Het vorige deel, deel 3 van de uitleg over SketchUp eindigde met de presentatie van je ontwerp in scènes of zelfs met een YouTube filmpje van je tuinontwerp.
En paar losse tips blijven over. Die zetten we in dit artikel nog even voor je op een rij want ze zijn te goed gewoon maar te achterwege te laten. En wil je dan nog verder leren, dan heb ik nog een paar goede tips voor boeken over SketchUp.
- Voordat je je ontwerp exporteert naar een 2D plaatje kun je je tekening nog een mooie stijl meegeven. Hiermee wordt je ontwerp wat kunstzinniger en kun je zelfs een handgetekende variant simuleren. Het zit onder menu Venster > Stijlen. Er opent zich nu het Stijlvenster wat je eerder hebt gezien. Selecteer in het dropdownmenu de waarde ‘Schetslijnen’ en klik maar eens op een van de tekeningen eronder om te zien wat het doet met je tekening. De ‘fineliner’ is een van mijn favorieten.
- Je kunt afstanden in je ontwerp aangeven of opmeten met het meetlint. handig om te zien of je nieuwe auto echt wel onder de carport past. Klik op het meetlint in de werkbalk, links naast de emmer verf en selecteer begin en eindpunt om te zien wat de afstand is.
- Oppervlaktes kun je opmeten door het vlak met de selectie tool te selecteren (het pijltje). Wil je meerdere vlakken tegelijk selecteren, druk dan de shift toets in terwijl je meerdere vlakken aanklikt. Klik vervolgens op het vlak met de rechter muistoets en kies ‘objecteigenschappen’. Het venster wat verschijnt vertelt je nu het het oppervlak. Handig voor het bestellen van gras op opmeten van de benodigde oppervlakte voor nieuwe tegels.
Tot slot nog een wat goede raad waarvan ik weet dat je je er niet aan gaat houden: “Hou het simpel”. SketchUp kan enorm veel, maar hierdoor raak je ook snel verzeild in gemierenneuk om het er toch weer net even beter uit te laten zien. Beheers jezelf en denk ik grote lijnen, en laat de details achterwege tenzij het echt nodig is. Moeilijk…., maar probeer het.
Verder lezen en leren over SketchUp
Heb je de smaak te pakken? Dan begint het nu eigenlijk pas. Voor meer achtergronden kan ik je absoluut aanraden om een goed boek te kopen waar je snel de basics van SketchUp in kunt naslaan en handige tips kunt vinden. Een goed Engelstalig boek van landschapsarchitect en SketchUp Guru Daniel Tal is deze: Google SketchUp for site design
Voor een Nederlands boek is “Ontwerp je huis tuin en keuken met SketchUp” een goede, en op Bol.com zijn er nog meer boeken over SketchUp te vinden.
En heb je een gaaf tuinontwerp gemaakt of heb je meer tips die je wilt delen met onze lezers? Deel die dan vooral door een reactie achter te laten met het formulier hieronder! Succes!
Zoek je alsnog een professional die je kan helpen met je tuinontwerp of tuinaanleg? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan via dit formulier.