We schreven al eerder over eetbare bloemen, en ik besloot onlangs me ook maar eens te verdiepen in wat lekkere recepten met bloemen. Sinds kort heb ik een mooie Borage in mijn tuin, ook wel bekend als Bernagie of komkommerkruid, en die leent zich uitstekend voor vele recepten. De bladeren en de bloemen zijn eetbaar en hebben een smaak die wat doet denken aan komkommer. De bloemen hebben ook nog eens een heel mooie felle kleur blauw.
Ik vond het goed passen bij de eenvoudige pompoenrisotto die we thuis vaak maken naar recept van Giorgio Locatelli.
Tot slot: Borage wordt ook nog eens allerlei geneeskundige werkingen toegeschreven volgens Wikipedia:
Een aftreksel kan enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken. De werking is twijfelachtig. In wijn zouden de bloembladen helpen tegen neerslachtigheid. Reeds bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend.
Bernagie- of Borage-olie bevat een hoog gehalte aan Gamma-linoleenzuur (GLA) evenals zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Als een van de voornaamste natuurlijke bronnen van GLA heeft Borage-olie een grote vlucht genomen in de voedingssupplementen industrie.
Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft eenkomkommerachtige smaak, de naam komkommerkruid heeft ze hieraan te danken. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Ten slotte kunnen de bloemen gebruikt worden om azijn blauw te kleuren. [2]
Update: Er zijn de afgelopen jaren onderzoeken geweest waaruit zou blijken dat Borage gif bevat dat slecht is voor mens en dier (met name de lever). Wij hebben dit niet tot de bodem uitgezocht, maar aan te raden is dus wel het vooral ter decoratie te gebruiken. Zie ook dit bericht.