoeken. Stoeptegels zijn sowieso te zwaar voor de meeste daken.
Er zijn gelukkig ook speciale lichte stenen dakterrastegels verkrijgbaar die door het gebruikte materiaal en de geringe dikte veel lichter zijn dan normale betontegels. Soms zijn dat rubberen daktegels zoals in de speeltuin, maar die zien er tegenwoordig ook erg mooi uit en de kosten vallen mee.
Om een idee te krijgen van wat er te koop is en de kosten: hier vind je rubberen terrastegel op Bol.com om het eens uit te proberen (ca. 24 kilo voor 1 m2)
Ga je voor stenen tegen, let dan op. Die leg je altijd op een speciale ondergrond van kleine, rubber blokjes of “vlonderpads” (hier online te koop) of soms hebben tegels zelf een eigen systeem per model zodat je ze mooi strak kunt leggen het regenwater nog steeds goed kan weglopen.
Plastic vlondertegels?
Smaken verschillen, dus je moet ervan houden, maar het is simpel, licht en heel flexibel. Deze plastic terrastegels van 30×30 cm klik je aan elkaar. De prijs is ook vriendelijk.
Zet de puntjes op de i
Een mooie zithoek, leuke plantjes, een moestuintje, of zelfs een kleine kas zijn de ultieme droom voor mij op mijn dakterras. Leg je net een nieuwe vloer dan kan de soort hout van je meubels grote invloed hebben op het totaalplaatjes als je bijvoorbeeld steigerhout gebruikt, dus plaats eerst de vloer en kies dan pas je plantenbakken en meubilair als je die optie hebt.
Voor plantenbakken geldt overigens dat je die meteen kan laten maken met hetzelfde hout als je dakterrasvloer, vooral als een een kant van je terras wil verfraaien met een lange plantenbak met gras of bamboe erin, in plaats van een lelijk (maar noodzakelijk) hekje. Zo creëer je een uniform uiterlijk. De binnenkant van de bakken dien je nog wel met plastic of een soort van binnenpotten geschikt te maken voor aarde
En tenslotte is het erg handig om een stopcontact te hebben op je dakterras. Het aanleggen van stroom is een klus die je best zelf kunt doen als je een beetje handig bent. Meer lees je daarover in onze handige gids “zelf elektra aanleggen“.
Veelgestelde vragen:
Wat zijn de voor- en nadelen van houten versus kunststof terrasvloeren?
Houten vloeren bieden een natuurlijke, warme uitstraling maar kunnen na verloop van tijd onder invloed van het weer kromtrekken of verkleuren. Periodiek onderhoud, zoals schuren en oliën, is noodzakelijk om ze mooi te houden. Kunststof vloeren (bijvoorbeeld WPC, Wood Plastic Composite) zijn onderhoudsarm, duurzaam, en behouden hun kleur beter dan hout. Ze kunnen echter minder natuurlijk aanvoelen en de initiële kosten kunnen hoger zijn. De keuze tussen hout en kunststof hangt af van persoonlijke voorkeur, budget, en hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud.
Hoe belangrijk is de ondergrond voor de installatie van een nieuwe dakterrasvloer?
De ondergrond speelt een cruciale rol in de levensduur en stabiliteit van je dakterrasvloer. Een ongelijke of slecht voorbereide ondergrond kan leiden tot waterophoping, verzakkingen, en schade aan zowel de vloer als de dakbedekking. Het is belangrijk om een vlakke, stabiele ondergrond te creëren die zorgt voor goede afwatering. Bij twijfel is het aan te raden een professional te raadplegen om de dakconstructie te beoordelen op geschiktheid en draagkracht.
Kun je stenen of tegels gebruiken op een dakterras en waar moet je dan op letten?
Stenen of tegels zijn een duurzame en onderhoudsarme optie voor een dakterras, maar het gewicht kan een beperkende factor zijn. Voordat je voor deze optie kiest, is het essentieel om te controleren of je dakconstructie het extra gewicht kan dragen. Lichtgewicht tegels of speciaal ontworpen rubberen tegels kunnen een alternatief bieden dat minder belastend is voor je dak. Daarnaast is het belangrijk te zorgen voor voldoende drainage om waterophoping en mogelijke schade te voorkomen.
plat dak vervangen
bedankt!
Femke
Wij hebben momenteel hele mooie rubberen tegels liggen van http://www.wbproducts.nl we zijn er echt super tevreden mee en je kan ze in veel kleuren krijgen!
M. Goossens
Waar kan ik van die rubber blokjes(waar je t in je artikel hierboven hebt) kopen die je onder de stenen tegels legt op t balkon ter bescherming van de vloer eronder en om t regenwater makkelijker af te voeren ?
rene
heb je in geval van rubbertegels ook voetjes onder de tegels nodig (als er al wel afwatering sleuven in de tegels zitten