Het was niet wat Noa had verwacht te zien toen ze naar het zuiden van Turkije afreisde: een groene, bloeiende stad, vlakbij zee, die zelfs nog groener wordt. Want dat wil Antalya. Bloemen en planten overal, zodat mensen en kinderen meer in aanraking komen met de natuur. Eerder kon je al lezen over de botanische tuinbouwtentoonstelling net buiten Antalya, en hier lees je over de fleurige stad zelf.
Er was eens een hoteleigenaar die besloot zijn hotel op te vrolijken met bloemen en planten. Zijn hotel heet Odile Konak en bevindt zich in de pittoreske binnenstad van Antalya, Kaleiçi genaamd. Dit is het mooiste en oudste gedeelte van de stad. Stenen gebouwen afgewisseld met houten, traditionele Turkse huizen, vormen smalle straatjes en zorgen ervoor dat de bewoners in de zomer verkoeling hebben. In sommige steegjes is het doodstil, een fijne afwisseling met de drukke, toeristische lanen waar verkopers hun spullen aanprijzen.
Maar goed, terug naar de hoteleigenaar. De half Belgische, half Turkse Marco, zette letterlijk de bloemetjes buiten. Zijn hele hotel omringde hij met plantenpotten, bakken, bomen en klimplanten. Mei is de beste tijd zo zegt Marco zelf, dan laten zijn bloemen alle bestaande kleuren zien.
Toen de burgemeester van Antalya de fleurige bloemenverzameling van het hotel zag, besloot hij dat de hele stad zo moest worden. En dat gebeurde! Tegenover het hotel is al een stadsmuur volgehangen met plantenpotten en verder werkt de overheid er hard aan om overal planten neer te zetten. Net buiten de stad zie je soms zelf viaducten waarvan de onderkant wordt behangen met plantenbakken. Een erg leuk gezicht.
En van zichzelf heeft de omgeving al een rijke en fruitige begroeiing: veel bananenbomen, sinaasappelbomen, granaatappelbomen en andere citrusbomen groeien overal en nergens.
Onder andere rondom en in de vele parken zie je de fruitbomen. De stad is rijk aan rustige, groene plekken waar je in alle rust kunt zitten. De parken worden onderhouden door de overheid en door de bewoners zelf. Geen enkel park ziet er verwaarloos uit, dus dat werkt blijkbaar heel goed.
Behalve de oleander zie je de bougainvillea erg veel in deze omgeving. (Daarover later meer!) De plant geeft een vrolijke, felle bloem die in bijna alle kleuren voorkomt. Vooral de roze / paarse zie je in Antalya veel.
Als je dit allemaal ziet krijg je zin om zelf de buitenmuren te behangen met knalroze hangplanten en plantenbakken en je te omringen met mooie planten en bomen. Helaas is het klimaat bij ons dan wat minder mediterraans, het is (met de meeste planten) nog steeds mogelijk. (Lees bijvoorbeeld 10 manieren voor verticaal tuinieren!) Een fruitboom in de tuin gaat alleen niet zo goed in Nederland, daar is het echt te koud voor.
De burgemeester van Antalya en Marco van hotel Odile Konak mogen trots zijn. Het groene Antalya is nog niet af, maar wel al een heel eind. En een mooie inspiratiebron voor de stadstuinder en een fantastisch gezicht voor iedereen de stad bezoekt.
mie zegt
hmmm. Ik heb een perenboompje in mijn stadsvoortuintje en die doet het héél goed! Ik krijg de peren niet verwerkt, zo gul is hij met vruchten. In Antwerpen, toch ook geen tropisch klimaat ;)
Stella zegt
Heel mooi dat de stad dit zo aanpakte. Hier moet je al blij zijn met toestemming voor gevelstrookjes.
Olaf zegt
Gaaf! Hoe lang zou Marco bezig zijn met water geven?
Stella zegt
Met de tuinslang zal het niet zo lang duren.