We kregen een vraag van Rianne over gras aanleggen op een balkon. Kan dat, en zo ja, hoe dan?
“Is het een goed idee om op een balkon een grasmat aan te leggen?
Momenteel is het balkon niet strak geëgaliseerd en blijven er na een regenbui plasjes water achter.
Ik dacht dat het wellicht een goed idee was om dit water ter beschikking te stellen aan dorstige grassprietjes, en dat de natuur het zo voor me oplost. Het idee ontstond om mij de kosten van een grondige egalisatie-actie te besparen.”
Gras op je balkon dus. Een mooi idee waar ik zelf ook al een paar keer over heb gedacht, dus dat was het uitzoeken waard
Normaal gras is te zwaar voor een balkon
Gras heeft een aantal voordelen. Het voelt lekker zacht aan je voeten en ziet er beter uit dan kaal beton. Net als andere groene daken vangt het water op en zorgt gras voor een beter klimaat in de stad.
Maar het heeft een aantal praktische kanten die het niet geschikt maken voor op een balkon. Gras heeft een grondlaag nodig van ca. 15 centimeter. Dat is nodig zodat de wortels voldoende water vasthouden en kunnen groeien. Vijftien centimeter lijkt wellicht weinig, maar het gewicht van dat pakket is voor simpele daken en balkons al snel teveel. Helemaal als er ook nog gewoon op wordt geleefd. Reken op 225 kilo voor alleen het (natte) grasdak.
Afwatering van je balkon en grasmat
Het grootste probleem van echt gras is de afwatering. Zoals je schrijft blijven er plassen staan momenteel op je balkon. Voor een goed groendak is een goede afwatering cruciaal. Het probleem is dat er snel teveel water op je dak/grasmat staat en dat het water niet wegkan waardoor alles te zwaar wordt.
De oplossing voor het oog: kunstgras
Wij raden je aan om eens te kijken naar kunstgras. Het is niet meer dat kunstgras van vroeger wat meer leek op een groen kleed. Er is goed kunstgras te krijgen wat je amper van echt kunt onderscheiden. Wil je eens zien hoe het staat met het hedendaagse kunstgras voor op je balkon check dan hier wat opties voor kunstgras en prijzen.
Het alternatief: een groendak van sedum
Een groendak of sedumdak is een goede manier om te zien hoe dik zo’n laag moet zijn en hoe hij is opgebouwd. Je ziet deze daken je meer en meer ziet op garages, schuurtjes en energiezuinige huizen. Je kunt er alleen niet op lopen, dus misschien dan alleen voor een groter dakterras of deel van je balkon waar je toch niet loopt of zit.
De aanleg van zo’n groendak begint met het plakken of spannen van een waterdicht worsteldoek als onderlaag, ter bescherming van de daklaag of beton. De sedumplantjes zitten vaak in cassettes van 15 cm hoog met hun eigen afwatering en het plantje.
Die cassettes kun je dan je aan elkaar klikken. Voordeel is dat deze sedumplantjes zo goed al geen onderhoud nodig hebben. Dat is bij de meeste grassoorten wel anders.
Hoe lang gaat kunstgras mee op een balkon en wat is het onderhoud ervan?
Kunstgras kan, afhankelijk van de kwaliteit en blootstelling aan elementen zoals zonlicht en voetverkeer, verschillende levensduren hebben. Hoogwaardig kunstgras kan tot 10-15 jaar meegaan. Onderhoud is minimaal maar regelmatig borstelen en het verwijderen van bladeren en ander puin wordt aanbevolen om het fris te houden.
Kan een sedumdak bijdragen aan de biodiversiteit op mijn balkon?
Ja, sedumdaken kunnen een positieve impact hebben op de biodiversiteit, vooral in stedelijke gebieden. Ze trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan, wat bijdraagt aan een gezondere lokale ecologie.
Zijn er voorschriften of beperkingen voor een groendak of kunstgras op balkons in appartementencomplexen?
Dit kan sterk variëren afhankelijk van de locatie en het beleid van de VvE (Vereniging van Eigenaars). Sommige VvE’s kunnen specifieke richtlijnen of beperkingen hebben met betrekking tot wijzigingen aan de buitenkant, inclusief balkons. Het is essentieel dit vooraf uit te zoeken.
Rick
Altijd maar dat “kan niet, kan niet en kan niet” Het KAN WEL! Kijk maar : http://www.grasbalkon.nl/