Tuin en Balkon - Tips voor tuinieren in de stad

  • Tuinontwerp
    • 3D ontwerpen met SketchUp
    • Offerte aanvragen
  • Vragen & Advies
  • Shoppen
    • Design
    • Workshops
    • Abonnement op bloemen
  • Moestuin & Recepten
    • Recepten
    • De eetbare tuin
  • Over ons
    • Mathieu & Olaf
    • Adverteren
    • Contact
    • In de pers
    • Nieuwsbrief

Risotto met Borage, dat smaakt!

Mathieu | 5 maart 2017

We schreven al eerder over eetbare bloemen, en ik besloot onlangs me ook maar eens te verdiepen in wat lekkere recepten met bloemen. Sinds kort heb ik een mooie Borage in mijn tuin, ook wel bekend als Bernagie of komkommerkruid, en die leent zich uitstekend voor vele recepten. De bladeren en de bloemen zijn eetbaar en hebben een smaak die wat doet denken aan komkommer. De bloemen hebben ook nog eens een heel mooie felle kleur blauw.

Ik vond het goed passen bij de eenvoudige pompoenrisotto die we thuis vaak maken naar recept van Giorgio Locatelli.

Risotto-met-borage-bernagie-komkommerkruid

Borage-Bernagie-Komkommerkruid-1

Borage-Bernagie-Komkommerkruid-2

 

Tot slot: Borage wordt ook nog eens allerlei geneeskundige werkingen toegeschreven volgens Wikipedia:

Een aftreksel kan enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken. De werking is twijfelachtig. In wijn zouden de bloembladen helpen tegen neerslachtigheid. Reeds bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend.

Bernagie- of Borage-olie bevat een hoog gehalte aan Gamma-linoleenzuur (GLA) evenals zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Als een van de voornaamste natuurlijke bronnen van GLA heeft Borage-olie een grote vlucht genomen in de voedingssupplementen industrie.

Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft eenkomkommerachtige smaak, de naam komkommerkruid heeft ze hieraan te danken. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Ten slotte kunnen de bloemen gebruikt worden om azijn blauw te kleuren. [2]

Update: Er zijn de afgelopen jaren onderzoeken geweest waaruit zou blijken dat Borage gif bevat dat slecht is voor mens en dier (met name de lever). Wij hebben dit niet tot de bodem uitgezocht, maar aan te raden is dus wel het vooral ter decoratie te gebruiken. Zie ook dit bericht.

Recepten borage, eetbare bloemen

Mathieu

Mathieu

Mathieu specialiseerde zich in zijn stadstuin en geveltuin in Utrecht en volgt ontwikkelingen rondom stadslandbouw. Hij kookt graag met zelfgeboerde groenten uit eigen (verticale) tuin en hoopt ooit nog eens de perfecte espresso te maken van koffie uit eigen tuin. Tegenwoordig tuiniert hij met plezier in een wat grotere stadstuin in Stockholm.

Reactie annuleren

nieuwsbrief icoon

MELD JE HIER AAN voor onze gratis nieuwsbrief

Onderwerpen

Balkon Bijen Dakterras De eetbare tuin Geveltuin Guerrilla gardening Kamerplanten Kerst Mobiele tuinen Raamtuin Recepten Snoeien Stadslandbouw Tuin Tuinboeken Tuinontwerp Tuinvraag Verticale tuin Workshops en cursussen
  • Cookies
  • Disclaimer
  • In de Pers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact

Copyright © 2019 · Tuin en Balkon; Alle rechten voorbehouden

Copyright © 2019 · TB Dev - Metro Pro op Genesis Framework · WordPress · Log in

We gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren OK, prima, ik snap het

Noodzakelijk Altijd ingeschakeld