Zoek je met Google op “tuinontwerp” of “tuin aanleg” dan kom je al snel uit bij tuinarchitecten en hoveniers. Maar een tuinontwerp kun je ook zelf maken, mits je goed onderzoek doet en je goed laat voorlichten.
Wij zetten tien veelgemaakte tuinontwerp fouten van beginnende en amateur tuinontwerpers op een rij, zodat jij die niet nog een keer hoeft te maken.
1. Het ontwerp van je tuin blind uitbesteden
Als je al een expert inhuurt, bedenk dan eerst wat je belangrijk vind. Wil je bepaalde soorten struiken of bomen, een mini-vijver of een grasmat? Veel werk of weinig werk om je tuin te onderhouden? Hoe gebruik je je tuin, vooral om te zonnen en zitten of wil je ook actief aan de slag met een moestuin of een rozentuin?
Denk na over dit soort dingen en maak voor de aanleg van je tuin twee lijstjes.
- Een lijstje met hoe je je tuin denkt te gaan gebruiken en hoeveel tijd je hebt voor onderhoud.
- Een tweede lijstje met daarop wat voorbeelden van wat je wel en niet mooi vind aan andere tuinen. Inspiratie doe je op bij tuinen die je vaak genoeg ziet op televisie bij Eigen Huis en Tuin of bij vrienden en familie.
Wil je zelf aan de slag met ontwerpen van je tuin om een beter idee te krijgen en te spelen met opties die je in je hoofd hebt, lees dan ons artikel over gratis tuinontwerp software en onze 4-delige reeks 3D tuinontwerp met SketchUp.
2. Een willekeurige hovenier of tuinarchitect uit Google
Net als bij aannemers moet je ook je tuinontwerper (m/v) kiezen met zorg. Het beste kun je afgaan op recensies of ervaringen van vrienden, collega’s en familie. Stel je vraag op Facebook en sta versteld hoe snel je reacties krijgt.
Hou je van “lekker makkelijk”, dan kun je hoveniers laten reageren op je opdrachtbeschrijving. Je weet dan zeker dan je reacties krijgt van iemand met interesse in je tuinklus. Het is nog vrij nieuw dat je je klus gratis kunt aanbieden op sites zoals Werkspot of Marktplaats Klussen. Voordeel is dat je daar ook recensies kunt lezen van vorige klanten.
Wij zijn fans van de diensten van Skydreams die consumenten met een tuinklus koppelt met geschikte hoveniers. Dat hoeft geen renovatie te zijn, maar kan ook het plaatsen van een schutting of het aanleggen van een vijver zijn. Je kunt het gratis uitproberen om te zien wat voor reacties je krijgt en wat voor kosten je kunt verwachten. Vraag via dit formulier vrijblijvend een offerte aan bij een hovenier voor jouw tuinklus.
3. Bomen in je tuin. Ze groeien sneller dan je denkt
Wees voorzichtig met bomen in je tuin. Wat er nu zo leuk en schattig uitziet kan je riolering en je uitzicht over 10 jaar grote schade toedoen. Informeer altijd naar de groeisnelheid van bomen en kies indien je zeker wilt weten dat de boom klein blijft een speciale dwerg variant.
4. Bedenk of je ECHT een vijver wilt
Elke vijver in een tuin van enige betekenis, ja, zelfs een mini-vijver, vergt kosten en flink onderhoud. Een vijver heeft een eigen ecosysteem en heeft al snel last van algen, onkruid en luidruchtige kikkers die je niet snel kunt vangen. Bedenk je heel erg goed of je echt een vijver wilt, ook met het oog op kleine kinderen en de magische aantrekkingskracht die water heeft op die kleine rakkers.
5. Organizeer je potplanten
Potplanten zijn makkelijk op je terras of rond je schuifpui. Ze hebben in de zomer echter wel bijna elke dag water nodig. Het is handiger om het aantal potten te beperken en alleen te gebruiken voor planten zoals aardbeien en kort bloeiende planten om een accent te geven aan je terras.
Heb je toch veel potten, organiseer ze dan ze niet her en der over je terras verspreid staan. Grote potten zijn ook handig. Er gaat meer aarde in en ze houden dus meer water vast. Je zult zien dat een paar grote potten of plantenbakken een veel rustiger en opgeruimder gevoel geven aan je terras.
6. Een klein grasveld
Neem in een kleine tuintje geen gazon of grasveld. Ook al ben je nog zo’n fan, minder dan 10 vierkante meter gras kost meer hoofdpijn en onderhoud aan maaien en dingen als mosbestrijding dan dat je er plezier van hebt. Als je gras neemt, die het dan meteen goed en zorg voor een oppervlak van minimaal 20 vierkante meter.
Een alternatief zijn nieuwe soorten kunstgras die tegenwoordig zo goed zijn dat ze amper van echt meer zijn te onderscheiden
7. Tuinkabouters.
Deze vrolijke snuiters waren heel erg hip in de jaren ’80. Inmiddels kun je ze beter laten staan bij de Intratuin of je eigen lokale tuincentrum. Tenzij het een cadeau is wat je niet kan weigeren is ons advies: hou ze buiten je tuin.
8. Bezuinig niet op een buitenkraan
Leg altijd een buitenkraan aan als je serieus bent over je tuin. Doe dat meteen als je toch je tuin opknapt en aanpakt, want dan kun je nog goed nadenken welke plek handig is. Tuingereedschapmerk Gardena biedt ook systemen met waterstopcontacten die je door je hele tuin kunt gebruiken.
Heb je geen buitenkraan en wil je er een aanleggen, plaats dan een klus op Werkspot of Marktplaats Klussen dan vind je snel een vakman die dat voor een paar honderd euro voor je kan doen. Dat lijkt duur, maar een nieuwe tuinbeplanting, omdat je grasveld dood is en je coniferen slap is op termijn nog veel duurder.
Met een buitenkraan kun je ook mooi je planten automatisch water geven. Lees hier mijn ervaringen daarmee op mijn dakterras.
9. Beperk het aantal planten in je tuin
De gouden regel in een tuin is 80/20. Dat zit zo. Ga voor 80% basisbeplanting en gebruik slechts voor 20% accenten zoals bloeiers en verwisselbare planten zoals die in een moestuin. Plaats je meer eenjarige planten dan die 20% dan kost de tuin je al snel veel meer tijd aan onderhoud.
10. Kies terrastegels van goede kwaliteit
Koop goede terrastegels. Ook hier moet je zeker even een blik werpen op Marktplaats zodat je wellicht gewoon gratis terrastegels of stoeptegels kunt ophalen in de buurt. Goedkoop hoeft dus zeker niet slechts te zijn, maar let vooral op kwaliteit. Besef je goed dat je terras je uithangbord is van je tuin, en dat je daar zelf de meeste tijd zult spenderen.
Goede dikke terrastegels zijn van beton of natuursteen. Ze zijn niet glad als ze nat zijn en ze zijn minimaal 5 centimeter dik. Vraag bij je hovenier of tuincentrum naar de mogelijkheden voor bezorging. Tenzij je ooit stratenmaker bent of bent geweest doe je het zelf. Andere mensen raad ik aan om hun terras aan te laten leggen door een professional. Het is lastig, en zwaar om zelf een terras goed recht te leggen met de afwatering de juiste kant op. Een professional kan ook voorkomen dat je tegels gaan verzakken.
Conclusie
Al met al zijn veel kleine dingen die je kunt doen (en laten) om te komen tot een goed tuinontwerp. Zorg vooral dat je veel tuinen gaat bekijken en advies vraagt aan je vrienden, kennissen en familie.
Als je voldoende bent voorbereid en al op zoek naar een professionele hovenier, probeer dan eens gratis en vrijblijvend om een offerte aan te vragen via dit formulier.
van Herwijnen zegt
Leuke tips, echter zijn ze grotendeels op mening gebaseerd ;)
Stella zegt
Ik vind eigenlijk alleen die tuinkabouter een opgelegde mening.
Joost zegt
Mijn welgemeende excuses, maar u heeft waarschijnlijk verkeerde ervaringen met hoveniers, bomen, vijvers en teveel planten. Daar kan ik me als hovenier echt niet in vinden. Ook ben ik geen voorstander van klussites waarop mensen Ich aanbieden die zich dan hovenier noemen, maar dat is dan mijn mening. Laat u, voor een objectief verhaal, graag wat beter informeren.
Stella zegt
Punt 5. Te veel potplanten.
Ik heb helaas te veel potplanten op balkon. Sinds een paar gebruik ik de tuinslang om water te geven. Dan slaat het water dieper in de pot en is maar 1x/dag water geven nodig.
Het fotovoorbeeld is ook wel fout: beter meer planten bij elkaar in een grotere pot en elk afzonderlijk in een kleine pot. In de zon worden alle potten heet, maar ik denk dat metalen potten en bakken wel kampioen snel gloeiend heet worden zijn. Dan verdampt het ook veel sneller. In elk geval moeten het de sierpotten zijn, planten staan niet graag rechtstreeks in een metalen potje. De potten en bakken die veel direct zon vangen, bekleed ik aan die zijde aan de binnenkant met een laag roodbakkende pottenbakkersklei. Dat dempt de hitte en buffert vocht.
Tijdens hittegolven heeft het zin om voor de planten de knikarmschermen en/of parasols uit te zetten. Met groepen planten en hoogteverschillen kan je beschutte hoekjes inrichten, waar minder zon en/of minder regen en wind komt.
Tuinverlichting is leuk voor de mens, niet voor plant en dier. Voor hen is het lichtvervuiling. Dus die solar-lichtjes die overdag opladen en dan ’s nachts zo leuk gloeien, zijn erg vervelend voor de tuin zelf. Het is ook erg slecht voor het milieu en de doorslaggevende grondstof komt uit eindige mijnen, waar slaven onbeschermd gevaarlijk werkem/
Patrick zegt
Dit gaat helemaal nergens over….
Afdeling open deuren.
Mathieu zegt
Dank voor je feedback Patrick, wat zijn jouw experttips?
Philip zegt
Hoewel ik met veel plezier deze pagina aan het lezen ben, verbaas is me menigmaal hoe lichtzinnig er over vele keuzes gedaan wordt. Ik snap heus dat deze pagina bedoeld is om mensen ondersteuning te geven. Maar anderzijds er komt zo veel meer bij kijken! Bijna krijg ik het gevoel of een tuinontwerp laten maken “the cheap way out” is, terwijl je zo ongelooflijk veel meer krijgt! Wat te denken van een onderzoek van de bodemgesteldheid, onderzoek naar storende lagen, onderzoek naar aanwezig bodemleven? Deze zaken dienen te gebeuren voordat je wat dan ook gaat ontwerpen.
En een hovenier of ontwerper waar je zelf een dikke vinger in de pap houdt? Dan heb je een slechte ontwerper! Een goed ontwerper maakt juist de tuin die exact bij die klant hoort! Je hoeft geen vinger aan de pols te houden, want je krijgt waarvan je zelf droomt of hoopt!
Ik kan nog hele pagina’s vol schrijven wat er bij komt kijken, maar dat heb ik reeds gedaan in een eigen boekje van 19a4tjes vol uitleg wat er allemaal bij komt kijken.
Wie weet is het wel de moeite om ooit een artikel te schrijven over wat je allemaal extra krijgt bij een goed ontwerp? Niet voor niets is dit een opleiding van enklele jaren.
Gr.
Philip apeldoorn
Tuinontwerper
Luuk zegt
Naar mijn mening is een mooie tuin aanleggen, een proces van tig talle jaren. Eigenlijk is het een constant proces.
Voor een mooi aangelegde tuin is de tijd die je er in wil steken het belangrijkst. Weinig tijd = veel bestrating of gras, veel tijd kun je alle kanten op.
Ook dit kan veranderen denk aan met pensioen gaan.
Het is dus erg persoonlijk en daar zijn geen richtlijnen voor.
Volg vooral NIET de trends, die je door de tv programma’s en tijdschriften worden opgelegd. Creëer je eigen idee en blijf deze verbeteren. Je kunt wel gebruik maken van tips, maar een hovenier of tuinontwerper heb je echt niet nodig. Neem gewoon je tijd en in enkele jaren ontwikkel je een mooie tuin en doet vooral veel ervaring op.
Prijstechnisch is bespaar je veel geld door het niet nemen van de hovenier/ontwerper en laten we eerlijk zijn, ze ontnemen je ook nog het leukste gedeelte van tuinieren.
Kort samen gevat, ga gewoon aan de slag en kijk waar het schip strand. leer van je fouten en volg je eigen ideeen (dus geen trends).