Een tijd geleden vroeg een collega mij of ik een goeie tip had om pissebedden te bestrijden. Ze vond dat er zo veel in haar tuin zaten. Die tip is er nooit gekomen, hoewel ik wel begrijp dat honderden pissebedden op je eettafel niet fijn is.
Natuurlijk is een tuin niks zonder leven, zowel planten als dieren. Meestal gewenst, soms ongewenst en vaak sta je er niet bij stil dat ze er zijn. Onbekend maakt onbemind, en dat is lang niet altijd terecht. Reden voor mij om zo’n stille kracht in het zonnetje te zetten.
Pissebedden hebben het imago dat ze nogal vies zijn. Ik denk dat hun naam daar niet bij helpt. Ook zijn ze vaak op viezige plekjes te vinden: liefst een beetje vochtig met wat half verteerd blad. Vies zijn ze echter absoluut niet: ze behoren tot de grootste schoonmakers van je tuin! Ze leven van dood blad en houtresten. Daar mee helpen ze de tuinier twee keer: in de eerste plaats helpen ze je van je rommel af en gelijktijdig bemesten ze je planten. Zo bemeste grond heeft ook minder de neiging tot uitdrogen, wat natuurlijk altijd handig is.
Ook vormen pissebedden een substantieel deel van de voedselketen: ze staan op de menu-kaart van veel andere dieren die we graag in de tuin zien, zoals vogels en amfibieën. Door meer pissebedden in je tuin lok je dus meer van deze beestjes naar je tuin. Die zich, als ze er toch zijn, misschien ook wel vergrijpen aan een slak of een kolonie luizen.
Als je er wat beter naar kijkt zijn pissebedden fascinerende dieren. In de eerste plaats omdat het nauwe verwanten zijn van krabben en kreeften. Een paar miljoen jaar heeft deze tak van de familie de afslag richting land genomen, maar desondanks hebben ze nog steeds kieuwen om te ademen. Vandaar ook hun voorkeur voor vochtige plekjes. Er gaan hardnekkige geruchten dat ze zelfs bestand zijn tegen een kernexplosie, maar daar heb ik geen bevestiging van kunnen vinden. En om dáár nou een experimentje aan te wagen, gaat me wat te ver. Meer over verschillende soorten, levenswijze en eigenaardigheden kan je leren in deze aflevering van Het Klokhuis.
Reden genoeg dus om deze kleine helpers te koesteren. Om meer pissebedden in de tuin te krijgen hoef je heel weinig te doen. Zorg voor plekjes waar ze zich kunnen verstoppen, zoals een hoop takken of een stapeltje stenen. Het liefst in de schaduw, zodat het niet te snel uitdroogt. Daarnaast moet je natuurlijk zorgen dat er wat te eten is, dus vooral niet als een idioot je dode blad opruimen. Een composthoop is natuurlijk helemaal de zevende hemel.
Wat te doen als de pissebedden toch met te veel op je tuintafel zitten? Ik zou gewoon een stoffer en blik nemen, en zo een massa-verhuizing richting composthoop organiseren. En vervolgens de tafel in het zonnetje zetten, zodat hij goed droogt. Exit pissenbedden.
Foto: Nicodehaan via flickr.com
Tiena
Ik heb veel potplanten op mijn terras en dus geen tuin met veel dood spul.
Mijn planten zien er niet allemaal even mooi uit en in de potten zitten veel pissebedden. Is het mogelijk dat ze bij gebrek aan dode materialen, de wortels gaan eten?
Olaf Verheij
Beste Tiena,
Eerlijk gezegd weet ik het niet zeker. Ik denk dat pissebedden, zoals zo veel succesvolle beestjes, in tijden van hongersnood niet erg kieskeurig zijn. Wat ook mogelijk is, is dat (een deel van) de wortels van je potplanten dood of stervend is, en dat de pissebedden daar van eten. Potten zijn een vrij kwetsbare omgeving voor planten: het wordt snel te droog, te nat, te koud of te heet in een pot. Lang niet alle planten kunnen daar goed tegen, en sterven (deels) af. Ook planten die je koopt, zijn soms niet zo gezond als je denkt of hoopt. Zelf had ik laatst een paar mooie gerbera’s gekocht die ondergronds als behoorlijk aangetast waren door schimmel. Jammer voor mij, feest voor de pissebedden.
groet,
Olaf